Életbiztosítás adókedvezmény – 2014-től 20% adókedvezmény visszajár

április 15, 2014
Életbiztosítás adókedvezmény- 2014-től 20% adókedvezmény visszajár

Önhöz is eljutott a hír, hogy 2014.01.01-től újra jár adókedvezmény az életbiztosítások után? Nos, ez a hír nem kacsa, valóban lehet élni a nyugdíjbiztosítás adta lehetőséggel, úgyis mondhatnánk, hogy két legyet ütünk egy csapásra. Gondoskodunk a nyugdíjunkról, és bezsebelünk az államtól plusz 20%-ot. Nézzük a részleteket.

A nyugdíj előtakarékosságok

 

Magyarországon már 3 állam által premizált nyugdíj megtakarítás kínál nekünk opciót az időskorunk finanszírozására:

  1. önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP)
  2. nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ)
  3. nyugdíjbiztosítás (NYB)

 

Mindhárom nyugdíj előtakarékosságnál az adókedvezmény mértéke a befizetett díjaink 20%-a, azonban a felső korlátok eltérnek egymástól. A felső korlátok az alábbiak:

  1. ÖNYP: éves szinten legfeljebb 150.000 forint
  2. NYESZ: maximum 100.000 forint évente (2020-ig nyugdíjba vonulók esetén 130.000 forint)
  3. NYB: a felső plafon 130.000 forint egy évben

 

A nyugdíj előtakarékossági számla, egy olyan értékpapírszámla, ahol az adás-vételek generálják nekünk a nyereséget, tehát aktívan kell kereskedni. Amennyiben Önnek van ehhez megfelelő képesítése, és tapasztalata, akkor érdemes ezt választania.

 

Az önkéntes nyugdíjpénztár népszerű Cafeteria elem, hiszen az emberek tudják, hogy az állami nyugdíj nem lesz elegendő a megélhetéshez. Azt azonban nem árt tudni, hogy ha a munkáltatónk fizeti a díjakat, akkor nem vagyunk jogosultak az adókedvezményre.

 

Bővebb összehasonlítást a nyugdíj megtakarításokról ide kattintva talál.

Az új nyugdíjbiztosítás

 

A legfiatalabb nyugdíj megtakarítás a nyugdíjbiztosítás, (hiszen csak 2014.01.01-én született) de ahogy a népmesékben is lenni szokott gyakran a legfiatalabb testvér nyeri el a királykisasszony kezét, és a királyságot.

 

A nyugdíjbiztosítás térítés szerint a legszéleskörűbb nyugdíj előtakarékosság, hiszen az alábbi 4 esemény bekövetkeztekor kell térítenie:

  1. Lejáratkor, ami a szerződés megkötésekor aktuális nyugdíjkorhatár elérésekor van (2014-ben ez 65 éves kor)
  2. Tényleges nyugdíjba vonuláskor, gondoljunk csak a korengedményes nyugdíjra
  3. Rokkantság esetén, ha minimálisan 40%-os rokkantságot szenvedünk el a TB szerint
  4. Halál esetén, az aktuális egyenleget a kedvezményezett számlájára utalja a biztosító

A 20%-os adókedvezmény

 

A 20%-os, maximum 130.000 forintos adókedvezményről az alábbi dolgokat érdemes tudni:

  1. Csak a személyi jövedelemadónkból van lehetőség adókedvezményt igényelni.
  2. Az állam a nyugdíjbiztosítás eseti számlájára utalja az összeget, ami így további nyereséget generál számunkra.
  3. Nem csak a folyamatos díjakra, hanem az eseti befizetésekre is vonatkozhat (van pár olyan nyugdíjbiztosítás, ahol lehet likvid eseti befizetést is eszközölni).
  4. Minden évben igényelnünk kell az adókedvezményt az adóbevallásunkban, különben az állam nem fogja elutalni számunkra.
  5. Ha feltörnénk a nyugdíjbiztosításunkat, akkor az addig igénybe vett adókedvezmények 120%-t az állam számára vissza kell juttatni.

 

Azzal, hogy már a nyugdíjbiztosításokat is támogatja az állam elhárult az utolsó akadály is előlünk, hogy olyan nyugdíj előtakarékosságunk legyen ami, széleskörű szolgáltatást nyújt, várhatóan a hozamok tekintetében is kiemelkedő lejárati összeget adjon, szakmai tudás nélkül.

 

A nyugdíjbiztosításban megvan az önkéntes nyugdíjpénztárhoz hasonló, mégis is sokkal szabadabb, és kötetlenebb befektetési portfólió kiválasztásának lehetősége. Ezen felül nem kell szakmai tapasztalattal és kellő idővel rendelkeznünk ahhoz, hogy nyereséget termeljen számunkra, mint a NYESZ-nél. Lehet, hogy megint a legfiatalabb testvér lesz a befutó?

Az államilag támogatott nyugdíjbiztosítás

 

Nyugdíj előtakarékosságra szükségünk van, amit mi sem bizonyít jobban, hogy 3 különböző nyugdíj megtakarítás is kap állami támogatást. Ez a plusz 20% is jelzi számunkra, hogy ha nem takarítunk meg, akkor kellemetlen élményeink lehetnek idős korunkban. Részletesen elemeztük az új nyugdíjbiztosítást és a rá igénybe vehető adókedvezményt. Egy dolgot azonban nem mondtunk el 28 különböző nyugdíjbiztosítás közül választhatunk, amelyek közt jelentős eltérésekre lehetünk figyelmesek. Kérjen konzultációs időpontot nyugdíjbiztosítási szakértőnktől, aki megmutatja Önnek a lényeges különbségeket, és megtalálja az Önhöz testhezálló nyugdíjbiztosítást.


Deák Ferenc István

Életbiztosítás kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …