A unit linked biztosítás hátrányai

június 9, 2015
A unit linked biztosítás hátrányai

A korábbi cikkünkben kielemeztük, hogy melyek a unit linked biztosítás előnyei, úgy tisztességes, ha most a hátrányaira is rávilágítunk. Ahhoz, hogy objektív döntést hozzunk az előnyökkel, és a hátrányokkal is tisztában kell lennünk. Íme, a unit linked biztosítások hátrányai:

 

Nem alkalmas rövid távú megtakarításnak

 

Az egyetlen kivétel, amikor 2-3 évre is érdemes ilyen befektetéses életbiztosítást kötni, az hogyha nem rendszeres díjas megtakarítás indítunk, hanem egyszeri díjast. Ilyenkor levonnak pár százalék költséget, és utána bármikor teljesen szabadon kivehetjük a pénzt, persze a kamatadó, és EHO megfizetésére itt is szükség van, ha nem telt el 5 év (részletek itt).

 

Alapesetben a folyamatos díjas megtakarításoknál azonban mindig azt szoktuk javasolni, hogy legalább 10 évre tervezzünk. Erre a speciális költségszerkezet miatt van szükség, hiszen ez a pénzügyi konstrukció (ahogy a hitelek) is az elején magasabb költségeket vonnak el, így korábban nem feltétlen válik nyereségessé.

 

Nem egyértelműek a költségek

 

Hiába hozták létre a teljes költség mutatókat, röviden TKM-t, ezzel még nem vált egyértelművé, hogy mennyi költséget vonnak el tőlünk. Arról már nem is beszélve, hogy nem egyszer a magasabb TKM-ű szerződés az eredményesebb ugyanolyan feltételek mellett.

 

A biztosítói adatközlés sem egységes, hiszen a legtöbb biztosító a honlapján költségektől tisztítottan mutatja az egyes eszközalapok eredményeit, míg mások nem. Ezért érdemes egy szakember segítségét kérni, ha befektetéses életbiztosítást választunk magunknak.

 

Sok a drága unit linked biztosítás

 

Régen elterjedt, hogy ezek a megtakarítások nagyon drágák. Ebben volt némi igazság, hiszen az első ilyen jellegű befektetéses életbiztosításoknál valóban elég magas költségeket vontak el, de mára ez a legtöbb helyen megváltozott. Egy hasonlattal élve, azért mert egy hétvégi autóverseny at egyik kocsi gumija kidurrant, mert hibás volt, attól még nem lesz az összes abroncs rossz.

 

Jelenleg bőven több, mint 150 befektetési egységekhez kötött életbiztosítás érhető el a megtakarítási piacon, amelynek a jelentős része drága, a legjobb 5%-hoz képest. Ez azt jelenti, hogy nincs más feladatunk, mint ebből a bizonyos piaci elitből választani.

 

Ezek a hátrányok kiküszöbölhetőek

 

Amennyiben van olyan célunk, ami legalább 10 éves (gyermekcélú, nyugdíj, stb.), akkor az első hátrányt már le is küzdöttük. A másik kettő hátrány, a nem egyértelmű költség, és a drágaság pedig könnyen orvosolható, hiszen az egyéni, konkrét kalkulációk megmutatják, hogy nekünk adott esetben egy ilyen unit linked biztosítás megéri-e, vagy sem. Igényeljen tőlünk egy személyes konzultációt, ahol életbiztosítási szakértőnk kiszámolja Önnek, hogy melyik konkrét megtakarítás éri meg Önnek! 


Deák Ferenc István

Életbiztosítás kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …