Életbiztosítás vagy nyugdíjbiztosítás?

szeptember 15, 2014
Életbiztosítás vagy nyugdíjbiztosítás?

Sokan felteszik a kérdést, hogy megéri-e nyugdíjbiztosítást kötni akár hosszú évekre, vagy inkább érdemes egy sima életbiztosítást kötni. Ahhoz hamarabb hozzá lehet férni hamarabb is, ha szükség van rá. Hasonlítsuk össze a két megtakarítást, és válaszoljuk meg a kérdést!

Az életbiztosítások

 

Jelen esetben a megtakarításos életbiztosításokról beszélünk. A mai befektetéses életbiztosítások túlnyomó többsége ún. unit linked típusú, vagyis befektetési egységekhez kötött életbiztosítás, aminek speciális költségszerkezete van. Ugyanúgy a szerződéses időszak elején vonja el a költségeket, mint a hitelek a törlesztő részleteknél. Mi magunk választjuk ki a biztosító által megadott befektetési alapok közül (akár 62 különbözőből), hogy melyikbe szeretnénk befektetni, vagyis mi magunk állítjuk össze a portfóliónkat, amit utána szakemberek kezelnek. Ismerjük meg a nyugdíjbiztosítást!

 

A nyugdíjbiztosítás

 

A nyugdíjbiztosítások alapja többnyire az előbb bemutatott életbiztosítások. A jelentős különbség, hogy erre a befizetéseink 20%-át, évente legfeljebb 130.000 forintot adókedvezményként visszaigényelhetünk. Ennek fejében az állam azt várja el, hogy a lejáratig fizessük a díjakat (65 éves korunkig), mert ha hamarabb hozzányúlnánk a pénzhez, akkor a visszaigényelt adójóváírások 120%-át az államnak kell visszautalni, egyfajta büntetésként.

 

Melyiket válasszuk nyugdíj megtakarításnak?

 

Nos ahogy a nevéből is adódik, a nyugdíjbiztosítás kimondottan ezt a feladatott hivatott ellátni, de nézzük meg, hogy mivel járunk jobban?

 

Először anyagilag közelítsük meg az összehasonlítást. Az adókedvezmény jelentős különbséget tesz a két megtakarítás között. Az évente 20%-os extra, sokat jelent, de számoljunk utána. Vegyünk alapul egy éves 300.000 forintos megtakarítást, erre 60.000 forintot igényelhetünk vissza évente, vagyis mondjuk 20 év alatt 1.200.000 forint extra pénz termel nekünk még több hozamot.

 

Amennyiben a hosszú futamidő rémiszti meg, akkor nincs mi miatt aggódnia, ugyanis ugyanúgy lehet szüneteltetni, vagy díjmentesíteni a szerződést, mint a sima életbiztosításokat, ha átmeneti pénzügyi zavar keletkezne.

 

Ha hamarabb szeretne pénzhez jutni a nyugdíjbiztosításból, arra is van lehetőség, egyes nyugdíjbiztosítások esetén. Nem egy olyan konstrukció van, amelynek van olyan eseti számlája amiből szabadon ki tudja venni a pénzt, anélkül, hogy az összes adókedvezményt 20%-kal növelten vissza kellene fizetni.

 

A nyugdíjbiztosítás a nyugdíj megtakarítás!

 

Ebben a cikkben megnéztük, hogy miért nyugdíjbiztosítást indítson nyugdíj megtakarításnak, és ne életbiztosítást. Mind anyagilag, mind rugalmasságban, és a pénzhez való hozzáférést is megnéztük, és egy kicsit nagyobb kötöttséget érdemes bevállalni azért, hogy több pénzből élhessünk meg nyugdíjas korunkban. Igényeljen egy személyes konzultációt, ahol együtt kiszámolhatjuk, és összehasonlíthatjuk ezt a két megtakarítást az Ön igényei szerint!


Deák Ferenc István

Életbiztosítás kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …