Életbiztosítás rendelkezési jog

augusztus 18, 2014
Életbiztosítás rendelkezési jog

Az életbiztosítás egy magánszemély és egy cég közötti hivatalos szerződés. Mint ilyen, mindkét félre vonatkoznak a szerződésben rögzített feltételek, szabályok, magyarul mindkét félt megilletik bizonyos jogok. Nézzük meg, hogy egy életbiztosítás elindítása esetén milyen jogok illetnek meg bennünket!

 

Nézzük a jogokat!

 

Röviden felsorolnám, hogy mennyi jog illet meg minket egy életbiztosításban:

  1. teljes-, és részleges visszavásárlás
  2. díjmentes leszállítás
  3. díjszüneteltetés
  4. kötvénykölcsön
  5. szerződőváltás

 

Ezeken kívül még 2 dolgot érdemes megemlíteni a kedvezményezett megjelölését, és nyugdíjbiztosítások esetén az adóvisszatérítés lehetőségét, amiről itt tud részletes információt szerezni. Ne is habozzunk sokáig, ismerjük meg a jogainkat!

 

Az életbiztosítás visszavásárlása

 

Ha valamilyen oknál fogva úgy döntünk, hogy az életbiztosításunkat nem tudjuk/nem akarjuk tovább fizetni, akkor ez a két lehetőség áll előttünk. Ahogy a nevükből is adódik, az egyiknél az összes lehetséges pénzt kivesszük a megtakarításból, a másiknál pedig csak az elérhető pénz egy részét. A különös feltételekben ezt szabályozza a visszavásárlási táblázat, erről bővebben az életbiztosítás visszavásárlása című cikkben, illetve az életbiztosítás részleges visszavásárlása című cikkben olvashat. Kockázati életbiztosításoknál természetesen nincs visszavásárlás. Menjünk tovább!

 

Díjmentes leszállítás, és díjszüneteltetés

 

Szintén az ún. maradékjogokhoz tartozik ez a két tétel. A díjmentes leszállítás esetén az életbiztosításunk továbbra is életben van, és nem kell díjakat fizetni, persze a biztosító ilyenkor is elvonja a saját költségeit. A díjszüneteltetés hasonlít a díjmentes leszállításhoz, hiszen ilyenkor sem kell díjakat fizetni, de ennek a tartama általában nem lehet hosszabb 1 évnél. Amikor átmeneti pénzügyi gondokkal küszködünk, akkor lehet ez jó megoldás, bővebben információért ide kattintson! 

 

A kötvénykölcsön

 

A kötvénykölcsön egy speciális lehetőség a megtakarításos életbiztosításoknál. A szerződésünk különös feltételeiben találunk egy olyan részt, ami arra vonatkozik, hogy mekkora kölcsönt kaphatunk az életbiztosításunk terhére a biztosítótól. Ilyenkor, amikor fizetjük a díjakat, akkor ezt a kölcsönt „törlesztjük”. Ez egy sokkal jobb feltételű kölcsön, mint, amit a bankok adnak, és még hamarabb hozzá is lehet jutni.

 

Szerződő-, és kedvezményezett váltás

 

Amennyiben nem láttuk el speciális záradékkal a szerződést (ilyen például a nyugdíjbiztosítás), akkor a futamidő alatt bármikor van lehetőségünk arra, hogy megváltoztassuk a szerződőt. A kedvezményezettet két esetben kell megadni eléréskor, és halálesetkor. Ha például egy megtakarításos életbiztosításban gyűjtünk pénzt a saját világkörüli utunkra, akkor értelemszerűen mi leszünk a lejárati kedvezményezettek, és a párunk lesz a haláleseti kedvezményezett, de a futamidő alatt bármikor díjmentesen változtathatunk rajta. Ilyen lehet, hogy a párunk helyett a gyermekünk lesz a kedvezményezett, mivel már nagykorú lett. Az életbiztosítási szerződések feltételeiről itt tudhat meg minden hasznos tudnivalót! 

 

Fontos ismerni a jogainkat!

 

Mivel egy hivatalos szerződést kötünk a biztosítóval, ezért a feltételekben minden egyes feltétel rögzítve van. Ha mi ezt nem ismerjük, az nem mentesít minket, ezért nagy hangsúlyt kell fektetni a feltételek, és jogok ismeretére. Ezt a legegyszerűbben úgy tudja megtenni, ha egy független szakértő segíti Önt a pénzügyeiben. Igényeljen tőlünk egy személyes konzultációt, és életbiztosítási szakértőnk minden tapasztalatával, és tudásával azon lesz, hogy Ön a lehető legjobban járjon!


Deák Ferenc István

Életbiztosítás kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …