Életbiztosítás díjnemfizetés

szeptember 4, 2014
Életbiztosítás díjnemfizetés

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy az életbiztosítás nem egy rövidtávú pénzügyi konstrukció. Ilyenkor azonban az életünkbe bármikor bekövetkezhet egy-egy váratlan helyzet, egy kisebb anyagi megingás, amit szerencsére az életbiztosításaink igyekszenek rugalmasan követni. Nézzük meg, mi történik, ha nem tudunk fizetni egy életbiztosítást!

 

Az életbiztosítások típusai

 

Az életbiztosításokat előszeretettel 2 csoportra osztjuk, a kockázati életbiztosításokra, és a megtakarításos életbiztosításokra. Amíg a kockázati életbiztosítások csak akkor térítenek, ha valamilyen egészségügyi problémánk van (az egyetlen kivételről ebben a cikkben írtunk), addig a megtakarításos életbiztosítás lényege, hogy több pénzt kapjunk vissza, mint amit befizettünk. Ez ugye jelentős különbséget tesz a djínemfizetés esetén fellépő következmények között.

 

A kockázati életbiztosítás nem fizetése

 

Mivel a biztosító nem képez tartalékot az ide befizetett díjakból, ezért általában 90 djínemfizetett nap után a szerződésünk megszűnik, amit általában egy évig lehet reaktiválni, vagyis újra életre hívni. Ilyenkor 2 dolgot veszíthetünk, az első ha ilyenkor történik velünk valami, akkor nem térít a biztosító, vagyis jelentős szolgáltatástól esünk el, a második pedig, ha újat szeretnénk indítani az több pénzünkbe fog kerülni, hiszen idősebbek lettünk. Átmeneti pénzügyi zavarok idején érdemes inkább a díjszüneteltetést választani, amiről itt olvashat.

 

A megtakarításos életbiztosítás nem fizetése

 

Itt nyilván kicsit bonyolultabb a helyzet, mint a kockázati életbiztosításoknál, hiszen itt sok minden függ attól, hogy mikor nem tudjuk fizetni a díjakat. A megtakarításos életbiztosításoknak ugyanis speciális költségszerkezete van, ezért is egy hosszú távú megtakarítási forma (legalább 10 éves).

 

A biztosító el szokta vonni a kezdeti költségeket, ami általában az első 2-3 éves befizetéseink 7-10%-a. Ezt pontosan a megtakarításos életbiztosítások különös feltételeiben lehet megtalálni, amiről itt írtunk részletesen. Ebben a 2-3 évben nincs lehetősége semennyi pénzt visszakapni az életbiztosításodból, ezért ezzel ne is számoljon. Ezután talál egy visszavásárlási táblázatot, amit ebben a cikkben értelmeztünk, ez az első 2-3 év befizetéseire vonatkozik, nem a teljes megtakarításra.

 

Ha azonban nem megszüntetni szeretné a szerződését, csak pillanatnyilag nem tudja a díjakat fizetni, akkor van lehetőség a szerződés díjmentesítésére, díjszüneteltetésére, vagy díjcsökkentésére a mindenkori minimális díjig. Így, hogy ilyen sok lehetősége van akkor is, amikor átmeneti pénzügyi zavarban van, nyugodt szívvel vághat bele egy gyermek-, vagy nyugdíj megtakarításba.

 

Gondoljunk előre!

 

Az életbiztosítás nem fizetése egy olyan tény, amire érdemes gondolni, felkészülni, de nem érdemes félni tőle. Ügyfeleink túlnyomó többsége még sosem került olyan helyzetbe, hogy vissza kellet volna (esetleg veszteségesen) vásárolnia az életbiztosítását, sőt a djíszüneteltetés is csak minimális számban fordult elő. Mindazonáltal azt javasoljuk, hogy olyan hosszú távú megtakarításos életbiztosítást válasszon magának, amelyek tudnak idomulni, alkalmazkodni az esetleges gondokhoz. Igényeljen tőlünk egy személyes konzultációt, és életbiztosítási szakértőnk megtalálja az Ön igényeihez legjobban passzoló életbiztosítás(oka)t!


Deák Ferenc István

Életbiztosítás kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …