Gyermek megtakarítási számla

június 30, 2014
Gyermek megtakarítási számla

Amikor a gyermek megtakarítási számla kerül szóba, akkor elsősorban valamilyen banki konstrukció ugrik be mindenkinek. Vajon a bankok megfelelő kondíciókat kínálnak nekünk egy gyermek megtakarításhoz? Mik a legfőbb tulajdonságaik a banki konstrukcióknak? Vesézzük ki, vizsgáljuk meg részletesen a banki megtakarítási számlákat!

 

Mit várunk egy jó gyermek megtakarítástól?

 

Az ideális gyermek megtakarítás alkalmazkodik az aktuális élethelyzetünkhöz, elérjük vele a kitűzött célösszeget, a lehető legnyereségesebb befektetés, és természetesen biztonságos. Azt, hogy a gyermek előtakarékosságoknál általában ez mennyire érvényesült, ebben a cikkben olvashatja el. Sok elvárásnak kell megfelelni, nézzük ez a bankoknál hogyan teljesül!

 

A rugalmasság

 

A banki megtakarítási számláknál nincs díjfizetési kötelezettség, így ha átmenetileg megszorulunk anyagilag, akkor ezzel nincs gond. Arra viszont figyeljünk, hogy nehogy elmaradjanak a befizetéseink, mert ez a lejáratkor meg fog látszani. Maximálisan likvid a megtakarításunk, vagyis bármikor hozzáférhetünk, gyermekünk és mi is rendelkezhetünk bankkártyával, és rendelkezési jogosultsággal is. Jó esetben azért nem nyúlunk hozzá, míg gyermekünk el nem éri a 18-19 éves kort.

 

A biztonság

 

Mivel itt nem beszélhetünk tényleges befektetésről, ezért maximális biztonságban van a pénzünk, az előre beígért kamatokat a bank jóváírja. A bankban elhelyezett pénzekre egyébként OBA garancia van, vagyis az állam 5 millió forintig felelősséget vállal, az itt elhelyezett betétekért.

 

A befektetés

 

Nos igen, befektetési szempontból már akadnak kisebb-nagyobb problémák. Vegyük először a kamatadót, hiszen minden egyes hónapban a megígért kamatból le kell vonni a 16%-os kamatadót, és a 6%-os EHO-t, ami összesen 22%, vagyis majdnem a nyereségünk negyede.

 

A bankok jelenleg nagyon alacsony éves kamatot adnak (K&H Trambulin start, éves 2,00%), átlagosan 2-3% körül egész pontosan, ami nem teszi alkalmassá a megtakarítási számlákat arra, hogy pénzt halmozzunk fel. Ez általánosságban is igaz, hiszen a banki kamatok a jegybanki alapkamattól függenek, ami igazodik az inflációhoz általában, így hiába gyarapszik (kicsit) számszakilag a pénzük az értéke nem nő.

 

Mire használjuk a gyermek megtakarítási számlát?

 

Ebben a bejegyzésben részletesen kielemeztük a banki gyermek megtakarítási számlákat, és arra jutottunk, hogy pénz felhalmozásra nem alkalmas. Használjuk arra, hogy gyermekünknek ide utaljuk a zsebpénzét, és így megtanulja kezelni a bankszámlát, tud takarékoskodni, és pénzügyileg tudatosabb lesz. Ha Ön olyan gyermek megtakarítást szeretne, amivel tudja finanszírozni gyermeke életkezdését, felsőfokú tanulmányait, akkor valószínűleg nem ez lesz az ideális megoldás. Igényeljen egy személyes konzultációt, ahol gyermek megtakarítási szakértőnk a teljes piac kínálatából megtalálja a célra vezető gyermek megtakarítást!


Deák Ferenc István

Élőtakarékosság kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …