Életbiztosítás feltételei

augusztus 5, 2014
Életbiztosítás feltételei

Mint minden egyes üzleti alapon megkötött szerződésnek, úgy az életbiztosításoknak is vannak feltételei. Mivel a magyar jogrendszer meglehetősen bonyolult, ezért általában, amikor kitölti az ajánlatot, akkor kap egy „kisebb könyvet” az ajánlat mellé, ami tartalmazza az általános feltételeket, a különös feltételeket, és esetenként egy függeléket is. Nézzük meg, hogy ezek mit tartalmaznak!

 

Az életbiztosítások általános feltételei

 

Az általános feltétel tulajdonképpen nem más, mint egy keretszerződés. Ebben a szabályzatban rögzítik a biztosító kötelezettségeit, mentesüléseit, és az ügyfelek kötelezettségeit. Mindegyikre mondunk is egy példát!

 

Biztosító kötelezettsége: A biztosítónak térítenie kell a kedvezményezett részéra, ha a biztosított megrokkan, és a biztosítás tartalmazott rokkantsági kiegészítő biztosítást.

 

Biztosító mentesülése: Egy esetleges halál esetén a biztosító mentesül a térítés alól, ha önkezűség általi halál történt.

 

Ügyfél kötelezettsége: Az ügyfélnek 30 napon belül jeleznie kell a biztosító felé, ha bármilyen személyi okmányában változás történt. Ez a bejelentési kötelezettség.

 

Az általános szerződési feltételek tartalmazzák a különböző ún. maradékjogokat, ezek a díjmentesítés, díjszüneteltetés, részleges-, és teljes visszavásárlás, és a kötvénykölcsön. Ezek olyan rugalmassági tényezők, amelyeket alkalmazhatunk, ha esetleges anyagi zavarok keletkeznek nálunk. Nézzük a különös feltételeket!

 

Az életbiztosítás különleges feltételei

 

Míg az általános feltételeket egyfajta biztosítási szótárnak is nevezhetjük, hiszen ebben tételesen szerepelnek a különböző fogalmak, és a magyarázataik, addig a különös feltételekben az adott biztosításra vonatkozó speciális szabályokat ismerhetjük meg.

 

A különleges feltételek, és a néhány biztosítónál előforduló függelékek egyfajta díjszabász mutatnak meg.

 

Itt találhatjuk meg az adott életbiztosításra vonatkozó költségeket tételesen, az ide vonatkozó visszavásárlási táblázatot, sőt az egyedi bónuszok mértékét is, valamint az értékkövetésre vonatkozó adatokat.

 

Mindig ismerje meg a feltételeket

 

Mivel ezek a cikkben is bemutatott feltételek adják meg az alapját a biztosítóval létrejövő üzleti szerződésünknek, ezért nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a paraméterekkel. Ennek két lehetséges módja van, az első, hogy otthon vacsora után leül és végigolvassa ezt a nagyjából 50 oldalt, de vigyázat a nyelvezete nem egyszerű, könnyű félreérteni. A másik, hogy egy független szakértő segítségét kéri, aki elmagyarázza az esetleges kérdéses pontokat, és ismerteti Önnel a szabályokat. Igényeljen egy személyes konzultációt, ahol életbiztosítás szakértőnk minden fontos információval ellátja, hogy az Ön számára legkedvezőbb életbiztosítást válassza!


Deák Ferenc István

Életbiztosítás kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …