Életbiztosítások adózása, adókedvezménye 2018

január 10, 2018

A megtakarítási célú életbiztosításokat azért választják sokan, mert a befektetéseket terhelő kamatadó hosszútávon megfelezhető, sőt teljesen el is kerülhető a segítségével. Ez idén is ugyanígy lesz, azonban 2018 egyik fontos változása, hogy a céges életbiztosítások adókötelessé váltak (a munkáltatód számára).

A megtakarítási célú életbiztosítás tulajdonképpen egy befektetés, ami mellékesen kockázati védelmet is nyújt. És mivel befektetés, így hozam termelésére alkalmas, ami évente – reálisan nézve – bruttó 4–8% körül alakul (a hozamelvárásoknak itt olvass utána!). Természetesen a hozamszint lehet több is, kevesebb is, minden attól függ, mennyi kockázatot vagy hajlandó bevállalni, és hogy milyen ügyesen választod meg a befektetésed.

Dönts megfontoltan: kattints ide, és megkapod a 3 leginkább hozzád illő megtakarítási ajánlatot!

Ha fel akarnád venni a kamatnyereséget, akkor azután adóznod kellene. Ez a legtöbb befektetésnél így van: a nyereség után adózni kell kivételkor, kivéve, ha a megtakarításodban hagyod ezt a pénzt. Az életbiztosításoknál egyáltalán nem kell eho-t fizetned, ami máris egy óriási kedvezmény, hiszen a kamatnyereséged 19,5%-át elvesztenéd vele. Kamatadót viszont fizetni kell, ami a személyi jövedelemadót (szja) jelenti, és jelenleg 15%.

Ha 5 évre elindítasz egy megtakarítást, és mondjuk 500 ezer forintod gyűlik össze kamatokból, akkor ebből 75 ezer forintot vonnak le kamatadóként. Máris csak 425 ezer forintot kapnál. De ha hosszabb távon gondolkodsz, amit egyébként javaslok is neked, akkor máris kedvezményekben lesz részed.

Életbiztosítás adókedvezményei: 5 év után 50%, 10 év után 100% adókedvezmény

A rendszeres díjas életbiztosításoknál ugyanis a 6. évtől kezdődően a kamatadó a felére csökken (egyszeri díjasoknál a 3. évtől). Ha ennél is hosszabb ideig takarítasz meg életbiztosítással, akkor rendszeres díjas esetében a 10. évtől kezdve nem kell kamatadót fizetned (egyszeri díjasnál az 5. évtől). A hagyományos számlákhoz képest 15%-kal marad több pénz a zsebedben, ami nagyobb összegnél már jelentős különbség.

Mivel életbiztosításról van szó, így halál vagy 40%-ot meghaladó egészségkárosodás esetén is adómentes a kifizetés (a szerződő halálakor a kedvezményezett kapja a pénzt).

Ha nyugdíjra gyűjtesz, +20%-ot kapsz az államtól

A megtakarításos életbiztosítások egyik speciális fajtája a nyugdíjbiztosítás, amit kifejezetten nyugdíjcélú megtakarításként alakítottak ki. Ennek futamideje a szerződéskötéskor érvényben lévő nyugdíjkorhatárig tart, ami jelenleg 65 év. A nyugdíjbiztosításokra ugyanúgy vonatkoznak a kamatadó-kedvezmények, sőt a befizetések után 20%-os adójóváírás jár (évente maximum 130 ezer forint). Ha a szerződést a lejárat előtt mondod fel, akkor az adójóváírásokat plusz azon felül 20%-os büntetőkamatot kell befizetned (a szerződést felmondás helyett ezért is jobb szüneteltetni).

Céges életbiztosítás adózása 2018

Tavaly még adómentesen lehetett céges életbiztosítást adni a munkavállalóknak, ez azonban 2018. január 1-jével megváltozott. A változás a kockázati biztosításnak nem minősülő, határozatlan idejű (whole-life), kizárólag halál esetére szóló életbiztosítások rendszeres díjára vonatkozik (az eseti díj eddig sem volt adómentes).

2018-tól a munkáltatónak 15%-os személyi jövedelemadót és 19,5%-os egészségügyi hozzájárulást kell fizetnie az életbiztosítások után, amennyiben ilyen juttatást ad az alkalmazottainak. Az adóalap az éves díj 1,18-szorosa, vagyis a biztosítási díjra jutó összes közteher 40,71%. Egy egymillió forintos éves díj esetén tehát 407 100 Ft lesz a cég adóterhe.

A 40,71%-os közteher soknak tűnhet, és az eddigi 0%-hoz képest valóban sok is. De ha azt nézzük, hogy amennyiben a munkáltató bérként adná oda azt, amit korábban biztosítási díjként fizetett be, akkor nem 40, hanem 80%-ot kellene ráfizetnie (a munkáltató összes bérköltségét felszámolva). Kimondhatjuk tehát, hogy a munkáltató még így is jobban jár egy életbiztosítással, mintha bérként adná oda. Ezzel ráadásul a munkavállalójának a jövőjébe fektet, míg a készpénzt nagyobb eséllyel költi el az alkalmazott.

Kérj ajánlatot még ma!

Magánszemélyként 15%-ot, munkáltatóként kb. 40%-ot spórolhatsz azzal (a legtöbb alternatív megoldáshoz képest), ha életbiztosítást választasz megtakarítási formaként.

Az adókedvezmény mindegyik konstrukció esetében érvényes, de a választék bőséges, így azt javaslom, hogy könnyítsd meg a magad dolgát, és kérd független tanácsadóink segítségét! Kattints ide, és alapozd meg a jövődet adókedvezményes életbiztosítással.

 


Deák Ferenc István

Életbiztosítás kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …