Életbiztosítás: milyen kiegészítőket választhatunk?

július 3, 2013

Gyakran nem gondolunk bele, pedig az életbiztosítás csak szűkebb értelemben életbiztosítási, valójában további baleset- és betegségbiztosítási elemeket is tartalmazhat.
Mivel a kiegészítők széles skálája rendelkezésünkre áll,  ezért a szerződés megkötése előtt érdemes felmérnünk igényünket az életbiztosítással szemben és eldönteni azt, hogy milyen kockázatok után kívánunk plusz biztosítási védelemben részesülni.
A gyakorlatban a következő kiegészítő biztosítási elemekkel találkozhatunk:

Haláleset

A kockázati életbiztosítás a biztosított, a biztosítási időszak alatt bekövetkezett halála esetén nyújt térítést.  A biztosítási összeg pedig előre meghatározásra kerül. Érdekesség lehet, hogy a biztosító akár öngyilkosság után is fizethet, zömében két éves várakozási idő után.

Baleseti halál –Egy fokkal szűrtebb térítési eset, azaz a biztosított balesetből származó halála esetén fizet a biztosító. Ez, mint általában a baleseti kiegészítők olcsóbbak, hiszen ilyen külső behatás kortól függetlenül érheti az embert.

Közlekedési baleseti halál  – A legszűrtebb térítési eset, tehát a biztosító akkor fizeti ki a biztosítási összeget, ha a biztosított halála közlekedési balesetből adódik. Érdemes tudni, hogy a haláleseti kiegészítők együttes megkötésével a biztosító akár háromszoros biztosítási összeget is kiutalhat.

Maradandó egészségkárosodás

A térítés annak függvénye, hogy a rokkantság milyen mértékű. A biztosító ugyanis a rokkantság százalékos mértéke alapján vállal térítést. Ennek pontos mértékét orvosszakértő határozza meg. A kiegészítő viszonylag drága, de mégis megéri magasabb biztosítási összegre szerződni, hiszen komoly anyagi segítséget nyújthat egy ilyen drámai helyzetben.
Baleseti rokkantság – Ha a biztosított, egy külső behatás miatt, azaz balesetből adódóan lerokkan, a biztosító a meghatározott biztosítási összeget kifizeti. Mivel baleseti kiegészítő, ezért nem kötődik életkorhoz.
Közlekedési baleseti rokkantság – Amennyiben a biztosított közlekedési balesetből adódóan szenved egészségkárosodást. Mindhárom kiegészítő megkötése után természetesen többszörös biztosítási összeg jár.

Díjátvállalás

A díjátvállalás biztosítás keretén belül a biztosító akár át is vállalhatja a szerződőtől a rendszeres biztosítási díjak fizetését. Egy 10 éves biztosítás esetén, ha a biztosítási esemény az 5. évben következik be, akkor a fennmaradó 5 évre a biztosító vállalja a biztosítási díjat további utalását. A tartam végén, pedig a teljes biztosítási összeg kifizetésre kerül a kedvezményezett részére.  A díjátvállalás tehát az egyik legjobb módja annak, hogy az eredeti előtakarékossági funkció meg is valósuljon.

Haláleseti díjátvállalás esetén az életbiztosítás megtakarítási funkciója kerül előtérbe. A biztosított halála után a biztosító tovább fizeti a biztosítási díjakat, hogy ezt hozamokkal növelt értéken a kedvezményezett megkaphassa a lejáratkor.

Rokkantsági díjátvállalás – Mivel előreláthatólag az egészségében károsodott ember képtelen a rendszeres biztosítási díjat tovább fizetni, ezért ez a biztosító átvállalhatja ezt tőle a biztosítási időszak végéig.
Keresőképtelenségi díjátvállalás – Ha a biztosított rokkantságból adódóan munkaképtelenné válik, a biztosítási időszak végéig a biztosító a rendszeres díjakat fizeti. Az így felhalmozott megtakarítási összeget pedig kifizeti a kedvezményezett részére a biztosítás lejáratakor.
Munkanélküliségi díjátvállalás – Amennyiben a biztosított állását elveszti, a biztosító szintén átvállalhatja tőle a biztosítási díjak folyamatos fizetését. Ezt azonban a biztosítók különböző feltételekhez köthetik, így akár konkrét önrész mellett, több hónapos – vagy akár éves – munkaviszony szükségeltetik hozzá. A díjátvállalás reális elindítását pedig egy körülbelül három- hat hónapos kivárási időszak is megelőzhet. Maga a díjátvállalás egyébként rendszerint nagyjából fél évig tart.

Műtéti térítések

Ha a biztosított valamilyen előre nem látható betegség következtében műtétre szorul, a biztosítási összeg kifizetésre kerül.  A biztosító, a műtét súlyossága szerint különböző mértékű térítést nyújthat. Felmérve az opciókat, elmondható, hogy egy mandula, vagy vakbélműtét még az egyszerű operációk közé tartozik.
Baleseti műtéti térítés – Ez azt jelenti, hogy a biztosított kifejezetten balesetből adódóan szorul műtétre.
Közlekedési baleseti műtéti térítés –Ha a biztosított, közlekedési balesetben megsérül és rajta műtétet hajtanak végre, a biztosító szintén térítést fizet.

Kórházi napi díj

Amennyiben a biztosított fekvőbeteg hosszabb ideig ellátásra szorul, a kórházban eltöltött éjszakák száma alapján térítésre számíthat a biztosítótól. Legalább 3 kórházban töltött éjszaka után beszélhetünk erről.  Érdemes tudni, hogy a külföldön, vagy az intenzív osztályon eltöltött kórházi éjszakák után a biztosítási összeg megduplázódik.
Baleseti kórházi napi díj jár, értelemszerűen, ha a kórházi tartózkodás valamilyen baleset következménye.
Közlekedési baleseti kórházi napi díjat fizet a biztosító, ha a biztosított kifejezetten közlekedési balesetből adódóan kerül kórházba.

További kiegészítések:

Csonttörés – A térítés összege a csonttörés fokozatától függ, bizonyos esetekben a repedés is a térítési hatály alá kerül.
égési sérülés – A térítés mértéke annak függvénye, hogy a test milyen százaléka szenvedett égési sérülést.
Kóma – Mivel a kómás állapot a haláleset és a rokkantsági kategóriák közé sem sorolható be ezért külön elbírálása alá esik. Néhány biztosító pedig térítést nyújt, ha a kómás állapot legalább 30 napon túl fennáll.
Kritikus betegségek –Ha a biztosítottnál olyan előzmény nélküli betegséget diagnosztizálnak, amelyre a biztosítás kiterjed, nagyjából hat hónapos kivárás után a biztosítótól térítésre számíthat.  A biztosítási összeg így segítséget nyújthat a biztosított gyógyulásához.
Plasztikai helyreállító beavatkozás Például, ha égési sérülést szenvedett egyén, nem esztétikai, hanem az egészség megóvásának céljából plasztikai helyreállító műtétre szorul, ennek esetleges díját a biztosító átvállalja, térítést nyújt nagyjából 1-2 millió forint értékben.
Rokkantsági járadék –  A biztosított egészségkárosodása esetén, a biztosító havi szinten, a biztosítási időszak végéig járadékot fizet.


Deák Ferenc István

Életbiztosítás kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …