Az 50 felettiek többet költenek gyógyszerre, mint kikapcsolódásra

augusztus 7, 2017

Durva tények derültek ki az 50 feletti magyarokról: egyharmaduknak semmilyen megtakarítása nincs, de akinek van, az is csak a jövedelmének 2%-át teszi félre. Ezek az adatok alátámasztják, amit én is rendszeresen leírok ezen a blogon: nyugdíjasként hatalmas bajban leszel, ha nem alapozod meg a jövődet.

Egy felmérés kiderítette, hogy mire költenek az 50 év feletti magyarok. Az eredményt ez az ábra foglalja össze:

Mint az várható volt, a jövedelmük kétharmada olyan alapvető dolgokra megy el, mint élelmiszer, lakhatás és rezsi.

Az 50 felettiek a havi bevételük 13%-át költik gyógyszerekre és egészségügyre,

és csak ezek után jön a kikapcsolódás (9%) és a ruházkodás (6%). Vagyis többet költenek gyógyszerekre, mint szórakozásra. Ennél is megdöbbentőbb, hogy megtakarításra csak 2%-ot szánnak – fele annyit, mint takarítószerekre és egyéb háztartási eszközökre.

Sajnos már ennek a kevésnek is örülni kell: az 50 felettiek 31%-ának semmiféle megtakarítása nincs. Akinek van, az ezekben tartja a félretett pénzét:

  • – 26% életbiztosításban,
  • – 20% otthon, készpénzben,
  • – 17% takarékszámlán,
  • – 11% állampapírban,
  • – 9% lakástakarékban,
  • – 8% egyéb értékpapírban,
  • – 8% takarékbetétben.

 

Mint látható, a megtakarításos életbiztosítás az élen jár, ennek a magas hozampotenciál lehet az oka, illetve ez a megoldás nem igényel sok időráfordítást, tapasztalataim szerint ezért is lehet olyan népszerű. A megkérdezettek ötöde készpénzben takarít meg, ami a semminél jobb, de sajnos az évi 2-3%-os pénzromlás ellen így nem tudnak érdemben fellépni. A takarékszámla ehhez képest csak egy fokkal jobb, a jelenlegi alacsony kamatkörnyezet miatt lehetnek ennél jobb befektetések is. De bármibe is akar valaki fektetni, örök tanulság, hogy

a jövedelem 2%-ától nem lehet sokat várni.

A nyugdíj csak a korábbi fizetés 80%-át képes pótolni, és ez az arány egyre csak romlik. A maradék 20%-ot elő kell teremteni ahhoz, hogy ne romoljon az életszínvonal minősége. Egy ötvenes, nyugdíj előtt álló ember aligha lesz képes pótolni a nyugdíjas korral járó bevételkiesést, ha havi 2-2%-okat tesz félre (és még egyszer hangsúlyozom, hogy sajnos már ennek is örülni kell). A nyugdíjszakértők szerint a havi bevétel 10%-át kellene megtakarításba tenni.

Persze relatív, hogy mennyi pénzt érdemes félretenni az élhető nyugdíjas kor érdekében, minden attól függ, hogy mennyi idő áll rendelkezésedre. A takarékoskodást 35-40 éves korban lenne optimális elkezdeni, de igazából kora ötvenesként sem késő megalapozni a nyugdíj-kiegészítést, csak ilyenkor már sokkal nehezebb.

Az idő szűkössége miatt tehát mégsem mindegy, ki mibe fekteti a pénzét. 10-15 év nem olyan hosszú idő, így a döntés súlya sokkal nagyobb. Ha valaki 30 évesen választ egy mérsékelten pénztermelő megoldást, akkor még bőven ráér korrigálni – na de 50 évesen? Ilyenkor már egyre kevésbé lehet hibázni.

Aki segít, hogy ne hozz hibás döntést

Ezért mondom mindig azt, hogy a pénzügyeket is független szakértőre kell bízni, hiába „ért” hozzá mindenki. Az autóddal sem kezdesz otthon babrálni, ha nem vagy biztos a dolgodban, hanem elmész vele szakemberhez – a pénzügyeiddel miért ne járnál el ugyanígy? Egy hozzáértő pénzügyi tanácsadó sokkal többet ki tud hozni kevés pénzből is. Nagyon sokszor csak a családi kassza rendbetételére, optimalizálására van szükség. Olyan területeken pazarlunk, és szórjuk el a pénzt, ahol nem is gondolnánk. Sokszor önmagában is nagy segítség az, ha egy tanácsadó nem enged rossz pénzügyi döntést hozni.

Hadd mondjak csak egyetlen ékes példát a fentiekre: hallottál már az önsegélyező pénztár (egészségpénztár) indításával járó előnyökről? Valószínűnek tartom, hogy nem, pedig egy pénzügyi tanácsadó elmondaná, hogy az ide betett pénzre 20-30% adókedvezmény jár, amit például gyógyszerekre is el lehet költeni. Lehet, hogy aki élne ezzel a lehetőséggel, az nem költené a havi jövedelmének 11%-át gyógyszerekre. És ez még csak egy lehetőség a sokból. Az okos, megfontolt pénzügyi tervezés még csak ezután kezdődik igazán.

Még nem késő cselekedni

Ha nem akarsz az 50 év felettiek hibájába esni, és mielőbb ütőképes megtakarítást képeznél, esetleg szeretnéd a pénzügyeidet rendszerben, jól optimalizáltan átlátni, akkor biztosan nem árthat neked egy ingyenes pénzügyi tanácsadás.

Jelentkezz ide kattintva,

és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot. Azzal csak nyerhetsz, ha legalább megismered a lehetőségeidet.


Deák Ferenc István

Életbiztosítás kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …