Életbiztosítás módosítása

augusztus 12, 2014
Életbiztosítás módosítása

Az életbiztosítások speciális szerződések. Általában nem rövidtávra szólnak, így előfordulhat, hogy idő közben változik az élethelyzetünk, az elvárásunk, a célunk. Egy jól megválasztott életbiztosítás tudja követni az életünkben bekövetkezett változásokat,ezért nézzük meg, hogyan lehet módosítani egy életbiztosítást!

 

Az alapvető módosítások

 

Legyen szó akár kockázati életbiztosításról, akár egy megtakarítási céllal indított életbiztosításról alapvetően négyféleképpen tudjunk módosítani. Növelni a díjakat, ezáltal növelni a szolgáltatást, csökkenteni a díjakat, átmenetileg szüneteltetni a szerződést, vagy a legrosszabb esetben díjmentesíteni, esetleg megszüntetni a szerződést. Ezeket a lehetőségeket az életbiztosítások feltételei tartalmazzák, amikről ebben a cikkben kaphat részletes információt.

 

Ebben az esetben tekintsük el attól a ténytől (de ne felejtsük el), hogy bármelyik biztosítónak megadott iratunk megváltozik, akkor azt 30 napon belül jelezni kell a biztosító felé egy formanyomtatványon.

 

A díjnövelés

 

A lehető legjobb eset, mert ez akkor fordul elő, amikor magasabb biztosítási védelemre van szükségünk, vagy több pénzt szeretnénk megtakarítani. Ahogy fentebb is említettük ilyenkor magasabb a biztosítási szolgáltatás, vagy egészségügyi probléma esetén nagyobb pénzösszeget kapunk, vagy több pénz kerül befektetésre, ezáltal magasabb lesz a lejárati összeg. Erre legkésőbb 1-2 év után van lehetőség, de van ahol már hamarabb is.

 

A díjcsökkentés

 

Ilyen is előfordul, vannak bizonyos esetek, amikor élnünk kell ezzel a lehetőséggel, ilyenkor vagy alacsonyabb lesz a biztosítási védelmünk, vagy kevesebb pénzt fektetünk be. Erre általában 2-3 év után van lehetőség, a megtakarításos életbiztosításoknál egészen pontosan a kezdeti költségek kiépítése után.

 

A díjszüneteltetés

 

Amikor átmeneti pénzügyi zavarban vagyunk, akkor egy jó megoldás lehet, ha díjszüneteltetjük a szerződésünket. Ez azt jelenti, hogy bizonyos ideig, általában maximum 1 évig, nem kell díjakat fizetnünk, de a szerződés nem szűnik meg, így nem szenvedünk anyagi veszteséget. Az anyagi veszteség az lenne, hogy egy hasonló kockázati életbiztosítás megkötése drágább lenne, mert öregedtünk. (Ebben a cikkben megnézheti, hogy konkrétan mennyi pénztől esik el). A másik veszteség pedig, hogy visszavásárolja a megtakarításos életbiztosítást, ami szintén jelentős veszteség, amiről itt tud tájékozódni.

 

A díjmentesítés

 

Ebben az esetben azt mondjuk a biztosítónak, hogy nem fizetünk tovább díjakat, de a pénzt bent hagyjuk és majd csak a lejáratkor tartunk igényt rá. A biztosító erre az időszakra is von el költségeket, de ha nincs más megoldás, akkor ezt a lépést is meg kell tenni.

 

Az életbiztosítás rugalmassága

 

Ahogy Ön is látja ebben a cikkben csak azzal foglalkoztunk, hogy milyen módon tud az életbiztosítási szerződésén módosítani. Egy ilyen hosszú távú konstrukció esetén ezekre valószínűleg szükség is lehet, de azt mindenképpen megállapíthatjuk, hogy az ilyen életbiztosítások rugalmasak. Életbiztosítást pont ezért csak olyat érdemes választani, amely jól passzol hozzánk. Igényeljen egy személyes konzultációs időpontot, és életbiztosítási szakértőnk megtalálja az Önhöz legjobban illő életbiztosítást, és akkor is Ön mellett lesz, amikor esetleg módosítani kell rajta!


Deák Ferenc István

Életbiztosítás kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …