Lerántjuk a leplet: Íme az életbiztosítások buktatói 4. rész

január 29, 2015
Lerántjuk a leplet az életbiztosításokról! Íme a buktatók 5. rész

Folytatjuk sorozatunkat, és ezúttal is a nyugdíjbiztosítások területén fogunk a dolgok mélyére ásni. Egyre többen fordítanak kiemelt figyelmet a nyugdíj megtakarítások felé, ezért érdemes odafigyelni a kisbetűs részekre. Akkor az előző nyugdíjbiztosítással kapcsolatos buktató után, nézzünk meg újabb hármat!

 

„Állami támogatás, vagy adókedvezmény? Mindegy!”

 

Súlyos tévedés. Az állami támogatás, amilyet kaphatunk, például egy lakáskasszára alanyi jogon jár, csak annyi dolgunk van, hogy befizessük a megtakarítás díjait. Az adókedvezmény teljesen más lapra tartozik, hiszen itt az általunk (vagy utánunk) befizetett adóból van lehetőség visszaigényelni, ha nyilatkozunk róla.

 

A nyugdíjbiztosítás esetén adókedvezményről beszélünk, és konkrétan az adott évben befizetett díjak ötödét igényelhetjük vissza, de ez legfeljebb 130.000 forintban merül ki.

 

„Ha 650.000 forintot fizettem, megkapom a maximális adókedvezményt!”

 

Sajnos ez az állítás sem állja meg a helyét teljesen. Való igaz, hogy a 650.000 forintnak a 20%, vagyis az ötöde 130.000 forint, de van egy szabály, amelyet tavaly év végén egyértelműsített az állam. Ez a szabály pedig azt mondja ki, hogy a 20% adójóváírás nem vonatkozik a haláleseti, és a legalább 40%-os rokkantsághoz kapcsolódó szolgáltatás kockázati díjaira. Ez a kettő díj azonban nem haladhatja meg az egész díj 10%-át.

 

Egy példával élve ez azt jelenti, hogy amennyiben Ön a maximális adókedvezményt szeretné kihasználni, akkor legfeljebb 722.222 forintot kell ehhez befizetnie. Ilyenkor 72.222 forint értékben tartalmaz kockázati elemeket (halál, rokkantság) a szerződés, és 650.000 forint a megtakarítási rész. Vagyis a maximális 130.000 forint SZJA kedvezményre jogosultak vagyunk. Ez azonban a szélsőséges eset, a kockázati díjak elsősorban a korunk függvényei.

 

„Nem kötök nyugdíjbiztosítást, mert nincs 10 évem a nyugdíjig!”

 

Ezt az állítást akkor lehet a leggyakrabban hallani, amikor az emberek azon tévhitben élnek, hogy ebben az esetben csak 10 év alatt, nem csökkenő járadékként juthatnak a pénzükhöz.

 

Természetesen ez sincs így, hiszen tavaly év végén egyértelműen kijelentették, hogy a 10 éves időszakot a szerződés aláírásától kezdve mérik.

 

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha kötünk egy nyugdíjbiztosítást 57 évesen (8 évünk van a jelenlegi 65 éves nyugdíjkorhatárig), akkor a biztosító 2 év alatt fogja számunkra folyósítani a nyugdíj-kiegészítést, nem pedig 10.

 

Nyugdíjbiztosítás, tiszta körülmények között!

 

Amíg sorozatunk első, valamint második részében általánosan írtunk az életbiztosításokról, ezúttal a nyugdíjbiztosításra fektettük a hangsúlyt. Most 3 gyakran előforduló félreértést tisztáztunk, hogy úgy tudjon nekivágni egy hosszú távú nyugdíj előtakarékosságnak, hogy közben nem érik meglepetések. Igényeljen tőlünk egy személyes konzultációt, hogy mindig hiteles, és valós tények alapján tudjon dönteni pénzügyeiben! Felkeressük Önt, és segítünk megtalálni az életéhez illő megfelelő pénzügyi megoldásokat.


Deák Ferenc István

Életbiztosítás kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …