Megtakarítási formák

július 16, 2014
Megtakarítási formák

Egy átlagos ember életében számos olyan cél akad, amihez pénzt kell félretenni, megtakarítani. Amikor meghatároztuk a célt, akkor kiszámoljuk, hogyan tudjuk a célösszeget összegyűjteni, és megtakarítást választunk. Nos, ebben a megtakarítás választásban szeretnénk segítséget nyújtani, azzal, hogy bemutatjuk milyen esetekben milyen megtakarítások közül lehet/érdemes választani.

 

A megtakarítási célok

 

Az első és leghasznosabb cél a vésztartalékunk kiépítése, ami után szépen szoktak sorjázni a célok, mint például a saját lakás, a saját autó, a nyugdíj megtakarítás, a gyermek oktatásának finanszírozása, vállalkozáshoz indulótőke, és még sorolhatnánk, de ezek a leggyakoribb célok. Nézzük, hogy melyik célra hogyan gyűjtsünk pénzt, milyen megtakarításon keresztül!

 

A vésztartalék kiépítése

 

A biztonsági tartalék, vésztartalék legfőbb tulajdonsága, hogy bármikor hozzáférhessünk. Nagysága teljesen tőlünk függ, de kb. a havi keresetünk 2-3-szorosa. A legjobb hely ennek a vésztartaléknak a bankszámlánk, hiszen ez felel meg leginkább a fenti feltételeknek. Bármikor hozzáférhetünk, és itt nem elsődleges cél ennek az összegnek a gyarapodása, értékállósága.

 

A nyugdíj megtakarítás

 

A nyugdíj megtakarítások közül 3 kiemelkedik a többi közül, hiszen ezekre 20%-os adókedvezményt lehet igényelni, ez a három pedig az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíj előtakarékossági számla, és a nyugdíjbiztosítás. A nyugdíj megtakarítás rendkívül fontos, hiszen több éves életünket igyekszünk anyagilag finanszírozni belőle, ezért alaposan gondoljuk meg, hogy melyiket választjuk. Bővebben itt olvashat a nyugdíj előtakarékosságokról.  Nézzük, hogy lakáscélra mit érdemes választani!

 

A saját lakás megszerzése

 

Magyarországon általában az emberek első céljai közé tartozik, hogy saját lakást szerezzenek, birtokoljanak. A jelenlegi piaci környezetben a megvásárolandó ingatlan vételárának a 30-40%-a szükséges minimum összegyűjteni önerőként. 10 éves futamidő alatt csak egy megtakarítás jöhet szóba, a lakáskassza. Azért a lakáskassza, mert a befizetéseink után 30%-os állami támogatás jár, évente legfeljebb 72.000 forint. Mivel jelenleg 4 különböző pénzintézet kínálja számunkra a saját lakáskasszáját (Aegon, Erste, Fundamenta, OTP), és ezek közt is található, ezért ide kattintva vegye fel a kapcsolatot szakértőnkkel! Jöjjenek a gyermek megtakarítások!

 

Gyermekünk oktatásának finanszírozása

 

Azt nem kell elmagyaráznunk, hogy tandíj nélkül sem ingyenes a felsőoktatás, így ez egy olyan komoly tétel, amire érdemes időben felkészülni. Érdemben két megtakarítás közül választhatunk az államnál vezetett Start számlát, és a biztosítók gyermek megtakarítási programjait. Ha Start számlát választasz, akkor az állam maximum havi 500 forinttal támogatja a megtakarításodat (a befizetések 10%-a a támogatás), míg a biztosítóknál olyan gyermek megtakarítást tudsz kötni, ahol az esetleges halálod esetén a biztosító átvállalja helyetted a díjfizetést. Részletes összehasonlítás itt olvashatsz a gyermek megtakarításokról.

 

Vizsgáljunk meg minden lehetőséget!

 

Ebben a cikkben összegyűjtöttük, hogy egyes (gyakran előforduló) célokra milyen megtakarítási formákat választhatunk. Szerencsére sehol sincs monopolhelyzet, mindenhol van lehetőségünk több megoldást megvizsgálni. A nem megfelelő összehasonlítással viszont jelentős pénzektől eshetünk el, ezért igényeljen egy személyes konzultációt, és megtakarítási szakértőnk összehasonlítja a megtakarításokat, és megtalálja Önnek az optimális megoldást!


Deák Ferenc István

Megtakarítás kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …