Így működik a hitelfedezeti biztosítás

február 13, 2018

A családodért felelősséggel tartozol, ezért akár hitelt is veszel fel, hogy jobb jövőt biztosíthass nekik. A hitel viszont súlyos teher is lehet, ha nem tudod fizetni: elveszted a munkád, megrokkansz vagy halálos baleset ér. Ilyenkor hasznos egy hitelfedezeti biztosítás.

Ideje lenne nagyobb házba költözni, esetleg a meglévőt kibővíteni? Kevesen képesek erre önerőből. A hiteleket senki sem szereti (mi sem), de néha szükség van rájuk. Ugyanakkor egy családos ember számára elsődleges prioritás, hogy a családja rendben legyen akkor is, ha vele történik valami.

Vagyis egy hitel felvételénél biztosan felteszed a kérdést: mi lenne a családommal nélkülem? Erre a válasz sok esetben az, hogy „a házastársam belerokkanna, ha neki kellene egyedül visszafizetnie az összes hitelt.” Elég a gyerekeket is eltartani, nemhogy a hitelt is fizetni.

A biztosító átvállalhatja a hitelfizetést

Éppen ezért a jelzáloghiteled mellé hitelfedezeti biztosítást is köthetsz. Ez egy havi összeget jelent a biztosító felé, amit a hiteled fennállásáig fizetsz. Mivel kockázati biztosításról van szó, így nem kapsz vissza belőle semennyit, ha nem történik káresemény a hiteled futamideje alatt. Ez ugyanis nem egy megtakarításos életbiztosítás (azokról itt olvashatsz). Viszont ha kár történik, akkor a biztosító átvállalhatja a hiteled visszafizetését (részben vagy egészben).

Mi számít káreseménynek?

Káresemény lehet a keresőképtelenség, a munkanélküliség vagy a kritikus betegség. Nem mindegy viszont, hogy a biztosító hányadik naptól kezdve fizeti helyetted a törlesztőrészletet, és hogy hány hónapig teljesíti maximálisan. Figyelni kell arra is, hogy a biztosítás milyen betegségekre terjed ki.

Káresemény lehet még a rokkantság, ám ennél is eltérő lehet, hogy hány százalékos egészségkárosodástól kezdve térítenek az egyes biztosítók. A haláleseti térítésnél lényeges lehet, hogy van-e kikötés természetes, baleseti és közlekedési baleseti halál esetére. Rokkantság és halál esetén általában a teljes fennmaradó hitelt törlesztik helyetted (a térítési összeg legfeljebb a hitel összege lehet).

Mennyi a hitelfedezeti biztosítás havi díja?

A hitelfedezeti biztosítás havi díját a havi törlesztő valahány százalékában szokták meghatározni. Ez azt jelenti, hogy ha 6%-os díjat állapít meg a biztosító, és a törlesztőrészlet 60 ezer forint a bank felé, akkor havonta 3600 forintot kell fizetned a hitelfedezetért. Úgy gondolom, ez nem egy vészesen magas összeg a családod biztonságáért.

Természetesen azt is hozzá kell tenni, hogy ez lehet kevesebb és több is. A biztosítási díj függ attól, hogy mekkora hitelösszeged van, melyik biztosítót választod, a fedezeti csomagod mikre terjed ki, mennyire széleskörű.

És arra is figyelni kell, hogy nem minden biztosító a havi törlesztő százalékában fejezi ki a biztosítás díját. Valahol a teljes hitelösszeg százalékában adják meg, valahol pedig mindig a fennálló tőketartozásból számolják ki (vagyis a hitellel együtt csökken a biztosítás díja).

Kérj segítséget a döntésben!

Mint látod, nem egyszerű kiválasztani a neked leginkább megfelelő ajánlatot, a biztosítók feltételei ugyanis nagyban eltérnek egymástól. De ez ne tántorítson el, mert családfenntartóként jobban alszol, ha bebiztosítod magad a hitel mellé.

Igényelj tőlünk díjmentes tanácsadást, és segítünk megtalálni, amit keresel!


Deák Ferenc István

Életbiztosítás kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …