Megtakarítási lehetőségek 1. rész

december 20, 2013
Megtakarítási lehetőségek 2. rész

Magyarországon szerencsére sok megtakarítási lehetőség közül választhatunk. A megtakarításoknál sok szempontot érdemes figyelembe venni, de alapvetően három lehetőségből választhatunk. Vagy egy bankhoz visszük a befektetésünk, vagy a tőzsdére, vagy befektetési alapokat forgalmazó Biztosítóhoz, vagy alapkezelőhöz. Az első részben a banki befektetés erényeit és gyengéit vizsgáljuk.

Mire figyeljünk, amikor befektetést választunk?

A befektetéseknek van egy mágikus háromszöge, amelynek a három csúcsa a biztonság, a hozam és a likviditás. A háromszög lényege tulajdonképpen azt jelképezi, hogy a háromból, egyszerre csak kettő teljesülhet. Ha a biztonságot és a likviditást választjuk, akkor mindenképp Bankban helyezzük el a pénzünket. Amennyiben a likviditást és a hozamot preferáljuk, akkor a tőzsde, a privátbanki szolgáltatás és talán az alapkezelők jöhetnek szóba, amennyiben a biztonság-hozam párost részesítjük előnyben, akkor a hosszú távú megtakarítások (elsősorban Unit linked) lesz a legjobb megoldás a befektetésünknek.

Milyen pénzintézet a Bank?

A Bank elsősorban arra jött létre, hogy hitelezzen az ügyfelei számára, de ahogy telt-múlt az idő, úgy kezdett el egyre több lehetőséget kínálni számunkra. Vegyük sorra, milyen banki szolgáltatásokat választhatunk a hitelezésen kívül:

    1. folyószámla
    2. lekötött betét
    3. befektetési (értékpapír) számla, például NYESZ
    4. önkéntes nyugdíjpénztár

Általánosságban elmondható, hogy a banki konstrukciókra, hogy az alacsony hozam és a könnyű hozzáférhetőség jellemzi. Akik rövidtávon gondolkoznak, (vagyis 1-2 éven belül) azoknak a banki megtakarítási lehetőségek nyújtják a legkézenfekvőbb megoldást.

Mit tud a Bank nyújtani számomra?

Az aktuális banki kamatok rendkívül alacsonyak, miután igazodnak az MNB által meghatározott jegybanki alapkamathoz, vagyis jelenleg éves 3-4% kamatra számíthatunk legjobb esetben egy éves lekötésnél. A Bank két dolgot csinálhat a nála tartott pénzösszeggel: Vagy befekteti a tőzsdén, vagy hitelt ad belőle. A tőzsdén a nagybefektetői előnyöket kihasználva elérhet akár 10-15%-os hozamot is, a hitelek kamata átlagosan 9% körül mozog. Vagyis leegyszerűsítve azon a pénzen, amit mi a Bankban fektetünk be, a Bank körülbelül 2-3-szor annyi nyereséget termel magának, mint nekünk. Erre készítettünk egy ábrát:

Befektetéseink a Banknál

Befektetéseink a Banknál

A piros nyíl jelöli a pénz befektetésének útvonalát, a fehér nyíl a Bankhoz visszajutó nyereséget, míg a zöld nyíl pedig a Mi nyereségünket.

Mikor válasszam a banki megtakarításokat?

A szemléltető ábra után, úgy gondoljuk, hogy tényleg csak akkor érdemes a Bankban tartani a pénzünket, ha a likviditás a legfontosabb számunkra, vagyis az hogy szabadon, bármikor hozzáférhessünk. Magas hozamra (kamatra) jelen piaci környezetben nincs lehetőség. Amennyiben Ön banki megtakarítást szeretne magának, kérje nyugodtan szakértőnk segítségét, hogy ne kelljen több száz banki ajánlatot végigelemeznie. Nemsokára jelentkezünk a cikkünk második részében egy másik befektetési lehetőséget vizsgálunk meg.


Deák Ferenc István

Megtakarítás kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …