Életbiztosítás adózása

március 11, 2014
Életbiztosítás adózása

A XXI. században, a modern társadalomban életünk elengedhetetlen részét képezik az életbiztosítások. Hiába magasak az adóterhek, az életbiztosításokkal akár pénzt is tudunk visszaszerezni a befizetett adónkból, vagy különböző adózási kedvezményeket vehetünk igénybe. Mi most górcső alá vesszük az életbiztosításokat az adózás szempontjából.

Milyen adóelőnyei vannak az életbiztosításoknak?

Többféle adóelőny is szóba jöhet, amivel élni tudunk, most vegyük őket sorra:

  1. kamatadó és EHO mentesség
  2. adókedvezmény igénybevétele (nyugdíjbiztosításnál)
  3. vállalkozások számára költségként leírható életbiztosítások
  4. illetékmentes öröklés

Most egyesével elemezni fogjuk az itt felsorolt lehetőségeket, hogy jobban megértsük, hogy milyen lehetőségek mellett nem szabad elmennünk.

Kamatadó-, és EHO mentesség

A kamatadó már több mint 5 éves múltra tekint vissza. Lényege az, hogy az általunk félretett pénz, ami nyereséget termel, annak a 16%-t az államnak adó formájában be kell fizetni. A tőkére nem vonatkozik, csak a hozamra. Gyakorlatban a pénzintézetek ezt befizetik az államnak, így nekünk ezzel nem kell külön foglalkozni.

Az elvét nehéz megmagyarázni, mi sem nagyon értjük, hogy a leadózott pénzünket miért kell megadóztatni, ráadásul minél jobban gazdálkodunk vele (nagyobb nyereséget termel, annál magasabb összeget.

 

2013-ban csatlakozott hozzá, úgy is mondhatjuk, hogy megszületett a kamatadó kistestvére az EHO. Az elve ugyan az, mint a kamatadónak, mértéke pedig a hozamunk 6%-a. Így összesen minden nyereségünk 22%-a az államot illeti meg.

 

Viszont ha befektetéses életbiztosításon keresztül takarítunk meg, akkor 3 év után csak 8%+3%= 11%-ot kell csak befizetni, míg 6 év után teljes kamatadó mentességet élvezünk.

 

Gondoljunk csak bele abba, ha egy értékpapír számlán kereskedünk, minden adás-vételnél, ha nyereséges volt a befektetés kamatadót és EHO-t kell fizetni. (kivéve TBSZ számlánál) 5-6 évnél ez elég jelentős összeg lehet, ha jól kezeljük a befektetésünket.

Adókedvezmény igénybevétele

 

2014.01.01-től köthető államilag támogatott nyugdíjbiztosítás. Az adókedvezmény mértéke az adott naptári évben befizetett díjak 20%-a, maximum éves 130.000 forint, amit az SZJA befizetéseinkből igényelhetünk vissza.

 

A nyugdíjbiztosítás arra hivatott, hogy kipótoljuk azt az összeget, amelyet az államtól nyugdíj címen kapunk. (vagy nem) Egy éves szintű 650.000 forint megtakarítás esetén tudjuk a maximális adókedvezményt igénybe venni. A nyugdíjbiztosításról bővebb információt itt talál.

Illetékmentes öröklés

 

A halál az élet természetes része, így erről tényként érdemes beszélni. Előbb, de inkább utóbb mindannyian elmegyünk az „örök vadászmezőkre”, és csak rajtunk múlik, hogy adósságot, vagy pénzt hagyunk magunk után. Sajnos klasszikus magyar példa, hogy egy jelzáloghitellel terhelt ingatlan hagyunk magunk után, ami után még illetéket is kell fizetni. Mennyivel szebb lenne, ha tehermentes ingatlan és egy kis plusz pénzt hagynánk magunk után? Az életbiztosítási összeg pontos mértékének meghatározása a következő:

 

ÉB összeg=összes hitel összege + összes tartozás összege + 1 millió forint (temetési költség) + várható illeték összege + 3-5 éves kereset

Vállalkozók számára költségként leírható életbiztosítások

 

A vállalkozások az összes kockázati és balesetbiztosítást költségként számolhatják el, vagyis adóalapot csökkent. Ilyenkor a Biztosító szolgáltatása is adómentes.

 

Amennyiben a vállalkozás megtakarítási szándékkal köt életbiztosítást, és el is szeretné költségelni, akkor csak az ún. whole life életbiztosítások jöhetnek szóba. Lényege az, hogy ez egy élethosszig tartó befektetéses életbiztosítás, ami csak halálesetkor szolgáltat, de természetesen a halálunk előtt is visszavásárolhatjuk a hozamokkal együtt. A visszavásárlásnál 2 lehetőségünk van:

  1. cégként vásároljuk vissza
  2. magánemberként vásároljuk vissza

 

Ha cégként vásároljuk vissza, és igazoljuk, hogy mire költöttük (prémiumok kifizetése, új irodavásárlás, új projekt, pályázat, stb.), akkor ez a megtakarítás teljesen adómentes.

 

Amennyiben magánemberként vásároljuk vissza (szerződőcserével), akkor csak a befizetett összegek után kell 16% SZJA-t, és 27% EHO-t leadózni, a nyereséget nem kell. Ebben az esetben egy halasztott adózás történik, aminek a nagy előnye, hogy magasabb összeg termelt számunkra nyereséget, mint ha leadózott, nettó pénzből takarítottunk volna meg.

Az életbiztosítás jó, már csak adó szempontjából is

 

Ahogy a bevezetőben is írtuk az életbiztosítások a modern életben nélkülözhetetlenek. A cikk alapján az is kiderül, hogy életünk szinte minden szegmensére találunk olyan életbiztosítást, amire szükségünk van. Ráadásul adózási szempontból is számos lehetőséget rejt számunkra. Azonban az adózás pont egy olyan dolog, ami szinte évről-évre változik. Ezért kérjen egy konzultációs időpontot életbiztosítási szakértőnktől, hogy folyamatosan naprakész információk birtokába jusson mind az életbiztosítások, mind az adózás tekintetében.


Deák Ferenc István

Életbiztosítás kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …