Megtakarítás életbiztosítással? Olcsóbb, mint valaha

március 27, 2018

Több mint egy éve vezették be az etikus életbiztosítási koncepciót, melynek hatására a költségszintek sokat csökkentek, a termékek átláthatóbbá váltak, és mintha az életbiztosítások iránti bizalom is tovább nőtt volna. Ha megtakarítást vagy befektetést keresel, akkor olvass tovább, mert ezek igazán jó hírek a számodra!

Néhány évvel ezelőtt a Magyar Nemzeti Bank (MNB), aki jelen esetben az illetékes szabályozó és ellenőrző szerv, úgy döntött, hogy új intézkedéseket vezet be a megtakarítással egybekötött életbiztosítások piacán.

Fontos tehát hangsúlyozni, hogy megtakarításokról van szó, nem pedig klasszikus kockázati életbiztosításokról, amelyeknél ha nem történik baj, x idő után megszűnnek kifizetés nélkül. A megtakarításban kapott pénzt mindenképp megkapod a futamidő végén, nem kell hozzá balesetnek vagy halálesetnek történnie.

Átláthatóvá váltak a költségek

És mint minden megtakarításnak, ennek is vannak költségei. Az MNB első intézkedése az volt, hogy létrehozták a Teljes Költségmutatót (TKM), és kimondták, hogy ebben a százalékos mutatóban minden költségnek benne kell lennie (éves átlagköltségként). Ez már önmagában is példátlanul transzparenssé, és éppen emiatt összehasonlíthatóvá tette az életbiztosításokat.

Maximalizálták a költségeket

Az MNB azonban nem állt meg itt, hanem bevezette az etikus koncepciót, ami maximálta a TKM-eket, vagyis a költségeket. Ettől a TKM-limittől csak kifejezetten indokolt esetben térhet el a biztosító, de ilyenkor is csak bizonyos keretek között. Ez az intézkedés meg is hozta a hatását.

A biztosítók 134 konstrukciót vezettek ki, és 170 új terméket vezettek be, amelyek már teljes mértékben megfeleltek az MNB szigorú előírásainak. Az életbiztosítások átlagos költsége 4,23%-ról 3,55%-ra csökkent, ami nagyon is sokat jelent. 1%-nyi költség ugyanis több millió forintos eltérést okozhat a lejárati összegben – pozitív és negatív irányban egyaránt. Ezzel tehát mindenképp az ügyfelek jártak jól.

Talán a bizalom jele, hogy a tavalyi év során 172 368 darab biztosítást kötöttek az emberek. Az átlag befizetések 11,6%-kal nőttek, vagyis az emberek egyre többet mernek életbiztosításba fektetni. Valószínűleg az is kiváló ösztönző, hogy az életbiztosítások általában magasabb hozamokat termelnek, mint amennyit a bankok kamatok formájában kínálni tudnak. És ilyenkor az 1% alatti alapkamat sokszorosáról beszélünk.

Feltörekvőben a nyugdíjbiztosítások

Meglepő fordulat, hogy az új szerződések díjbevételének 21%-át a nyugdíjbiztosítások adták. Ezek ugyanúgy a megtakarításos életbiztosítások csoportjába tartoznak annyi különbséggel, hogy

  • a lejárati idő vége a nyugdíjkorhatár kezdete,
  • évente akár 130 ezer Ft adókedvezmény jár mellé.

További örvendetes hír, hogy az életbiztosítási szerződések egyre hosszabb élettartamot tudhatnak magukénak. A szabályozás előtt 6,42 év volt az átlagos megtartási időtartam, ami közben 8,08 évre nőtt. Ez már egész jól megközelítette a kitűzött 9,7 éves célt.

Ilyenek a nálunk kötött szerződések

Mi örülünk a fejleményeknek, és támogatunk minden olyan szabálymódosítást, ami az átláthatóságnak, megbízhatóságnak és az etikus koncepciónak kedvez. A nálunk indított szerződések 99%-át meg tudtuk tartani, mert nem engedünk bármit megkötni, másrészt ápoljuk is az ügyfeleinket – abban bízunk, hogy a teljes életbiztosítási piac eljut majd egyszer erre a szintre.

Ha a banki kamatok többszörösét szeretnéd elérni, akkor érdemes elgondolkoznod egy megtakarításos életbiztosítás elindításán. Évente százezren tesznek hasonlóan, és ráadásul a megtakarítási termékek egyre olcsóbbak, egyre nyereségesebbek.

A választás tétje továbbra is óriási

Ez még nem azt jelenti, hogy mindegy, melyiket választod. 170 konstrukció közül nem mind egyformán jó. Meg kell találni azt, ami az igényeidhez leginkább illik, mert mindenkinek más lesz a jó megoldás.

Mi azért vagyunk, hogy ebben segítsünk! Jelentkezz egy ingyenes tanácsadásra, és olyan megoldást keresünk neked, amivel a 4-6%-os átlaghozam sem lehetetlen!


Deák Ferenc István

Életbiztosítás kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …