Megtakarítások gyerekeknek

június 10, 2014
Megtakarítások gyerekeknek

A gyermek megtakarítással  semmit nem veszíthetünk. A gyermekünk életének az elkezdéséhez pénz kell, legyen szó akár egy felsőfokú tanulmányról, akár egy saját lakásról, esetleg egy vállalkozás elindításáról. Érdemes az egyszerűbb utat választani, hiszen egyszerűbb havonta 20.000 forintot félretenni 19 évig, mint utána havonta 100-120.000 forintot kifizetni. Nézzük miből válogathatunk?

 

A gyermek megtakarítási formák

 

Alapvetően 3 gyermek megtakarítási típusról beszélhetünk a gyermek megtakarítási számlákról, a Start számláról (babakötvény), és a gyermek megtakarítási programokról. Az első a banki megtakarítás, a Start számlát a MÁK-nál (Magyar Államkincstár) lehet vezetni, míg a harmadik a biztosítók megoldása a gyerek megtakarításra. Erről a három megtakarításról már korábban is írtunk, amit itt talál.

 

A gyermek megtakarítási számla

 

A bankok a jelenlegi gazdasági helyzetben nem nagyon tudnak a hozamok tekintetében versenyezni a másik két megtakarítással, hiszen a banki kamatok rendkívül alacsonyak (3% körül). Előnye a likviditása, vagyis bármikor hozzáférhetünk az itt gyűjtött pénzhez, így a zsebpénz elhelyezésére kimondottan alkalmas, de tőkegyarapításra jelenleg nem.

 

A Start számla és babakötvény

 

A babakötvény egy egyszeri 42.500 forint, amire minden 2006 után született gyermek jogosult, amit az állam csak 19 éves korában bocsát a gyermek rendelkezésére, addig kamatozik. A Start számla egy olyan megtakarítási számla, ahol a mögöttes befektetés egy állampapír, ami az infláció feletti plusz 3%-os kamatot garantál, ez nagyjából jelenleg 5%. A befizetéseinkre 10%-os támogatást kapunk az államtól, de maximum havi 500 forintot.

 

Javaslat: Ne csak az állami támogatás határozza meg a gyermek megtakarítás mértékét, mert éves 60.000 forintból a gyermekünknek nem jön össze a kellő mennyiségű tőke.

 

A gyermek megtakarítási program

 

A biztosítások ebben a szegmensben nem élveznek állami támogatást (még?), de így is egy ideális megtakarítási lehetőséget kínálnak. Az egyénileg összeállított portfóliónak, a profi alapkezelőknek köszönhetően évente átlagosan 8-9%-os hozamot is reálisan elvárhatunk. Az egyediségét az adja, hogyha a szülő meghalna, mielőtt a gyermek nagykorú lenne, akkor a biztosító magára vállalja a díjfizetést.

 

Körültekintően válasszunk!

 

A 3 gyermek megtakarítási formának egyenként megvannak az előnyei, amit ebben a cikkben be is mutattunk. A megfelelő számítások elvégzése, és az ideális megtakarítás kiválasztása azonban meglehetősen komplikált feladat, ami anyagi veszteséget is hordoz magában. Igényeljen egy személyes konzultációt, ahol gyermek megtakarítási szakértőnk megtalálja az igényeihez passzoló gyermek megtakarítást!


Deák Ferenc István

Élőtakarékosság kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …