Életbiztosítás: 20% adójóváírás jár utána

április 15, 2014
Életbiztosítás: 20%-os adójóváírás jár utána

Magyarországon 2014 egy jelentős év az életbiztosítások tekintetében. Született egy új életbiztosítás típus a nyugdíjbiztosítás. Számunkra az öröm az új jövevényben, a nyugdíjbiztosításban, hogy a befizetéseink után 20% adókedvezményt vehetünk igénybe. Mit kell ehhez tenni, milyen feltételeknek kell megfelelni? Most alaposan megvizsgáljuk a nyugdíjbiztosítást!

Mi a nyugdíjbiztosítás?

 

A nyugdíjbiztosítás egy olyan megtakarításos életbiztosítás, amin keresztül az állam egy ötöd részben hozzájárul a nyugdíjas létünk finanszírozásához. A 20%-os adókedvezményen kívül a szolgáltatásnál jelentős eltéréseket figyelhetünk meg egy átlagos befektetéses életbiztosítás és a nyugdíjbiztosítás között. Mind a kettőnek térítenie kell a lejáratkor, és halálesetkor is, de az alábbi két esetben csak a nyugdíjbiztosításnak kell téríteni (törvényileg szabályozva):

    1. Tényleges nyugdíjba vonuláskor (akár korengedménnyel is)
    2. Rokkantság esetén (legalább TB szerinti 40%-os)

 

A lejárat pedig a szerződés megkötése pillanatában hatályban lévő nyugdíj korhatár, ami jelenleg a 65. születésnapunkat jelenti.

Nyugdíjbiztosítás, adókedvezmény: Mire figyeljünk?

 

Az első, és legfontosabb az, hogy a különböző biztosítók 24 nyugdíjbiztosítást kínálnak számunkra. Attól még, hogy állami támogatás van rájuk, attól még a különböző megtakarítások jelentősen eltérnek egymástól, így jól meg kell vizsgálni őket, mielőtt választatnánk.

 

Az adókedvezmény mértéke 20%, maximum 130.000 forint évente. Ennek értelmében éves 650.000 forint befizetésével tudjuk kihasználni a maximális keretet. Az adókedvezmény számításához nem csak a folyamatos díjak, hanem az eseti díjak is számítanak.

 

Az adókedvezmény visszaigénylését minden évben jeleznünk kell az adóbevallásunkban, ha ezt elmulasztanánk, akkor abban az évben a támogatás is elmarad.

 

Ha bármilyen okból kifolyólag hozzányúlunk a nyugdíjbiztosításban gyűjtött pénzünkhöz, akkor az addig igénybevett adókedvezmények 120%-át vissza kell az állam számára utalnunk.

 

Amennyiben 10 éven belül történik szolgáltatás, akkor a biztosítónak (törvényileg szabályozva) egy 10 éves nem csökkenő járadék formájában kell az ügyfél vagy kedvezményezett (halál esetén) térítenie.

 

Az adókedvezmény azonnal nem szabadon felhasználható, mint korábban. A nyugdíjbiztosításnál az állam mindig a megtakarításunknak, egy külön erre a célra létrehozott eseti számlára utalja a 20%-os adókedvezményt. Ennek az a rendkívül előnye, hogy folyamatosan plusz nyereséget fog nekünk generálni.

Miért kell a nyugdíjbiztosítás?

 

Ezt a kérdést több irányból is megközelíthetjük. 2014-ig járt adókedvezmény az önkéntes nyugdíjpénztár és a nyugdíj előtakarékossági számla után is. Ehhez zárkóztatták most fel a biztosítási szektort is.

 

Az, hogy Magyarországon jelenleg 3 államilag támogatott nyugdíj előtakarékosság is elérhető, csak egyet jelenthet: A közteherviselésen alapuló rendszer kezd beborulni, és az állam hagyja, és támogatja, hogy az állami tőkét felváltsa a privát tőke, azaz az öngondoskodás.

2014: Újabb lépés az öngondoskodás felé

 

Ebben a cikkben bemutattuk 2014 újszülött életbiztosítását, a nyugdíjbiztosítást. Megnéztük, hogy milyen esetekben kell térítenie, és a 20%-os, maximum 130.000 forintos adókedvezményről is bővebben értekeztünk. Összehasonlítva a többi nyugdíj megtakarítási formával egyértelműen (biztosítás mivoltából fakadóan) a legszéleskörűbb szolgáltatást nyújtja számunkra. Kérjen egy személyes konzultációt életbiztosítási szakértőnktől, hogy olyan nyugdíjbiztosítás tulajdonosává válhasson, amellyel eléri a céljait, és anyagi gondoktól mentes nyugdíjas kort biztosít Önnek.


Deák Ferenc István

Életbiztosítás kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …