5 befektetési tipp Warren Buffett-tól a biztos jövedelemhez

április 6, 2017

Milyen egy biztonságos, mégis jövedelmező megtakarítási stratégia? Erre a kérdésre kereste a választ az Entrepreneur című, magas presztízsű üzleti magazin, a milliárdos befektető, Warren Buffett tanácsait alapul véve. Meglepő válaszra jutottak: az egész életre szóló vegyes biztosítások a legbiztonságosabbak.

Warren Buffett tud egyet s mást a befektetésekről. 78,7 milliárd dolláros vagyonával ő az USA második leggazdagabb embere, és ezt a státuszt azzal vívta ki magának, hogy a pénzét jókor tette jó helyre. Buffett szerint a vagyonod gyarapításához két egyszerű elvet kell betartanod:

Egyes szabály: Sose veszíts pénzt!
Kettes szabály: Sose felejtsd el az egyes szabályt!

Nem is olyan bonyolult, igaz? Az Entrepreneur szakértői azért ennél tovább mentek, de az alapelvek nem változtak. Két szabály van most is:

  1. Minden egyes nap légy egy kicsivel gazdagabb!
  2. Ne veszíts pénzt a tőkédből vagy a bevételeidből!

Miután ezeket az elveket lefektették, elkezdtek ennek tudatában konkrét befektetéseken gondolkodni. A hagyományos megoldások, mint a kötvények, részvények, befektetési és részvényalapok, arany/ezüst, ingatlan, valuta stb. nem feleltek meg a felállított kritériumoknak, mert bizonyos kockázatokat hordoznak magukban.

Mi az az 5 feltétel, ami biztonságossá tesz egy befektetést?

  1. Garantált éves hozam.
  2. Tőzsdepiaci csőd esetén sem vesztesz pénzt.
  3. Likviditás – megkötések és büntetőkamatok nélkül férhetsz hozzá a megtakarításodhoz.
  4. Saját kontroll – te felügyeled a pénzügyeidet, és nem az állam. Az egyoldalú szerződésmódosítás sem lehet opció.
  5. Kedvező adózás.

A klasszikus befektetések, ahogy már említettem, minimum két kritériumot sértenek meg a fentiek közül, de olyan is van, amelyik mindet. Létezik viszont olyan megoldás, amire nem szoktak hagyományosan befektetésként tekinteni, mégis teljesíti az elvárásokat, ez az életbiztosítás.

Az életbiztosításoknak számos fajtája létezik, amiről viszont most szó lesz, az az egész életre szóló (whole-life) vegyes biztosítás. Ez egy megtakarítás és egy életbiztosítás egyben, ami fix lejárati összeget garantál. A biztosító maga fekteti be a pénzedet, cserébe a profitjukból fix jutalékot adnak neked minden évben. Mi van, ha nincs profit, így jutalék sem? Elviekben létezik ilyen eshetőség, de az Entrepreneur magazin szerint az USA elmúlt 160 évében – még a nagy gazdasági világválság (1929–33) idején is – a legtöbb biztosító fizetett jutalékot.

A megtakarításod likvid olyan értelemben, hogy bármikor kiveheted, de ha túl korán nyúlsz a pénzedhez, akkor valamennyit (10-80%) eltesz magának a biztosító (lásd: visszavásárlási érték). Tíz-húsz év után a megtakarítás teljesen likviddé válik, vagyis 0%-ot veszítesz a pénzed kivételével.

Ami a kontrollt illeti, érdemes olyan biztosítót választani, ahol az egyoldalú szerződésmódosítás nem lehetséges. Ugyanígy hasznos utánanézni az adózási kötelezettségeknek, amik akkor lépnek életbe, ha a futamidő lejárta előtt kiveszed a pénzed. 10 év után általában teljesen kamatadó-mentessé válik rendszeres díjas életbiztosításoknál.

Most már minden világos, ugye?

Ha nem, akkor sincs gond, hiszen azért vagyunk, hogy segítsünk.

Lehet, hogy neked a biztos hozam helyett fontosabb a magas hozam, mert mondjuk nem akarod a biztosítóra bízni, hogy mibe fektetik a pénzed. Ebben az esetben például beszélnénk neked a unit-linked, vagyis a befektetési alapú biztosításokról, és hogy mik ennek az előnyei, és mik a veszélyei.

Minden igényhez más megoldás társul. Ha szeretnél pontosabb képet kapni az életbiztosításokról, akkor egy díjmentes tanácsadás keretében felteheted a kérdéseidet.


Deák Ferenc István

Életbiztosítás kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …