Életbiztosítás adókedvezmény

június 19, 2014
Életbiztosítás adókedvezmény

Az életbiztosítások sokasága rendelkezik különböző adókedvezménnyel, adóelőnnyel. Természetesen biztosítást, megtakarítást nem csak ezek alapján választunk, de érdemes tisztában lenni velük, mert lehet, hogy ez lesz a mérleg nyelve. Nézzük meg hát az életbiztosítások adókedvezményeit!

 

Milyen adókedvezmények vannak?

 

Nem lehet véltetlen, hogy az életbiztosításokra vehető igénybe a legtöbb adókedvezmény, illetve adóelőny. Mi 4 különböző adókedvezményt gyűjtöttünk össze, amit ki tud használni az életbiztosításokkal kapcsolatban, íme:

  1. nyugdíjbiztosításra 20%-os SZJA kedvezmény igénylése
  2. kamatadó, és EHO kedvezmény
  3. elköltségelhető életbiztosítások a vállalkozások számára
  4. adó-, és illetékmentes öröklés

 

Nézzük meg, hogy ezeket az adóelőnyöket hogyan tudjuk kihasználni:

 

A nyugdíjbiztosítás SZJA kedvezménye

 

2014.01.01-től létrejöttek az államilag támogatott nyugdíjbiztosítások, melyeknek a legnagyobb előnye, hogy a befizetéseink után évente 20%, legfeljebb 130.000 forint adókedvezményt tudunk igényelni. Külön jó, hogy a 20% nemcsak a rendszeres, hanem az eseti befizetésekre is vonatkozhat. Arra kell figyelni, hogyha pénzt szeretnénk kivenni a nyugdíjbiztosításból, akkor az összes adókedvezmény 120%-át vissza kell juttatni az államhoz. A nyugdíjbiztosításokról, adókedvezményekről itt írtuk bővebben.

 

Kamatadó és EHO mentesség

 

Magyarországon a megtakarításaink nyeresége után 16% kamatadót, és 6% EHO-t kell adóként befizetni az államnak. Ez alól pár kivétel van, ilyen a befektetéses életbiztosítás is. Ha 5 évig nem nyúlunk a befizetett pénzhez, akkor csak 8% + 3%= 11% adót kell fizetni, míg 10 év után adómentes a megtakarításunk. Az, hogy ez milyen sokat számít, azt itt tudja megnézni.

 

Költségként leírható életbiztosítások

 

Amennyiben cég a szerződő, akkor a kockázati életbiztosítások, a balesetbiztosítások, és az egészségbiztosítások díjai is költséget jelentenek a vállalkozás számára. Ennél egy fokkal izgalmasabb a megtakarítási céllal kötött életbiztosítás esete, hiszen a whole life típusú életbiztosítások díjait szintén költségként lehet megjeleníteni a könyvelésben, és amikor visszavásároljuk a szerződést, akkor egyéb bevételként jelenik meg a cégben. Ennél érdekesebb, ha közben magánszemély lesz a szerződő, és így vesszük ki tőkét, hiszen ilyenkor kizárólag a cég befizetései után kell SZJA + EHO adót fizetni, összesen 43%-ot.

 

Az adómentes öröklés

 

A megtakarításos életbiztosítások olyan speciális befektetések, ahol halálunk esetén plusz pénzt kap az általunk megjelölt kedvezményezett, és ezen felül teljesen adómentes az öröklés. Sem az ingatlannál, sem a bankszámláknál nem tapasztalhatunk ilyet.

 

Használjuk ki az adóelőnyöket!

 

Ebből a cikkből is kiderül, hogy nincs még egy olyan pénzügyi konstrukció, amire ilyen sokféle, és mértékű adókedvezmény vonatkozna. Azt is fontos megjegyezni, hogy ezek az állam által adott plusz javak, évről-évre változhatnak, sőt változnak is. Igényeljen egy személyes konzultációt, hogy életbiztosítási szakértőnk folyamatosan az aktualitások szerint támogathassa Önt a pénzügyeiben.


Deák Ferenc István

Életbiztosítás kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …