Gyermek előtakarékosság hozamai

június 11, 2014

Családunkban a gyermek megszületése utána átrendeződik az értékrend, és a gyermek kerül a középpontba mind érzelmileg, mind anyagilag. A gyermek megtakarítások 2014-ben is nagyon népszerűek, ezért készítettünk egy érdekes kalkulációt a gyermek előtakarékossághoz. Ezúttal a középpontba a gyermek megtakarítások hozamait helyeztük.

 

Milyen gyermek előtakarékosságot választhatunk?

 

Alapvetően a banki, az állami és a biztosítói megoldást érdemes összehasonlítanunk, hogy megtaláljuk a számunkra ideális gyermek megtakarítást. A gyermek megtakarítási számla, a Start számla, és a gyermek megtakarítási program sok mindenben különbözik egymástól, mi most hozamok szerint hasonlítottuk össze őket. Bővebben itt olvashat a gyermek előtakarékosságokról.

 

Mekkora hozamok várhatunk?

 

A gyermek megtakarítási számla esetén jelenleg a kamatok alacsonyak, így hiába nincs költsége a számlának. Az egyik legnépszerűbb gyermek megtakarítási számla a CIB malacpersely, aminek a kamata 2,65%. Ez pedig nem elegendő ahhoz, hogy tőkét gyarapítsunk.

 

A Start számla az inflációhoz van kötve, és az infláció felett plusz 3%-os hozamot garantál számunkra, ami azt jelenti, hogy jelenleg nagyjából 5% körüli a hozam évente. Ez már alkalmas arra, hogy folyamatosan gyarapodjon a pénzünk.

 

A gyermek megtakarítási programoknál mi állítjuk össze a portfóliót, de egy pár befektetési alap teljesítményét érdemes megtekinteni, az eredmények az elmúlt 5 év alapján az éves átlaghozamokat mutatja:

  1. Uniqa Kredit 27,56 %
  2. Signal Concorde 21,59 %
  3. Generali DeLuxe 17,50 %

 

Végezzünk egy számítást!

 

Tegyük fel, hogy van egy 1 éves gyermekünk, így 18 évünk van megtakarítani számára. A gyermek megtakarítási számlánál 2,65%-os éves kamattal számolunk (és csak a kamatadót és EHO-t vonjuk le), a Start számlánál pedig 5%-kal, költségek nélkül. A konkrét gyermek megtakarítási programban pedig 8%-os hozammal számoltunk, és az összes költséget levontuk (alapkezelés,admin díj,vétel-adási árrés, kezdeti költségek), nézzük:

 

Gyermek előtakarékosság hozamai

Gyermek előtakarékosság hozamai

A táblázatban a nominális lejárati összegek szerepelnek, de így is látszik, hogy elég jelentős eltérések vannak.

 

Senki nem garantálja, hogy 18 év alatt a kamatok, és hozamok nem fognak változni, azon viszont érdemes megemlíteni, hogy egy 20.000 forintos megtakarítás esetén már majdnem 4.000.000 forint a különbség.

 

Hozzunk megfontolt, komplex döntést!

 

Ebben a cikkben a hozamok szempontjából hasonlítottuk össze a gyermek előtakarékosságokat, és az eredmények önmagukért beszélnek. Ez azonban csak az egyik szempont, amit figyelembe kell vennünk, mielőtt elindítunk egy gyerek előtakarékosságot. Ha komplex összehasonlítást, egyéni kalkulációk alapján szeretne választani, igényeljen tőlünk egy személye konzultációt! Gyermek megtakarítási szakértőnk elvégzi szükséges háttérmunkát, és megtalálja a gyermeke számára leghasznosabb gyermek előtakarékosságot.


Deák Ferenc István

Élőtakarékosság kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …