Egyre tudatosabbak a megtakarítók

november 5, 2013
Egyre tudatosabbak a megtakarítók

Több hitelintézet megvizsgálta, hogy milyen hatást vált ki az emberekből a nagymértékű kamatcsökkenés. Azt vették észre, hogy a bankbetétekben elhelyezett pénz jelentősen csökkent és a befektetési alapokba vándorolt.

Pozitív változások

A magyarok átlagosan 14 769 forintot tudnak havonta félretenni, ami 2,5 százalékos növekedés az előző évhez képest, továbbá rendkívül pozitív, hogy a lakosság nem élte fel a betétekben fialtatott pénzét, így az első nyolc hónap után 667,2 milliárd forinttal növekedett a befektetési alapok állománya, derül ki a CIB felmérése szerint.

 
Továbbra is konzervatív befektetési politikát folytatunk, így a tőkevédett alapok a legnépszerűbbek a piacon. Nem állt meg a növekedés a betétek tekintetében sem, csak kisebb mértékű lett, erre jó példa a CIB Malacpersely, ami egy év alatt 30%-os állománynövekedést ért el.

A nyugdíj- és gyerekcélú megtakarítások előretörése

Az OTP Öngondoskodási Index mérései is pozitív irányú elmozdulást mutatnak, az emberek csaknem egyötöde rendelkezik nyugdíj célú megtakarítással, akiknek a 22%-a jelenleg is megtakarít időskori megélhetésére.

 

Míg tavasszal az elsődleges megtakarítási cél a ruhatár-frissítés volt, most rövid és hosszútávon is a tanulás, és az ehhez kapcsolódó megtakarítások kerültek a fókuszba.

Összegzés

Az egyetlen kis negatívum, hogy kevesebb embernek van bármilyen megtakarítása is, és csupán a megkérdezettek 37%-a tervezi, hogy valamilyen formában félre tesz pénzt későbbi céljaira.

 

Összegezve a magyar társadalom egyre tudatosabban kezeli a pénzügyeit, és egyre többen fordulnak a befektetési alapokhoz, a betétek helyett. Nő a nyugdíj és gyermek célú megtakarítások száma, és az igény az ilyen célú befektetési formák felé.

forrás: világgazdaság


Deák Ferenc István

Megtakarítás kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …