Befektetéshez kötött életbiztosítás

március 11, 2014
Befektetéshez kötött életbiztosítás

Mi is az a befektetéses életbiztosítás? Miért ez a legnépszerűbb életbiztosítás? Számos kérdés lengi körül a megtakarításos életbiztosítások ezen formáját. Mi most igyekszünk a titokról felrántani a leplet, és megválaszolni minden kérdést, ami felmerülhet a befektetési egységekhez kötött életbiztosítással kapcsolatban.

Mi az a befektetéshez kötött életbiztosítás?

 

A köznyelvben rengeteg szinonimája van elég, ha csak a befektetési egységekhez kötött életbiztosításra, a befektetéses életbiztosításra, vagy a unit linked életbiztosításra gondolni.

 

Ez az életbiztosítás az esetek túlnyomó többségében csak nevében életbiztosítás. Általában van egy minimális életbiztosítási összeg, és ezt az ügyfelek nem is nagyon emelik fel, mert ők is megtakarításként, befektetésként tekintenek erre a biztosítási konstrukcióra.

 

Hivatalos nevéből adódóan (Unit linked életbiztosítás) unitokhoz, vagyis befektetési egységekhez kötött megtakarítás. Ez azt jelenti, hogy a befizetéseinket a Biztosító befektetési egységekre, unitokra váltja.

Mi a kezdeti és a felhalmozási egység?

 

A kezdeti egységeket általában az első 2-3 év befizetéseiből képzik a Biztosítók. Az eddig történő befizetések lesznek az alapjai a kezdeti költség elvonásának. Minden további befizetésünk már felhalmozási, más néven megtakarítási egység. Azért fontos különbséget tenni a 2 egység között, mert ha véletlenül vissza akarnánk vásárolni a biztosításunkat, akkor ezt a visszavásárlási táblázat szerint tehetjük meg. A táblázatban található %-os szám viszont csak a kezdeti egységekre (az első 2-3 éves díjra) vonatkozik, a felhalmozási egységekre nem.

Mi az előnye a befektetéses életbiztosításnak?

 

A befektetési egységekhez kötött életbiztosításnak számos előnye van, nézzük is meg gyorsan:

  1. Tőzsdei tapasztalat és tudás nélkül tudjuk reálértéken gyarapítani a pénzünket.
  2. Gyakorlatilag nagybefektetői előnyökhöz jutunk, akár egy havi 10.000 forintos megtakarításnál is.
  3. A világ szinte bármely régiójába befektethetünk.
  4. Szakemberek kezelik a pénzünket.
  5. Kamatadó és EHO kedvezmény, már 3 évtől
  6. Különböző biztosítási védelmeket is választhatunk
  7. Akár rokkantsági, vagy haláleseti díjátvállalásra is van lehetőség (gyermek megtakarításnál, ez egy fontos szempont)

 

Láthatjuk, hogy mind befektetési, mind az életünkhöz kapcsolódóan számos olyan tulajdonság birtokában van a unit linked életbiztosítás, amivel nehéz versenyezni.

Miért lesz nyereséges a befektetéses életbiztosítás?

 

Egy tévhitet szeretnénk eloszlatni, amivel mi is találkoztunk. Az alap szituáció a következő:

Hallottam olyanról, hogy valaki befizetett 10 év alatt 900.000 forintot és csak 630.000 forintot kapott vissza a végén.”

 

Az első válaszunk erre, hogy ez nem unit linked típusú befektetéses életbiztosítás volt, hanem egy klasszikus vegyes életbiztosítás, ahol a befizetéseinkből nem csak megtakarítást fizettünk, hanem kockázati díjakat is.

 

Másodszor pedig, egy klasszikus vegyes életbiztosításnál nem publikus, hogy milyen befektetésekkel él a Biztosító, míg egy befektetéses életbiztosításnál mi magunk választjuk meg, hogy milyen befektetési alapokba helyezzék el a pénzünket. Ez azt jelenti, hogy a megtakarításunk kockázatát is mi magunk választjuk meg.

 

A unit linked életbiztosítás akkor lehet csak veszteséges, ha túl hamar hozzányúlunk, és megszakítjuk a megtakarítást. Tudomásul kell vennünk, hogy ez egy közép-, és hosszú távú megtakarítási forma, 10 év alatt senkinek nem javasoljuk.

 

Összegezve a befektetési egységekhez kötött életbiztosítás egy sokkal letisztultabb, átláthatóbb költségszerkezetű és hatékonyabb megtakarításos életbiztosítás, mint a klasszikus vegyes életbiztosítás.

Megéri befektetéses életbiztosítást választani

 

Most, hogy már tudunk mindent, amit a befektetéses életbiztosításról tudni kell, félelem nélkül választhatunk céljaink eléréséhez egy ilyen konstrukciót. Ebben a bejegyzésben ugyanis mindent leírtunk, amit csak tudni lehet egy befektetéses életbiztosításról. A kérdés csak az, hogy melyik Biztosító rendelkezik a számunkra optimális életbiztosítással? Kérjen egy 1 órás személyes konzultációt szakértőnktől, és ő telefonos egyeztetés után találkozik Önnel, és megtalálja erre a kérdésre a választ.


Deák Ferenc István

Életbiztosítás kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …