Életbiztosítás utáni adókedvezmény mértéke

március 18, 2014

Magyarországon az egyik legnépszerűbb megtakarítási forma a befektetéses életbiztosítás. Sokan választjuk ezeket a megtakarításokat gyermek és nyugdíj célra egyaránt. 2014.01.01-től már léteznek nyugdíjbiztosítások, amelyekre adókedvezményt tudunk igénybe venni. Érdekli,hogy az adókedvezmény által hogyan juthat plusz 4.466.935 forinthoz?

Mi az a nyugdíjbiztosítás?

A nyugdíjbiztosítás a befektetéses életbiztosítások legújabb változata. Nagy előnye egy sima befektetéses életbiztosítással szemben, hogy adókedvezményt igényelhetünk rá, aminek a mértéke csak a mi befizetéseinktől függ. Ráadásul törvényileg szabályozva van, hogy mikor kell térítenie:

    1. Eléréskor (szerződés megkötésekor aktuális nyugdíj korhatár elérése, most 65 év)
    2. Nyugdíjba vonuláskor (korengedményes nyugdíj, 40 év munkaviszony után)
    3. Rokkantság esetén (TB szerint legalább 40%-os rokkantság)
    4. Halál esetén (itt a kedvezményezett részére történik a térítés)

Mit kell tudni az adókedvezményről?

Az adókedvezmény mértéke az általunk befizetett díjak 20%-a, maximum éves szinten 130.000 forint. Ezt az adókedvezményt minden esetben az SZJA befizetésinkből igényelhetjük vissza. Fontos tehát, hogy nem alanyi jogon jár az adókedvezmény a befizetéseink után, hanem rendelkeznünk kell róla az adóbevallásunkban.

További fontos információ, hogyha hamarabb hozzá akarunk férni a nyugdíjbiztosításunkhoz, mint mielőtt szolgáltatna, akkor az összes addig igénybe vett adókedvezményt vissza kell fizetni 20%-os büntetéssel növelten.

Mennyit nyerünk az adókedvezménnyel?

Készítettünk egy összehasonlító táblázatot, hogy megmutassuk Önnek, hogy mekkora befizetésekhez mekkora adókedvezmény párosul. Mivel az adókedvezmény a nyugdíjbiztosításunk egyenlegéhez lesz jóváírva, ezért ez is hozamot termel számunkra. A táblázat szerint egy 25 éves futamidővel kalkulálunk, 8%-os hozam, 3%-os indexálás és 3%-os infláció mellett. Nézzük, mit mutatnak a számok:

Életbiztosítás utáni adókedvezmény mértéke

Életbiztosítás utáni adókedvezmény mértéke

A táblázatban szereplő értékek mind nominálisan értendőek, vagyis a vásárlói értékük kisebb lesz.

Ha egy havi 20.000 forintos megtakarítást veszünk alapul, akkor láthatjuk, hogy a maximális 3.250.000 forint adókedvezményből (25 éves távnál), 1.750.045 forintot használunk ki, ami a hozamokkal együtt 4.466.935 forint pluszt termel meg nyugdíjas megélhetésünkre.

Adókedvezménnyel a magasabb nyugdíjért

A nyugdíjrendszer átalakulása újabb lépcsőfokhoz ért, ez pedig az adókedvezménnyel támogatott nyugdíjbiztosítás. Mint a cikkből is kiderül, ez nem egy rossz kezdeményezés, a saját felelősség vállalásunk az állam révén akár több mint 9 millió forintos jutalmat érhet. Ahhoz, hogy Ön is ki tudja használni az adókedvezmény adta előnyüket, kérjen egy szakmai konzultációt nyugdíjbiztosítási szakértőnktől. Ö egy óra alatt megtalálja Önnek a megfelelő nyugdíjbiztosítást.


Deák Ferenc István

Élőtakarékosság kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …