Az életbiztosítások adómentessége

december 17, 2013
Az életbiztosítások adómentessége

Az életbiztosítások az egyik legnépszerűbb pénzügyi konstrukciók Magyarországon. Számos előnyük közül a legtöbb embert az adómentességük, és az adókedvezményeik érdeklik . Mi is szembesülünk vele, hogy a mai Magyarországon az adókedvezmény fontos szempont, ha valaki egy pénzügyi szolgáltatást szeretne választani magának. De hol lehet megtalálni, ezeket az adókedvezményeket egy helyen? Nos, itt nálunk, ezt a cikket is azért írtuk Önnek, hogy egyszerűen és könnyen meg tudja nézni, milyen adókedvezményekre jogosult, ha életbiztosítást köt.

Milyen adókra kell figyelnünk?

A magyar pénzügyi szektort kétféle adó is sújtja, ezek pedig:

    1. kamatadó
    2. EHO (egészségügyi hozzájárulás)

Ez a két adó a befektetéseink által elért nyereséget érintik. Konkrétan, ha nyereséges volt a befektetésünk, akkor a nyereség 16%-t kamatadóként, a 6%-t pedig EHO-ként kell az államnak adó formájában befizetni. Ez összesen 22%-t tesz ki, majdnem a nyereségünk negyedét. Ezt az adózási típust a befektetéses életbiztosítással el tudjuk kerülni.

Az egyszeri díjas befektetéses életbiztosítás adókedvezményei

Adózási szempontból az egyszeri díjas életbiztosítást a TBSZ számlához lehet hasonlítani, mivel itt is 3 évnél, és 5 évnél van egy adózási kedvezmény fordulópont. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy 3 év után csak 8% kamatadót és 3% EHO-t kell adóként megfizetni, míg 5 év után adómentessé válik a befektetésünk, megtakarításunk.

Gondoljunk bele, hogy ez mekkora előny azzal szemben, ha mondjuk 8 évig minden évben a nyereségünk csaknem egy negyedét be kell fizetni adó formájában.

A folyamatos díjas befektetéses életbiztosítás adókedvezményei

Az ún. Unit linked életbiztosításoknál a kamatadó- és EHO-mentességet ugyanúgy 5 év után érhetjük el, mint az egyszeri díjas változatnál, és 3 évnél is az előzőek szerint kell adózni, vagyis 8% kamatadót és 3% EHO-t kell az állam számlájára juttatni. Viszont itt jön a képbe egy új lehetőség a nyugdíjbiztosítás. Itt nem csak a kamatadó és EHO-mentessége előnyét élvezhetjük, hanem az állam az éves befizetéseink (legyen rendszeres, vagy egyszeri) 20%-t, maximum  éves 130.000 forintot adókedvezmény formájában jóváír a nyugdíjbiztosításunk eseti számláján.

Cégként kötött életbiztosítások adózása

A teljes életre szóló folyamatos díjas életbiztosítások továbbra is lehetőséget adnak a halasztott adózásra, vagyis a jelenlegi jogszabályok szerint, a rendszeres díj adóalapot csökkent, azaz költségként le tudja írni a cég. Ha visszavásárlás történne (magánszemély által), akkor a befizetett díjak SZJA és EHO kötelesek, összesen a befizetett díjak 16%+27%=43%, vagyis 43%-t kell befizetni adóként. Ha cégként vásároljuk vissza megtakarításunkat, akkor viszont nincs adóvonzata a tranzakciónak. Mindössze arra kell figyelnünk, hogy ha díjat emelünk, akkor ez ne haladja meg az infláció+30%-t, mert akkor adókötelessé válik a megtakarításunk.

Életbiztosítás és adózás

A cikkből egyértelműen kiderül számunkra, hogy a megtakarításos életbiztosításokat az állam megfelelően preferálja és támogatja, mert ezekkel ki tudjuk kerülni a kamatadó és az EHO okozta adókötelezettséget. Ráadásul 2014. január 1-től már itt az államilag támogatott nyugdíjbiztosítás is, ami tovább növeli a válaszható jó megoldások számát. Ahhoz, hogy Önnek is meg tudjuk találni a megfelelő államilag is támogatott pénzügyi megoldásokat, ide kattintva vegye fel a kapcsolatot szakértőinkkel.


Deák Ferenc István

Életbiztosítás kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …