Előtakarékosság nyugdíjra

május 9, 2014
Előtakarékosság nyugdíjra

Biztos Ön is hallotta, hogy a jelenlegi, öreg nyugdíjrendszer nem sokáig lesz életképes. Tegyünk egy minimális kis történelmi kitekintőt, amiből egyértelművé válik, hogy mi történik mostanában velünk nyugdíj szempontból. Természetesen rámutatunk a gyakorlatias megoldási lehetőségekre is.

A nyugdíjrendszer története

 

A jelenlegi rendszer az 1890-es években született meg. Az ötlet a német vaskancellár Otto Von Bismarck fejéből pattant ki, akinek első sorban nem az volt a célja, hogy a szegény idősek nyugodtabb éljenek, hanem az így beszedett plusz adókat harcászati fejlesztésekre tudta költeni, és könnyebb volt katonákat verbuválni.

 

Aztán jött két világháború, ami sajnálatosan rengeteg halált hozott magával, így kevés embernek kellett valóban nyugdíjat fizetni, arról nem is beszélve, hogy egy-két ország gazdaságilag teljesen csődbe ment. Hogy ezután világszerte miért nem váltottak nyugdíjrendszert az egy nagy talány, de majd most.

 

Szintén a világháborúk hozadéka, hogy a népesség lélekszáma jelentősen lecsökkent, tehát újra kellett népesíteni az országokat.

A nyugdíjrendszer Magyarországon

 

Természetesen a rendszer megszületés után nem sokkal mi is átvettük a bismarcki felosztó-kirovó rendszert, és a világháborúk utánig nem is nagyon jelentkeztek problémák. (könnyű, ha csak beszedni kell a pénzt és nem kell cserébe semmit csinálni) Aztán elindult Magyarországon is az újranépesítési folyamat, amelyet Ratkó Anna nevéhez társítunk, vagyis az 1950-es évek közepétől született gyermekek a Ratkó-gyerekek. Azóta sem született olyan sok gyermek egyszerre, mint ezekben az időkben. Ez két dolgot jelent: A társadalom azóta folyamatosan öregszik, és egyre kevesebb dolgozó adójából kell kifizetni azokat, akik nem dolgoznak. A másik, hogy egy rövid számolás után rájövünk arra, hogy a Ratkó gyerekek most mennek nyugdíjba az előttünk álló években, így a dolgozó eltartott arány még jobban elbillen az eltartottak irányába, és a rendszer valószínűleg végleg összedől.

Milyen lehetőség van nyugdíj előtakarékosságra?

 

Az állam tisztában van a jelenlegi rendszer tökéletlenségével, és hiányosságaival, és ezért próbál minket az öngondoskodás felé irányítani. Elérkezett az idő az egyéni felelősség vállalásra, vagyis magunknak kell gondoskodnunk a kieső jövedelmünk egy részéről. Az állam a maga módján ebben segítséget nyújt számunkra, hiszen adókedvezmény formájában támogatja a nyugdíj előtakarékosságokat (önkéntes nyugdíjpénztár, NYESZ, nyugdíjbiztosítás) Érdemes első soron ezekből a nyugdíj előtakarékosságokból választani, hiszen itt 20%-kal több pénz dolgozik értünk.

Cselekedjünk a jelenben, hogy jobb legyen a jövőben!

 

A mai rögtönzött kis történelem órán bemutattuk a nyugdíjrendszer létrejöttét, ami nem is igazán nyugdíjrendszernek készült. Kielemeztük, hogy miért nem egy működőképes modell a mai modern társadalomban, és hogy a hiányosságait csak és kizárólag a nyugdíj előtakarékosságokon keresztül tudjuk megoldani. A megfelelő megtakarítás kiválasztása bonyolult kalkulációkat, és széleskörű pénzpiaci ismeretet igényel, valamint sok idő ráfordítást. Igényeljen egy ingyenes szakmai konzultációt, ahol nyugdíj előtakarékossági szakemberünk felméri az igényeit, és megtalálja az ideális nyugdíj előtakarékosságot az Ön számára!


Deák Ferenc István

Élőtakarékosság kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …