Életbiztosítás könyvelése

augusztus 4, 2014
Életbiztosítás könyvelése

A jelenlegi adó-, és jogszabályok szerint az életbiztosítások nemcsak hasznos szolgáltatások, esetleg kifizetődő befektetések lehetnek, hanem adóoptimalizáló eszközök is. Azonban nemcsak a cégeknek szól ez a cikk, hanem a magánembereknek is, hiszen az ő könyvelésüket is érinthetik bizonyos életbiztosítások. Vágjunk bele a közepébe, és közelítsük meg az életbiztosításokat egy másik szemszögből is!

 

A céges életbiztosítások könyvelése

 

A cégek több olyan életbiztosítást is választhatnak, amellyel megdolgoztatják a könyvelőiket, hiszen mind a cégtárs biztosítások, a kockázati életbiztosítások, balesetbiztosítások, egészségbiztosítások, sőt még a whole life típusú befektetéses életbiztosítások díjai is adóalapot csökkentnek, vagyis költségként leírhatóak.

 

A különböző nem kimondottan életbiztosítások, de a biztosítási szektorhoz tartozó felelősségbiztosítások, vagyonbiztosítások, céges utasbiztosítások, illetve a céges kötelező és CASCO flottabiztosítást is idevéve, nem kevés lehetőséget rejtenek magukban.

 

Ezek közül az egyik legérdekesebb életbiztosítás a cégtársbiztosítás, ami arra az esetre véd minket, és a cégtársunkat, ha egyikünk meghalna. Ebben az esetben ugyanis vagy megkapjuk magunk mellé a cégtársunk örökösét, akivel nem biztos, hogy olyan hatékonyan és eredményesen tudunk együtt dolgozni. A másik lehetőség, hogy kivásároljuk az elhunyt családját a tulajdonrészéből, ez viszont magas, sőt nagyon magas költségeket jelenthet. Ehelyett érdemes kötni egy cégtársbiztosítást, úgy hogy halálunk esetén a cégtársunk kapja meg a biztosítási összeget, ebből pedig kifizeti a családot, és így korrekt módon mindenki mehet tovább a saját útján.

 

Miért jó a céges életbiztosítások könyvelése?

 

Azt érdemes megnézni, hogy az oly népszerű cafeteria elemek után a cégeknek további 35,7%-os adót kell fizetnie. Ide tartozik többek között az Erzsébet utalvány, a SZÉP kártya, a helyközi bérlet, vagy a különböző pénztári szolgáltatások, de csak akkor, ha az előre megadott keretösszegen belül maradunk. Ha túllépjük az előre megadott korlátot, akkor már 51,17% az adóteher. Ezzel szemben a fent felsorolt életbiztosítások után nem kell további adót fizetnie a munkáltatónak.

 

A magán szerződések könyvelése

 

2014-től már a magánszemélyeknek is oda kell figyelnie az életbiztosítások könyvelésére, ugyanis 2014.01.01 óta köthetünk nyugdíjbiztosítást, amire 20%-os, évente legfeljebb 130.000 forintos adóvisszatérítéssel élhetünk. Ezt pedig minden évben igényelnünk kell az adóbevallásunkban, ha ezt elmulasztanánk, akkor abban az évben az állam nem fogja ezt a bizonyos 20%-ot a nyugdíjbiztosítási számlánkra utalni.

 

Használja az életbiztosításokat!

 

Ebből a cikkből egyértelműen kiderül, hogy anyagilag is hatékony megoldást jelent, ha az amúgy is szükséges életbiztosításainkat a cégünk/munkáltatónk fizeti, hiszen anyagilag mindenki jobban jár. A megfelelő életbiztosítások kiválasztása azonban nem egyszerű feladat, és egy esetleges rossz választás jelentős pénzkiesést jelenthet. Igényeljen egy személyes konzultációt, ahol életbiztosítási szakértőnk a teljes pénzpiacról megtalálja a leginkább Önhöz passzoló megoldásokat!


Deák Ferenc István

Életbiztosítás kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …