Az életbiztosítás adózása 2014-től

április 15, 2014
Az életbiztosítás adózása 2014-től

Az idei évtől (2014) több kisebb, és egy jelentősebb változás történt az életbiztosítások adózása szempontjából. A legnagyobb változás a nyugdíjbiztosítás létrejötte, és a rá igénybe vehető adókedvezmény. Ez egy olyan új lehetőség, amiről érdemes bővebben beszélni. Mi most meg is tesszük.

Mit kell tudni a kamatadóról?

 

Összeszedve a megtakarításos életbiztosítások első számú adója a kamatadó, és az EHO. A kamatadó a befizetett tőkénk által elért nyereség 16%-a, míg az EHO ugyanígy, a nyereségünk 6%-a. Ezt az adót úgy lehet kicselezni, ha huzamosabb ideig nem nyúlunk a megtakarításunkhoz. Egyszeri díjas befektetéses életbiztosításoknál 3 év utána csak fele adót kell fizetni, azaz 8%+3%=11%-ot, míg 5 év után a megtakarításunk mentes az adó alól. Folyamatos díjas befektetéses életbiztosítások esetén 6 évnek kell eltelnie ahhoz, hogy csak az adó felét kelljen befizetni, és 10 év után lesz adómentes a befektetésünk.

Cégek adózása életbiztosítás után

 

A cégeknek alapjaiban 2 dologra kell figyelniük:

  1. Egy munkavállaló utána maximum 29.400 forintot költhetnek kockázati életbiztosításra adóvonzat nélkül
  2. Amennyiben van a cégnek egy whole life befektetéses életbiztosítása, akkor a díjnövekmény nem haladhatja meg az infláció + 30%-ot

 

Idén is remek megoldást nyújthat a cégeknek a befektetéses életbiztosítás (whole life), hiszen az ide befizetett díjak továbbra is csökkentik az adóalapot, és csak a pénz visszavásárlásakor kell adót fizetni 16% SZJA és 27% EHO formájában. Az adó viszont csak a befizetésekre vonatkozik, az elért nyereségre nem.

2014 újdonsága a nyugdíjbiztosítás

 

A nyugdíjbiztosítás azt jelenti, hogy a biztosítási szektornak is van már államilag támogatott nyugdíj előtakarékossága, nem csak az önkéntes nyugdíjpénztárnak és a nyugdíj előtakarékossági számlának.

 

Biztosítási mivoltából származóan szélesebb körű szolgáltatást is nyújt, mint az előbb említett két nyugdíj megtakarítás. A törvényileg előírt szolgáltatásai a következőek:

  1. Lejárati térítés: A szerződés megkötésekor lévő aktuális nyugdíjkorhatárkor, jelenleg 65 év betöltésekor.
  2. Nyugdíjba vonuláskor: Például, hölgyek 40 év munkaviszony után.
  3. Rokkantság esetén: Ha a rokkantásunk mértéke eléri a TB szerinti 40%-ot.
  4. Halál esetén: Ilyenkor a szerződésben megjelölt kedvezményezett számára utal a biztosító.

 

Az igényelhető adókedvezmény mértéke a befizetett díjak 20%-a, éves szinten maximum 130.000 forint. Az adókedvezmény alapját azonban nem csak a folyamatos díjak adják, hanem az eseti befizetések is.

 

Amennyiben feltörnénk a nyugdíjbiztosításunkat, akkor az addig igényelt adókedvezményeket egy plusz 20%-os büntetéssel vissza kell az állam részére juttatnunk.

 

Az adókedvezményt az állam minden esetben a nyugdíjbiztosításunk eseti számlájára utalja, ezzel is elősegítve számunkra a további nyereséget. (hiszen ez az összeg is befektetésre kerül).

Előnyös változások, használjuk ki érdemben!

 

A nyugdíjbiztosítás jelentős változást hozott 2014.ben az életbiztosítási szektorban. Így ugyanis egy olyan befektetéses életbiztosítást választhatunk, amelynek az egy ötödét az állam pluszban jóváírja, értékelve az öngondoskodásunkat. A 24 különböző nyugdíjbiztosítás közül csak egy lesz az, amelyik számunkra a legjobb eredményt fogja elérni, ezt teljes pénzpiacra kiterjedő kapcsolatok és tudás nélkül kiválasztani nagy rizikóval jár, rossz esetben több millió forint kiesést is jelenhet. Igényeljen egy személyes konzultációs időpontot életbiztosítási szakértőnktől, aki az Ön igényei alapján meg fogja találni a megfelelő nyugdíj megtakarítást.


Deák Ferenc István

Életbiztosítás kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …