Életbiztosítás felmondása

július 29, 2014
Életbiztosítás felmondása

Sokan mondják, hogy jelenleg csak az a biztos, ami már elmúlt, és ezzel nagyjából mi is egyet tudunk érteni. Olykor-olykor előfordulhat, hogy megváltozik az élethelyzetünk, átmenetileg rosszabb anyagi helyzetbe kerülünk, ilyenkor pedig az első dolgunk, hogy a kiadásainkat csökkentjük. Ezt szokták általában a megtakarításaink, és a befektetéses életbiztosításaink megszenvedni. Nézzük meg, hogy milyen esetben hogyan tudjuk felmondani az életbiztosításunkat, és mikor van rá más módszer!

Az életbiztosítások fajtái

Az életbiztosításokat két nagy csoportra oszthatjuk, a kockázati életbiztosításokra (haláleseti, egészség, baleset…), és a megtakarításos életbiztosításokra. Az első csoportban a lejáratkor sem várunk el kifizetést, hiszen ez csak akkor térít, ha valamilyen egészségügyi problémánk adódik. A megtakarításos életbiztosításoknál azonban ennél bonyolultabb és árnyaltabb a helyzet. Ne is húzzuk az időt, vágjunk bele a közepébe!

A kockázati életbiztosítások felmondása

A kockázati életbiztosítások felmondása egyszerű történet, hiszen egy sima formanyomtatványon bejelentjük, hogy nem fizetjük tovább a díjakat, és a két félnek békésen elválnak az útjai. Azt azonban érdemes tudni, hogy a felmondást követő 30 napban még él a biztosítás.

Bármilyen életbiztosítást is kötünk, a kötvény kézhezvételétől számított 30 napon belül elállhatunk a szerződéskötéstől.

A biztosító is felmondhatja a szerződést, ami általában akkor történik, ha több mint 90 napos elmaradásunk halmozódik fel a biztosítási díjakkal. Ez amúgy nem csak a kockázati életbiztosításoknál van így, hanem a megtakarításos életbiztosításoknál is. Ha már így szóbahoztuk vizsgáljuk meg a megtakarításos életbiztosítások felmondását is.

A megtakarításos életbiztosítás felmondása

Ezt a folyamatot két részre kell bontanunk. Minden egyes befektetéses életbiztosításnak (unit linked) van egy kezdeti időszaka (2-3 év), amíg ha felmondjuk a szerződést, akkor egy árva forintot sem kapunk vissza. Mivel ezek az életbiztosítások hosszú távú konstrukciók, ezért a biztosító az elején vonják el a költségeik nagy részét, ugyanúgy ahogy a bankok a hiteleknél teszik. Ha túl vagyunk ezen a bizonyos 2-3 éven, akkor találkozunk a visszavásárlási érték fogalmával, ami függ attól, hogy hány évre kötöttük a szerződést, és hány év telt el azóta. Figyelem általános tévhit, hogy ez a visszavásárlási százalék az összes befizetésünkre vonatkozik, ez nem igaz. Tegyük fel, hogy 5 éve indítottuk a szerződést, és 39% a visszavásárlási érték, ezt azt jelenti a gyakorlatban, hogy az első 2-3 év befizetéseinek 39%-át kapjuk vissza, a további befizetéseinket, és az 5 év hozamát.

Megéri felmondani az életbiztosítást?

Ez abszolút a helyzettől függ, hogy megéri-e felmondani a szerződést, de általában inkább érdemes a díjfizetést csökkenteni, szüneteltetni, vagy díjmentesíteni a megtakarítást. Mindenesetre ebben a cikkben megmutattuk, hogy milyen esetekkel találkozhatunk, ha nem látunk más megoldást, mint a szerződés felmondását. De érdemes ezt a problémát megelőzni, és olyan életbiztosítást kötni, ami rugalmas, és tud igazodni az esetleges átmeneti pénzügyi zavarainkhoz. Igényeljen tőlünk egy személyes tanácsadást, és életbiztosítási szakértőnk a teljes pénzpiacról olyan megoldást fog ajánlani Önnek, amivel át tudja hidalni az esetleges problémás időszakokat számottevő veszteség nélkül!


Deák Ferenc István

Életbiztosítás kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …