Életbiztosítás adókedvezmény visszafizetése

szeptember 23, 2014
Életbiztosítás adókedvezmény visszafizetése

Az idei, vagyis a 2014-es évtől már újra igénybe lehet venni adókedvezményt az életbiztosításokba befizetett pénzek után. Ugyan nem mindegyikre, csak egy speciális életbiztosításra, de ez megint egy olyan lehetőség, amit érdemes kihasználni. Nézzük meg erről mit érdemes tudni!

 

Milyen életbiztosításra jár adókedvezmény?

 

Röviden, és tömören megfogalmazva a nyugdíjbiztosítások után lehet adókedvezményt igényelni. Ez tulajdonképpen egy speciális megtakarításos életbiztosítás, hiszen ugyanúgy működnek, csak a szolgáltatásában van némi különbség, illetve természetesen az adókedvezményben. Nézzük meg, mit kell tudni az adókedvezményről!

 

Az adókedvezmény

 

Az adókedvezmény mértéke az adott évben befizetett díjaink 20%-a, de nem lehet több mint 130.000 forint, ezt a legmagasabb összeget éves 650.000 megtakarítása mellett tudjuk visszaigényelni.

 

Az adókedvezményt az állam a nyugdíjbiztosítási számlára fogja utalni minden évben, így ezt csak majd a nyugdíjbiztosítás szolgáltatása után tudjuk majd felhasználni. Régebben a folyószámlánkra utalta az állam az adókedvezményt, így ez egy jelentős változás.

 

Mikor használhatjuk fel az adókedvezményt?

 

Ahogy az elején is említettük, a nyugdíjbiztosítás egy speciális megtakarításos életbiztosítás, ami leginkább a szolgáltatásában ütközik ki. A nyugdíjbiztosítás ugyanis az alábbi esetekben szolgáltat:

  1. amikor betöltöttük a 65. életévünket (lejárat)
  2. amikor ténylegesen nyugdíjba vonultunk (nyugdíjba vonulás)
  3. ha legalább 40%-os rokkantságot állapítanak meg nálunk (rokkantság)
  4. ha meghalunk (haláleset)

 

Az állam kizárólag ebben az esetben tudja kifizetni a teljes összeget számunkra, az adókedvezményt is beleértve.

 

Mi történik, ha hamarabb van szükség a pénzre?

 

Nos, a nyugdíjbiztosítás az egyik (ha nem a) legrugalmasabb államilag támogatott nyugdíj megtakarítás, de nem javasoljuk, hogy a szolgáltatás előtt pénzt vegyünk ki belőle. Ebben az esetben ugyanis a törvény szerint az összes eddig igénybe vett adókedvezményt vissza kell az államnak fizetni. Sőt még van egy 20%-os büntetés is, tehát összesen az adókedvezmények 120%-át kell az államnak utalni. Itt tehát nem működik a szerződés részleges visszavásárlása. Számokban ez azt jelenti, hogyha egy éves 500.000 forintos nyugdíjbiztosítást indítunk, akkor 10 év alatt 10*100.000=1.000.000 forintot igényelünk vissza, és ha itt megtörjük a nyugdíjbiztosítást, akkor 1.200.000 forintot kell eljuttatni az államhoz. Ez bizony nem éri meg.

 

Tervezzünk előre!

 

A nyugdíjbiztosítás azért van, hogy a nyugdíjunkat finanszírozzuk belőle, ezért ne nyúljunk hozzá hamarabb. Vannak olyan nyugdíjbiztosítások, amiknek van olyan eseti számlája, amihez viszont szabadon hozzáférhetünk, anélkül, hogy a fent említett büntetést ki kellene fizetni. Ezért is érdemes olyan megtakarítást, nyugdíjbiztosítást választani, ami a lehető legjobban passzol az igényeinkhez. Igényeljen tőlünk egy személyes konzultációt, és megtakarítási szakértőnk a teljes pénzpiacról meg fogja találni Önnek az ideális megoldást!


Deák Ferenc István

Életbiztosítás kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …