Életbiztosítás: Mennyit számít az adókedvezmény 2014-ben?

február 9, 2014
Életbiztosítás: Mennyit számít az adókedvezmény 2014-ben?

Magyarországon mindenki arról panaszkodik, hogy nagyon sokat kell adózni. Ebben teljesen egyet tudunk érteni, sajnos tényleg elég nagy adóterhek nyomják a vállainkat. Viszont ebből a sok adóból van lehetőség visszaigényelni akár 280.000 forintot. Nézzük meg, hogy milyen adókból tudunk visszaigényelni, milyen jogcímen, és mekkora összeget. Előrevetítjük, hogy az adó visszatérítést érdemes a nyugdíjunkra fordítani, egy táblázat segítségével meg is mutatjuk, hogy miért.

Mekkora adókedvezményt vehetünk igénybe?

 

Nagyon fontos itt az elején tisztázni, hogy nem minden életbiztosításra jár adókedvezmény. Egyedül csak a nyugdíjbiztosításokra vonatkozóan lehet igénybe venni, mértéke az adott naptári évben befizetett díjak 20%-a, maximum éves 130.000 forint. Egyéb pénztári (önsegélyező, egészség, nyugdíj) és NYESZ- számlával együtt egy ember összesen maximum éves 280.000 forintot áll módjában az államtól visszaigényelni. Mindent az adókedvezményről itt talál meg, ebben a cikkben.

Mennyi adót fizetünk, miből igényelhetünk vissza?

 

Ma Magyarországon az átlagos nettó bér havi 146.600 forint körül mozog, ami bruttó 223.817 forintnak felel meg. A bruttó bérünkből az alábbi adókat kell befizetni:

  1.   Nyugdíjjárulék (10%), jelen esetben 22.382 Ft
  2.   Egészségbiztosítási járulék (7%), jelen esetben 15.667 Ft
  3.   SZJA (személyi jövedelemadó), jelen esetben 35.811 Ft
  4.   Munkaerőpiaci járulék (1,5%), jelen esetben 3.357 Ft

Ez a 4 összesen 77.217 Ft, ezen felül a munkáltató fizet utánunk:

  1.   Szociális hozzájárulási adó (27%), jelen esetben 60.431 Ft
  2.   Szakképzési hozzájárulás (1,5%), jelen esetben 3.357 Ft

 

Ez a 2 összesen 63.788 Ft, vagyis az államhoz befolyó összes adó egy átlagos fizetés után 77.217 Ft + 63.788 Ft = 141.105 Ft. Majdnem a teljes nettó bérünk befolyik az államhoz.

Az általunk visszaigényelhető éves maximális 280.000 forintot azonban csak a személyi jövedelemadóból (SZJA-ból) van lehetőség igényelni. Egy átlagbér esetén ez azt jelenti, hogy SZJA-ként befolyik az államhoz 35.811 x 12 = 429.732, azaz 429.732 forintból van lehetőség 280.000 forintot visszaigényelni. Körülbelül bruttó 147.000 forinttól éri el az SZJA-befizetés a 280.000 forintot.

Nyugdíjbiztosítás adókedvezménnyel

 

Most, hogy tisztán látjuk, hogy egy nettó 146.600 forintos fizetésnél, bőven elég adót fizetünk be ahhoz, hogy a maximális adókedvezményt igénybe vegyük nincs is más dolgunk, minthogy megnézzük, hogy mekkora összeget tudunk elkülöníteni erre a célra.

Az OECD 2013-as felmérése alapján az aktív keresetünk 70%-a már elég ahhoz, hogy nagyobb anyagi nehézségek nélkül éljük le nyugdíjas éveinket. Egy átlagbérnél ez azt jelenti, hogy 146.600 x 0,7 = 102.620, vagyis 102.620 szükséges legalább a nyugdíjas megélhetéshez.
Nézzük meg, hogy mekkora összeget kell félretenni egy sima befektetéses életbiztosításba, és egy nyugdíjbiztosításba, hogy ezt az összeget elérjük. Nézzük:

Életbiztosítás: Mennyit számít az adókedvezmény 2014-ben?

Életbiztosítás: Mennyit számít az adókedvezmény 2014-ben?

 

A táblázat éves 9%-os átlaghozammal számol, éves 3%-os inflációt feltételez.

Elemezgetve a táblázatot láthatjuk, hogy „legrosszabb” esetben is éves szinten 29.000 forintot spórolunk meg évente az adókedvezménnyel támogatott életbiztosítással, még akkor is, ha csak a létminimumra törekszünk.

 

A közelítő számítások szerint 146.600 forintból kicsit több, mint havi 20.000 forintot kell elkülönítenünk nyugdíj célra 20 éves futamidő mellett. Pénzügyileg tudatos életmóddal ez nem okozhat problémát számunkra a XXI. században. Az idő ugyanis a legjobb barátunk, ha már él a nyugdíjbiztosításunk. Viszont a legnagyobb ellenségünké válik, ha nem indítottuk el ezt a fajta megtakarítást.

Kell nekünk a nyugdíjbiztosítás!

 

A megállapítás helyes, kell nekünk a nyugdíjbiztosítás, mert nem akarunk nyomorogni nyugdíjas korunkban. A cikket végigolvasva rájöhetünk arra, hogy az esetek 90%-ában, meg van a forrás arra, hogy a nyugdíjbiztosításunkra vissza igényeljük az adókedvezményt. Az, hogy melyik Biztosítót választjuk és annak, melyik nyugdíjbiztosítási megtakarítását, az egy jóval nehezebb kérdés. Itt nem rövidtávon gondolkozunk, és legalább 10 éves megélhetésünket igyekszünk felépíteni, így ezt a döntést a lehető legprecízebb és legmegfontoltabb úton kell meghozzuk. A mi feladatunk az, hogy Ön nyugodtan anyagi gondok nélkül élhessen idős korában. Önnek mindössze 2 percre van szüksége, hogy személyes konzultációt kérjen nyugdíjbiztosítási szakértőnktől. De ez a 2 perc fogja meghozni Önnek a 10, 15 vagy 20 év nyugodt nyugdíjas éveket.


Deák Ferenc István

Életbiztosítás kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …