Életbiztosítás visszavásárlása

július 29, 2014
Életbiztosítás visszavásárlása

A megtakarításos életbiztosításoknál, vagy unit linked életbiztosításoknál találkozhatunk a visszavásárlás fogalmával. De mit jelent ez valójában? Nagyjából mekkora összeget kaphatunk vissza? Mennyi idő után férünk a pénzünkhöz? Rengeteg kérdés lengi körül ezt a témakört, és mi most igyekszünk megválaszolni ezeket.

 

Mikor vásárolhatjuk vissza az életbiztosítást?

 

A megtakarításos életbiztosítások elején van egy időszak, amíg semmit nem kapunk vissza a befektetett pénzünkből, ekkor építjük fel a kezdeti költséget. Ez a pénzpiacon bevett szokás, hiszen a bankok is úgy építik fel a törlesztő részletet, hogy az elején szinte csak a kamatot fizetjük, míg a tőkét csak elenyésző részben. Ez az időszak a befektetéses életbiztosításoknál általában 2 vagy 3 év. Ez azt jelenti, hogy 2 vagy 3 évig nem kapunk vissza a befektetett pénzünkből, de mivel hosszú távra (legalább 10 évre) tervezünk, ezért ezt el lehet fogadni.

 

Mi a visszavásárlási érték?

 

A visszavásárlási érték egy százalékban kifejezett szám, amelyet az életbiztosítások különös feltételében a visszavásárlási táblázat tartalmaz. A mértéke attól függ, hogy mekkora futamidőre kötöttük a szerződést, és hogy mennyi idő telt el a megtakarítás indítása óta. Nagyon fontos, hogy ez a százalék a kezdeti egységekre vonatkozik, vagyis az első 2-3 év befizetéseire, nem az összes befektetett pénzünkre. Ezt jó ha észben tartjuk, mert így nem ér kellemetlen meglepetés, ha véletlenül vissza szeretnénk vásárolni egy befektetéses életbiztosítást.

 

Nézzünk meg egy példát!

 

Induljunk ki abból, hogy havonta 15.000 forintot takarítunk meg, ami évente 180.000 forint. Vegyünk egy olyan befektetéses életbiztosítást, ahol 2 évből vonják a kezdeti költségeket, aminek a mértéke 6%, az életbiztosításunkat pedig, amit 20 évre kötöttünk a 7. évben szeretnénk visszavásárolni, a megtakarításunk pedig évente 5%-os hozamot ért el. A visszavásárlási érték 62%, ami ahogy fent is írtuk csak az első 2 év befizetéseire vonatkozik. Így a 7 év alatt 3% értékkövetés mellett összesen befizettünk 1.379.243 forintot, és visszakapunk 1.328.373 forintot. A 7év egy kritikus pont, hiszen innentől fogva általában elég alacsony veszteség mellett ki lehet szállni az életbiztosításból, sőt esetenként már nyereségesen is, de természetesen nem ajánlott.

 

Hogyan előzzük meg a visszavásárlást?

 

A visszavásárlások nagy része nem azért történik, mert szükség van a pénzre, hanem mert valamiért csalódtunk a konstrukcióban, ezt úgy tudjuk megelőzni, hogy teljes körűen tájékozódunk a befektetéses életbiztosításról, mielőtt elindítanánk. Ezt egy független tanácsadó segítségével tudjuk elérni a legkönnyebben, ide kattintva tud kapcsolatba kerülni független szakértőnkkel.

 

A visszavásárlásokat még úgy tudjuk megelőzni, ha esetleg pénzre lenne szükségünk, hogy a rendszeres megtakarításon felül eseti díjakat helyezünk el. Így amikor szükségünk van egy kis pénzre, akkor nem kell egy célunkról lemondanunk, és veszteségesen az életbiztosítást visszavásárolnunk, hanem nyereségesen vehetjük ki az eseti befizetésünket.

 

Tervezzünk hosszú távon!

 

Ebben a cikkben egy szomorú témát boncolgattunk, mégpedig az életbiztosítások visszavásárlását. Az esetek 98%-ában a visszavásárlás egy veszteséges folyamat, ezért ezt igyekezni kell elkerülni. Már a cikkben is adtunk egy-két tippet ezzel kapcsolatban, de ez ennél összetettebb kérdés. Igényeljen tőlünk egy személyes konzultációs időpontot, és életbiztosítási szakértőnk biztosan egy rugalmas életbiztosítást fog ajánlani Önnek, hogy elérje a célját, és ne kelljen veszteségesen kiszállnia egy megtakarításos életbiztosításból!


Deák Ferenc István

Életbiztosítás kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …