Életbiztosítás elszámolhatósága

április 15, 2014
Életbiztosítás elszámolhatósága

Képzeljük el, hogy megalapítjuk a mi kis vállalkozásunkat, a Két Barát Kft-t. Az első évben 3 millió forint bevételt termelt, a másodikban ezt az összeget már júliusra elértük. Olyan üzleti tervünk van, amivel a cégünk stabilan tud növekedni. Elkezdünk számolgatni, hogy hogyan tudunk plusz költségeket szerezni, hogy ne kelljen olyan sokat adózni. Nézzünk körül az életbiztosítási piacon!

Mit jelent az elszámolhatóság?

A KKV-kra jellemző, hogy életbiztosításokra csak akkor költenek, hogyha a biztosítási díjakat le tudják írni költségként. Az elszámolhatóság azt jelenti, hogy ha a cégünk fizeti például az életbiztosítások díjait, akkor a befizetések csökkentik azt az egyenleget, ami alapján adót kell fizetni. Ezt az egyenleget hívjuk adóalapnak. A biztosítások és életbiztosítások így adóoptimalizáló szerepet (is) tölthetnek be a Két Barát Kft működésében.

A Két Barát Kft

A cégben két ember dolgozik, van az ügyvezető igazgató, aki vállalkozói berkeken belül bevett szokásként, minimálbérre van bejelentve. A másik társ pedig nincs bejelentve, csak 50%-os tulajdonosként szerepel a cégünkben. Legyenek mondjuk mind a ketten 34 évesek, és az egészséges életmódot szem előtt tartva egyikük sem dohányzik. Az idei évben nem szeretnének olyan sokat adózni, mint tavaly, és igyekszenek a szabályokat betartva olyan költségeket felhalmozni, amelyek valódiak.

Mire jó a cégtársbiztosítás?

Egy ilyen két tulajdonossal rendelkező vállalkozásnál, mint amilyen a Két Barát Kft, az egyik legfontosabb pénzügyi szerződés az ilyen életbiztosítás. Gondoljunk csak bele, felvirágoztatjuk a céget, aminek az értéke lesz, mondjuk 50 millió forint, és folyamatosan, szinte egyenletesen növekszik. Ekkor történik egy váratlan baleset, és az egyik tulajdonos az életét veszíti. Ilyenkor két lehetőségünk van cég szempontból:

    1. Az elhunyt tulajdonos törvényes örököse veszi át a helyét az ex tulajdonosnak
    2. Valahogyan ki kell fizetni a cég értékének a felét (25 millió Ft-ot) az elhunyt családjának

Az első esettel az a probléma, hogy amíg cégtársunk nagyon jó szakember volt, és mestere a szakmának, addig az örököse nem biztos, hogy az. Sőt még az is kérdés, hogy foglalkozott-e valaha a cég tevékenységével. Ilyenkor szokott a cégen belüli viták miatt a vállalkozás elindulni a lejtőn.

A második esetben vagy a cég tőkéjét kell megcsapolni, vagy magánvagyonból, legrosszabb esetben hitelből kifizetni az elhalálozott társunk családját. Mindkét esetben ez egy kellemetlen és jelentős kiadás, amire előre fel lehet készülni.

Milyen életbiztosítást lehet még elköltségelni?

Minden olyan életbiztosítást le tudunk írni költségként, amely valamely okú egészségügyi problémára térít számunkra. Ilyen a balesetbiztosítás, az egészségbiztosítás, és a kockázati életbiztosítás.

Ezen felül van egy olyan speciális megtakarításos életbiztosítás (whole life), aminek a díjai szintén csökkentik a Két Barát Kft adóalapját. Ez azért lehetséges, mert hivatalosan ez a biztosítás élethosszig tart, és csak akkor térít, ha meghalunk. Azért népszerű ez a megoldás a KKV-k körében, mert halálunk előtt is vissza lehet vásárolni, és ilyenkor csak a befizetett összeg után kell 16% SZJA-t és 27% EHO-t, adó formájában az államnak utalni. Ideális megtakarítás egy későbbi irodavásárláshoz, vagy egy projekthez pénzgyűjtésre.

Életbiztosítás és adóoptimalizálás

Ebben a cikkben megmutattuk a Két Barát Kft-nek, hogy melyek azok az életbiztosítások, amelyeket érdemes a vállalkozáson keresztül finanszírozni. A legfontosabb a haláleseti életbiztosítás, vagy cégtársbiztosítás, hiszen sok nagy reményű cég tűnt el az egyik tulajdonos váratlan elhalálozása miatt. Egyébként pedig, minek fizetnénk adózott pénzből olyan szolgáltatásért, amit a cégünk is fizethet nekünk? A céges életbiztosítások azonban mindig összetett feladatot jelentenek, így érdemes egy szakemberrel megvitatni, nehogy rosszul járjon, vagy rossz esetben egy NAV vizsgálat legyen a döntésünk eredménye. Igényeljen egy személyes konzultációt életbiztosítási szakértőnktől, és ő felépíti cége és Ön számára a megfelelő céges életbiztosítási rendszert.


Deák Ferenc István

Életbiztosítás kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …