Kiderültek a ponthatárok – ennyibe kerülnek a fizetős szakok

július 27, 2017

Kiderültek tegnap a felvételi ponthatárok, ma már minden jelentkező tudja, felvették-e, ahova szerette volna. Sokan csalódottan vehették tudomásul, hogy lecsúsztak az államilag finanszírozott helyekről, és önköltséges szakra kerültek. De mennyibe kerül itthon egy egyetemi alapképzés? Utánajártunk.

A jogászképzés a mai napig népszerű, bár állami helyre egyre nehezebb bekerülni. Az ELTE-n félévente 300 ezer forintba kerül ez a szak, és mivel 5 év elvégezni, így 3 millió forintba kerül összesen. A Szegedi Tudományegyetemen sem sokkal olcsóbb, itt 250 ezer forint egy félév, a Pécsi Tudományegyetemen 240 ezer forint. Az ELTE-n ahhoz, hogy állami finanszírozású képzésre kerüljön valaki, 460 pontot kellett elérni az 500-ből, vagyis ide nem volt könnyű bekerülni. Az önköltségeshez elég volt 383 pont is.

Mérnökhiány van az országban, emiatt a mérnökfizetések megugrottak, és sok fiatalban felmerülhet, hogy ilyen pályára megy. Az érvényesüléshez nem árt egy erős diploma. A BME-n 300-325 ezer forintba kerül félévente a mérnökinformatikusi, illetve a villamosmérnöki képzés, vagyis 7 félév alatt legalább 2,1 millió forintot ki kell fizetni tandíjra. Ugyanez az árfekvés a BME építész-, építő-, gépész- és vegyészmérnöki szakjain is.

Népszerű terület a közgazdaság és a pénzügy, ezeket például a Budapesti Corvinus Egyetemen oktatják. Az alkalmazott közgazdásznak tanulóknak félévente 250 ezer forintba kerül a képzés, ez 6 félév alatt 1,5 millió forint. A gazdálkodás és menedzsment, illetve a pénzügy és számvitel szakok már 350 ezer forintba kerülnek havonta, és ezeknél 7 félév a képzési idő, vagyis 2,45 millió forintot kell fizetni értük összesen. Utóbbi két szak az SZTE-n jóval olcsóbb: 190 ezer forintot kérnek el értük félévente.

A bölcsészképzés mind az ELTE-n, mind az SZTE-n 200 ezer forintba kerül félévente, a PTE valamivel olcsóbb ennél, itt 170-190 ezer forintból is kihozható. Előbbi két egyetemen a 6 félév 1,2 millió forintba kerül, a PTE-n pedig egymillió körül alakul a végső összeg.

Mint látod, a legnépszerűbb magyar egyetemeken egymillió forint alatt alig-alig lehet kihozni egy alapképzést, de

a végösszeg sokszor inkább 2-3 millió forint körül alakul

– annak ellenére, hogy ezek az intézmények kapják talán a legtöbb állami támogatást. A külföldi egyetemekről pedig ne is beszéljünk, hogy mennyire költségesek tudnak lenni.

Egy fiatalnak ráadásul nem csak a tandíj okozhat anyagi nehézséget. Az egyetem mellett olyan költségek merülhetnek még fel, mint az albérlet, a távolsági közlekedés, a helyi bérlet, a telefonszámla, és ezek mellett enni-inni is kell, új ruhákat venni időnként, netán eljárni szórakozni, hiszen az élet nem csak tanulásból áll. Ezek nagyban a gyermeked egyéni helyzetén múlnak, így maradjunk most csak a tandíjnál.

Hány évbe telik kitermelni egy 3 milliós jogászképzést, illetve egy 2 milliós mérnöki képzést?

Több lehetőséged is van erre. Az egyik legnépszerűbb megoldás a megtakarításos életbiztosítás, aminél ha az éves bruttó hozam átlagosan 4%, akkor mindössze havi 10 ezer forintból összejön a jogászképzés díja, ha a gyermek születésétől 18 éves koráig félreteszel. Ugyanezzel a megoldással mindössze 13 év alatt megvan a mérnöki képzés díja.

Ha a bankszámládon gyűjtöd a pénzt, akkor le kell mondanod a 4-5%-os kamatos kamatokról. Így 17 évbe telik a mérnöki képzés, a jogász szakra pedig 18 év sem elég. Utóbbi csak akkor jön össze ennyi idő alatt, ha megemeled a havi félretett összeget 14 ezer forintra. Egy fontos tényezőt azonban nem számoltunk be, ami miatt kevesebbet fog érni ez a pénz: ez nem más, mint az infláció.

A pénzromlást úgy küszöböli ki egy életbiztosítás, hogy ösztönöz téged abban, hogy az infláció mértékével (2-3%) emeld a havi befizetéseidet bizonyos időközönként. Ezt egyébként indexálásnak hívják. Ha nem egy megtakarítási stratégia mentén teszel félre, csak a bankszámládon gyűlik a pénz, akkor erre aligha fogsz odafigyelni, míg más esetben jelez neked a szolgáltató.

Valami nem világos?

Ha kicsit gyors volt a levezetés, maradt kérdésed, esetleg valami okos megtakarítást keresel, akkor jelentkezz nálam tanácsadásra, és felmérjük a lehetőségeidet egy ingyenes konzultáció formájában.


Deák Ferenc István

Életbiztosítás kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …