Hogyan tudom megkülönböztetni az életbiztosításokat?

szeptember 11, 2013
Hogyan tudom megkülönböztetni az Életbiztosításokat?

Egy adott életbiztosítási megoldás mellett általában két okból szoktuk letenni a voksunkat. Egyrészt fontos az, hogy egészségünket és testi épségünket bebiztosítsuk, másrészt hosszú távú öngondoskodási lehetőséget keresünk.
Az életbiztosítási típusok között viszont nem könnyű kiigazodni a laikus számára, pedig a szerződés megkötése előtt feltétlenül szükséges, hogy a választott konstrukció részleteivel tisztában legyünk. Ebben próbál segítséget nyújtani rövid írásunk is.

Az életbiztosítások típusai

Kockázati életbiztosítás

A kockázati életbiztosítás az életbiztosítások egy hagyományos fajtája, ezért gyakran a csoportosítás szerint megtaláljuk a klasszikus életbiztosítások között. Már a nevéből is adódik, hogy kifejezetten kockázati esemény bekövetkezte után fizet, amely legtöbbször haláleset, de lehet rokkantság, kritikus betegség, kórházi tartózkodás is. Ha biztosítási időszak alatt ilyen esemény nem következik be, akkor a befizetett díjak gyakorlatilag elvesznek.

Elérési életbiztosítás

Az elérési életbiztosítás keretén belül a biztosító akkor fizet térítést, ha a biztosítási időszak végén a biztosított életben van. Ez viszont már igen csak elavult konstrukciónak számít, hiszen a biztosítási díj a legtöbbször nem sokkal több, mint a befizetett díjak összege. Elérési biztosítás megkötését tehát egyáltalán nem javasoljuk, valamint annak, aki ilyesfajta szerződéssel rendelkezik, érdemes a szerződését optimalizálni, azaz egy testhezállóbbra váltani.

Vegyes életbiztosítás

A vegyes életbiztosítás az elérési és a kockázati életbiztosítás szolgáltatásait egyesíti. Ez azt jelenti, hogy a biztosító eléréskor és a biztosított halála esetén is térítést nyújt. A vegyes életbiztosítás tehát megtakarítási és életbiztosítási funkciót is magába foglal, mégis igaz, hogy létezik ennél jobb megoldás minkét esetre.

Unit-linked, megtakarítással kombinált életbiztosítás

A unit-linked életbiztosítás kapcsán a szerződő szabad kezet kap, hogy a befektetése portfólióját összeállítsa, mellette pedig életbiztosítási védelemben is részesülhet. Ez utóbbi igénylése egyébként nem kötelező, tehát a szerződést megköthetjük kizárólag, magas hozamkilátások mellett megtakarítási célra is. Ez azt jelenti, hogy kiválóan alkalmas lehet gyermek-, nyugdíj-, és lakás előtakarékosságra is.
Ha szeretne többet is megtudni az életbiztosítások működéséről, kérjen ajánlatot tanácsadóinktól, akik feltett kérdéseire készséggel válaszolnak egy személyes találkozás keretén belül.


Deák Ferenc István

Életbiztosítás kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …