Életbiztosítás adózása 2015

december 16, 2014
Életbiztosítás adózása 2015

A 2014-es évben a nyugdíjbiztosítások hoztak némi változást az életbiztosítások tekintetében, 2015-ben ez máshogy lesz. Elég jelentős módosítást eszközöltek például az ún. whole life életbiztosításokkal kapcsolatban. Menjünk szépen sorban, és nézzük meg, hogy milyen adózási szabályokra számíthatunk az egyes biztosítási szegmensekben!

 

Milyen adók vonatkoznak az életbiztosításokra?

Semmiképpen ne feledjük el a pénzügyi szektor első számú adópárosát a kamatadót, és az EHO-t. Minden egyes pénzügyi megtakarítás esetén a nyereség 16%-át kamatadóként, és további 6%-át EHO-ként kell leadózni. Ez alól csak a hosszabb távú konstrukciók képeznek kivételt (pl. befektetéses életbiztosítások), hiszen itt 6 év után „csak” 8%+3%=11% a két adó összege, míg 10 év után adómentes a nyereségünk. Az egyszeri díjas változatnál 3 év után kell csak fele adót fizetni, és 5 év után semmit, csakúgy, mint a TBSZ számláknál.

 

A másik irányból pedig ne felejtsük el, hogy SZJA-kedvezmény van a nyugdíjbiztosításokra. Az adott naptári évben befizetett díjaink után 100 forintonként 20 forinttal tudjuk csökkenteni az adónkat. Ennek a kompenzálásnak a felső korlátja minden egyes évben 130.000 forintnál van. Azt azonban fontos tudni, hogy ezt az adókedvezményt csak a megtakarítási díjrész után lehet igényelni, a kockázati díjakra nem, így valamivel több, mint 650.000 forintot kell egy évben befizetnünk, hogy ki tudjuk használni a maximális adóvisszatérítést.

 

A céges biztosítások

Bár a cafeteria szabályai is módosultak a 2015-ös évre, továbbra is lehet választani béren felüli juttatásként különböző életbiztosításokat, ami után a munkáltatónak nem kell adót fizetnie. Ilyen lehet egy kockázati életbiztosítás, vagy egy whole life befektetéses életbiztosítás is.

 

A kockázati életbiztosítások tekintetében nem történt lényegi változás, így továbbra is arra kell figyelni, hogy egy dolgozóra adómentesen nem költhet többet a munkáltató, mint 29.400 forint havonta.

 

A whole life életbiztosításoknál viszont komoly újításokra lehetünk figyelmesek. Az új szabályzás szerint 2018-ig továbbra is lehet adómentesen ilyen életbiztosítást kötni, viszont 2018-tól már a befizetett díjak után 51,7% adófizetési kötelezettség lép fel. Ez az 51,17% megegyezik a cafeteria adózásával, ha átlépi a munkáltató az adott limiteket. (limitek alatt 35,7%) Nagy kérdés, hogy így vajon megéri-e a munkáltatóknak, vállalkozóknak egy ilyen legalább 8-10 évre ajánlott befektetéses életbiztosítás elindítása, ezeket csak konkrét számításokkal lehet kideríteni.

 

Kössön életbiztosítást 2015-ben is!

A 2014-es évben 2 életbiztosítási típus is rendkívül népszerű volt az emberek között, a kockázati életbiztosítás, és a nyugdíjbiztosítás. Ez azt jelenti, hogy elkezdtünk felelősen gondolkozni, hiszen nem adóságot hagyunk magunk után (egy tragédia esetén), és készülünk az idős korunkra. 2015-ben ugyanilyen fontos lesz, hogy megfelelő pénzügyi szolgáltatásokat, megfelelő életbiztosításokat válasszunk. Ebben egy független életbiztosítás szakértő tud Önnek a legtöbbet segíteni, ezért igényeljen tőlünk egy személyes konzultációt! Ez alatt a rövid, és ingyenes beszélgetés alatt megtaláljuk azokat a megoldásokat, amelyekre Önnek szüksége van, és lesz!


Deák Ferenc István

Életbiztosítás kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …