Babakötvény

június 11, 2014
Babakötvény

2014-ben egyelőre egy államilag támogatott gyermek megtakarítás létezik, ez pedig a Babakötvény a Start számlával kiegészülve. Ennek a megtakarításnak ugyanúgy megvannak a maga előnyei, mint a hátrányai. Mi most nagyítóval megvizsgáltuk az államilag támogatott gyermek megtakarítást.

 

Mit jelenet a babakötvény?

 

A babakötvény egy egyszeri állami támogatás a gyermekek részére. Minden 2006.01.01-e után született gyermeknek jár a születése után egy 42.500 forintos állami támogatás. Ezt az összeget a szülők nem kapják kézhez, hanem a gyermek az állam a MÁK-nál nyit egy számlát a gyermek nevére, amihez csak ő férhet hozzá 19 éves korában, addig itt kamatozik. Azt sejti, hogy ebből nem tudja majd finanszírozni gyermeke taníttatását? Ehhez a célhoz szükség van egy megtakarításra is.

 

Mi a Start számla?

 

A Start számla a babakötvényhez kapcsolódik, hiszen az állam által elkezdett megtakarítást itt tudjuk kiegészíteni. Az állam még ösztönöz is erre minket, hiszen a befizetéseink 10%-ával kiegészíti a megtakarítást, mielőtt azonban nagyon örülnénk, a maximális támogatás mértéke havi 500 forint, azaz egy évben legfeljebb 6.000 forint. A Start számlát korábban lehetett kereskedelmi bankoknál is indítani, jelenleg azonban csak a Magyar Államkincstárnál lehetséges. 

 

Milyen befektetés a Start számla?

 

Befektetési szempontból is érdekes a Start számla, hiszen egy olyan 19 éves állampapírba fektetik a pénzt, ami infláció feletti plusz 3%-os hozamot garantál. Első hallásra ez nagyon jól hangzik, mivel ezzel valósan lehet tőkét gyarapítani, de ne feledjük, hogy mivel az inflációhoz van igazítva a nyereségünk, ezért amikor alacsonyan van az infláció (mint most), akkor a hozam is alacsonyabb lesz (most 4,7%).

 

A babakötvény és Start számla rugalmassága

 

Ahogy fent is írtuk a babakötvényhez csak a gyermek juthat hozzá 19 éves korában. A Start számlának azt tartják a rugalmasságának, hogy nincs rendszeres díjfizetési kötelezettség, ami szerintünk egy hosszú távú megtakarításnál nem előny, hiszen a gyakorlatban így sajnos előfordul, hogy egy-egy (vagy több) befizetés elmarad, ezt pedig a lejárati összeg sínyli meg. A Start számlán gyűjtött pénzhez is csak a gyermek nyúlhat hozzá 19 éves korában, és a felhasználásáról jogszabály rendelkezik. (elsősorban tanulással kapcsolatosan)

 

Mikor jó nekünk a Start számla?

 

Amennyiben nagyjából havi 5.000 forintot tudunk áldozni a gyermek megtakarításra, akkor a maximális támogatás kihasználása végett jó választás.

 

Ha nem tartozunk azok közé, akik félnek az államnál megtakarítás vezetni. (Sokaknak a magánnyyugdíjpénztár ugrik be)

 

Ha nem tudunk rendszeresen díjat fizetni, hiszen itt nincs díjfizetési kötelezettség.

 

Ha nem zavar, hogy még egyetlen Start számla sem járt le, így nem tudni hogy mi fog történni, a jogszabály pedig évről-évre változhat.

 

A gyermek megtakarítás kiválasztása

 

Ebben a cikkben az államilag támogatott gyermek megtakarítást mutattuk be. Ahogy kicsit feljebb is láthatja, ez egy optimális megoldás lehet ahhoz, hogy gyermekünket pénzzel támogassuk mikor felnő, viszont a legjobb gyermek megtakarítás kiválasztásához érdemes szakértő segítségét igényelni. Kérjen tőlünk egy konzultációs időpontot, ahol gyermek megtakarítási szakértőnk megismerve az Ön igényeit, egy olyan gyermek megtakarítást fog javasolni Önnek a pénzpiacról, amivel gyermeke a lehető legjobban jár!


Deák Ferenc István

Élőtakarékosság kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …