Életbiztosítás elszámolása költségként

március 11, 2014
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk a vállalkozások számára. Ugyan magasak az adóterhek, de a jelenlegi adózási rendszerben is vannak olyan lehetőségek, kis kapuk, amiket érdemes kihasználni. Most erről írunk egy kicsit bővebben.

Milyen életbiztosítást számolhatunk el költségként?

 

A vállalkozások számára nagyon sokféle életbiztosítás létezik, melyet költségként leírhat. De mit is jelent az elköltségelés?

 

A lényeg az, hogy a biztosítás szerződője maga a cég, és a cég fizeti a biztosítási díjakat. Ezek a biztosítási díjak költségként elszámolhatóak, és az adóalapot csökkentik. Úgy, mint egy terembérlés, a járulékok, és egyéb költségek.

 

Nézzük azoknak az életbiztosításoknak a sorát, amelyre ezt tudjuk alkalmazni:

  1. egyéni, vagy csoportos balesetbiztosítás
  2. egyéni vagy csoportos egészségbiztosítás
  3. egyéni vagy csoportos kockázati biztosítás
  4. whole life befektetési egységekhez kötött életbiztosítás

Az első három biztosítási védelmet nyújt, míg a 4. egy megtakarításos életbiztosítás.

Költségként leírható biztosítási védelem

 

Először is definiáljuk a 3 ide vonatkozó életbiztosítási formát!

 

Balesetbiztosítás: Előre nem látható, a biztosított akaratán kívül bekövetkező, külső hatás, amely a biztosítottat egészségügyileg károsítja. példa: Egy cserép esik a fejünkre

 

Kockázati biztosítás: Olyan fájdalomdíj jellegű szolgáltatás, mely a szerződésben rögzített feltételek szerint térít (pénzt fizet). példa: műtéti térítés, vagy például rákos megbetegedés

 

Egészségbiztosítás: Itt valódi szolgáltatás történik, különböző szűrő vizsgálatok, és bármilyen megbetegedés, sérülés esetén VIP kórházi ellátást biztosít számunkra.

 

Mindhárom biztosítás költségként elszámolható és a szolgáltatása teljesen adómentes.

 

Javaslat: Ha van egy kis, vagy családi vállalkozásunk, akkor az ilyen jellegű biztosításokat mindenképp a cégen keresztül intézzük, mintsem az adózott pénzünkből.

Fizesse a nyugdíjunkat a cégünk?

 

A megtakarításos életbiztosításoknak van egy olyan típusa, amelyet cégünk elszámolhat költségként, ez pedig a whole life befektetési egységkehez kötött életbiztosítás. Lényege, hogy itt hivatalosan az életünk végéig gyűjtjük a pénzt, és a biztosító csak a halálunkkor fizeti ki az itt felgyülemlett tőkét. A kis kapu nem más, mint hogy nem csak a halálunkkor juthatunk hozzá a pénzünkhöz, hanem hamarabb is vissza tudjuk vásárolni, a visszavásárlási táblázat szerint. Most jön a trükk:

 

Amennyiben a cég vásárolja vissza a szerződést, akkor ez bevételként jelenik meg, számlákkal pedig el tudjuk tüntetni. Nagyon jó lehet ez ha:

  1. új irodát veszünk
  2. nagy beruházásra gyűjtünk itt tőkét
  3. pályázathoz alaptőke halmozunk fel
  4. leírható költségekre van szükségünk

Ebben az esetben az itt gyűjtött tőkének nincsen semmilyen adóvonzata.

 

Amennyiben a cégvezető csinál egy szerződőcserét, vagyis a cég helyett ő maga lesz a szerződő, és visszavásárolja a szerződést, akkor az alábbiak szerint kell eljárni:

  1. A cég befizetései után 16%-os adót kell fizetni SZJA-ként
  2. A cég befizetései után 27%-os adót kell fizetni EHO-ként

Ez összesen 43%, ami csak a befizetett díjakra vonatkozik, a nyereségre nem. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy egyfelől halasztottuk az adó fizetési kötelezettséget, másrészt pedig sokkal magasabb összeg termelt nekünk nyereséget, mintha a nettó pénzünkből készültünk volna fel a nyugdíjra.

Életbiztosítás: Egy ideális adóoptimalizáló lehetőség

 

Hiszünk benne, hogy a KKV-nak nagyobb teret kell hagyni Magyarországon, de amik van abból kell gazdálkodnunk. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk minden olyan életbiztosítással kapcsolatos lehetőséget, ami egyrészt az életünkhöz fontos, másrészt cégünk adózásában is segít. Kérjen személyes konzultációt életbiztosítási szakértőnktől, aki felkeresi Önt és mindig aktuális tanácsokkal fogja támogatni az Ön és cége érdekeit.


Deák Ferenc István

Életbiztosítás kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …