10 éves megtakarítás

március 27, 2014

Ön szerint 10 éves távon hol érdemes megtakarítani?  Megtakarítani egyértelműen érdemes, sőt szinte kell is, de a pontos megtakarítás kiválasztása okozhat álmatlan éjszakákat. Mi most arra vállalkoztunk, hogy a 2 legnépszerűbb megtakarítási formát összehasonlítjuk Önnek, már havi 10.000 forinttól.

Hova forduljunk, ha megtakarítani szeretnénk?

 

2014-ben Magyarországon a 2 legnépszerűbb megtakarítási forma a bankokban elhelyezett betétek, és a unit linked életbiztosítások befektetési alapjai. Bővebben itt olvashat róla.

 

A két megtakarítás meglehetősen eltér egymástól, de mégis melyik megtakarítást válasszuk?

A banki lekötött betétek

 

A bankok alapvetően hitelezésre jöttek létre, nem befektetésre. De a világon mindenhol természetes a fejlődés, így a bankok már megtakarítási számlákkal is rendelkeznek.

 

A bankban lekötött pénzünkre előre ismertetett fix kamatot kapunk a lekötés lejáratakor. Ha véletlenül feltörnénk a lekötött betétet, és hamarabb kivennénk a pénzt a bankból, akkor általában nem kapunk rá kamatot, vagy csak a töredékét.

 

A rövidtávú lekötésekkel az a baj, hogy kamatadó és EHO fizetési kötelezettségünk van, vagyis a nyereségünk 16+6%-át, összesen 22%-ot az államnak kell adnunk. Technikailag a bank ezt elutalja helyettünk, így a gyakorlatban legalább ezzel nem kell vesződnünk.

A unit linked életbiztosítás

 

A biztosítók sem befektetések kezelésére jöttek létre, de ma már jelentős ágazatnak számítanak a befektetési szektorban. Szemben a banki lekötött betéttel itt nincs fix, meghatározott kamat, hanem a befektetési portfóliónk függvényében érhetünk el nyereséget. (rossz esetben veszteséget)

 

A unit linked életbiztosítás jóval magasabb költségekkel dolgozik, mint egy lekötött betét. Viszont 6 év után csak a fele kamatjövedelem után kell kamatadót és EHO-t fizetni, míg 10 év elteltével adómentesség válik a megtakarításunk. Nézzük meg, hogy melyik megtakarítás alkalmasabb 10 éves távon.

Fix kamat és adókötelezettség vs. változó hozam és adómentesség

 

Készítettünk egy összehasonlító táblázatot a lekötött betét és a unit linked életbiztosítás összehasonlítására. A lekötött betétünk 3 hónapra ad nekünk 3,75%-os éves kamatot (semmilyen költséget nem számolunk a lekötött betétnél), míg a unit linked életbiztosításnál minden felmerülő költséggel számoltunk, és 7%-os éves hozammal kalkuláltunk. Itt megnézheti, hogy milyen egy jól összeállított unit linked és miért reális a 7% éves átlaghozam. 

Megtakarítás 10 évre

Megtakarítás 10 évre

 

A táblázatból is kivehető, hogy 10 éves távon a unit linked életbiztosítással járunk jobban, ami azt jelenti, hogy a befizetett adók jobban számítanak, mint a befektetéses életbiztosítás eleinte magasabb költségei.

 

Havi 30.000 forintnál már majdnem egy teljes éves díjnyi különbség alakul ki, konkrétan 345.160 Ft. (az éves díjunk jelen esetben 360.000 Ft)

A megtakarítás 10 évre is hasznos

 

A bankok és a biztosítók is megmutatták, hogy 10 éves távra bőven érdemes megtakarítani. És lám, a unit linked életbiztosítás már 10 éves távon is versenyképes. Az összehasonlításunk megmutatta a lényeges különbségeket egy általános lekötött betét, és egy általános unit linked életbiztosítás között. Önnek viszont egyedi kalkulációra van szüksége. Igényeljen megtakarítási szakértőnktől egy személyes konzultációt, ahol elkészíti Ön számára a személyes összehasonlítást.


Deák Ferenc István

Megtakarítás kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …