Az életbiztosítások és a bónuszok

december 10, 2015
Az életbiztosítások és a bónuszok

Régebben nehéz volt eldönteni melyik megtakarításos életbiztosítást érdemes választani, mert nem volt egy egységes szabályzás. Ezért jöttek létre a TKM mutatók, ami még mindig nem elég ahhoz, hogy megfelelően összehasonlítsuk az életbiztosításokat, viszont lett egy pozitív hozadéka. Ezeknél a megtakarításoknál ugyanis megjelentek a bónuszok.

 

A bónusz jóváírás fogalma

 

Akár nevezhetnénk ezeket a pénzeket hűségpénznek is. Olyan extra pénz jóváírásokról beszélünk a unit linked biztosításoknál, amelyeket a biztosító bizonyos feltételekhez kötve a számlánk egyenlegéhez hozzáad. A bónusz nagysága az alábbi feltételektől függhet:

  1. Mekkora futamidőre indul a szerződés
  2. Mekkora díjjal indul a megtakarítás
  3. Folyamatosan az összes díjat befizessük

 

Ráadásul ezeket a bónuszokat nem is egyféleképpen írják jóvá, hanem különböző időpontokban, ami további érdekességeket rejt számunkra.

 

Mikor írják jóvá a bónuszt?

 

Nem is gondolná az ember, hogy mennyire fontos, hogy egy adott extra jóváírás mikor érkezik meg a megtakarításra. Ez pusztán matematika. Tegyük fel, hogy kapunk 100 ezer forint bónuszt, és vizsgáljunk meg két esetet:

  1. Ha a szerződés kezdetekor kapjuk meg, akkor ez a bónusz további extra hozamokat termel nekünk, a futamideje alatt. A 100 ezer forint meg is sokszorozódhat.
  2. Abban az esetben, ha a lejáratkor kapjuk meg, akkor viszont egyáltalán nem lesznek extra hozamok (az inflációtól tekintsünk most el)

 

Ez persze nem azt jelenti, hogy nem jó, amikor a végén kapunk bónuszt, de érdemes ezzel a lehetőséggel is számolni.

 

Mire figyeljünk?

 

A bónuszok alapból rendkívül hasznos dolgok, viszont azt fontos tudni, hogy mindig feltételhez kötöttek. A feltétel természetesen többféle lehet, leggyakrabban az éves díj nagyságától, és a futamidőtől függ. Viszont nagyon fontos, hogy egyes megtakarítások esetén drasztikusan visszaesik a bónuszok nagysága, ha nem fizetjük végig a díjakat, mert esetleg 1-2 évig nem fizetünk, vagy díjat csökkentünk. Ezeken a tényezőkön pedig több százezer, sőt millió forintok is múlhatnak. Pontos számításokra van szükség.

 

Számoljunk, mielőtt választunk!

 

Összegezve a bónuszok nagyon hasznos extrák egy megtakarítás esetén, kicsit lehet őket hasonlítani az adókedvezményekhez. Viszont ezek feltételei tovább bonyolítják az amúgy sem egyszerű választást. Csak pontos számítások, és összehasonlítások után tudjuk meg, hogy melyiket megtakarításos életbiztosítást érdemes választani. Épp ezért igényeljen tőlünk egy személyes konzultációt! Életbiztosítási szakértőnk minden lehetőségre kitérő összehasonlítással segíti Önt, hogy a legjobb megoldást tudja választani.


Deák Ferenc István

Életbiztosítás kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …