Melyik gyermek megtakarítást válasszam?

június 5, 2014
Melyik gyermek megtakarítást válasszam?

Amint megszületik egy kisgyermek rögtön Ő kerül a család középpontjába, még a pénzügyeket illetően is. Ezért ilyenkor felmerül a kérdés, hogy hol gyűjtsünk neki pénzt az életkezdéséhez, tanulmányaihoz. Most a 3 legnépszerűbb gyermek megtakarítási formáról eláruljuk, hogy mikor ajánljuk.

 

 

Milyen gyermek megtakarítások közül választhatunk?

 

Alapvetően 3 gyermek megtakarítás az, amit érdemes végignéznünk, mielőtt elindítunk a gyermek megtakarítást, ez a 3 pedig a gyermek megtakarítási számla (bank), a Start számla (állam), és a gyermek megtakarítási program. (biztosító) Nézzük is meg, hogy melyiket mikor javasoljuk, részletes összehasonlításról itt is írtunk korábban.

 

A gyermek megtakarítási számla

 

Ez egy olyan banki megtakarítási forma, aminek a likviditás a legfőbb előnye, vagyis bármikor hozzáférhetünk. A hátránya, hogy az alacsony banki kamatok miatt nem alkalmas tőke gyarapításra, illetve, hogy a megkapott kamatokból folyamatosan kamatadót (16%), és EHO-t (6%) kell fizetni.

 

Mikor ajánljuk? Ha van egy másik gyermek megtakarításunk, ezt inkább használjuk arra, hogy gyermekünk itt gyűjtse a zsebpénzét, így hamar megtanulja kezelni a bankszámlát, már gyermek korában is „fizetést” kap. Röviden ez egy ideális gyermek nevelési eszköz.

 

A Start számla

 

A Start számlát már egyedül az államnál (MÁK) lehet nyitni, ezért egy kicsit csökkent a népszerűsége, mert a szülők félnek, hogy az itt gyűjtött pénz is a magán nyugdíjpénztári vagyon sorsára jut. Ettől függetlenül egyáltalán nem egy rossz megoldás, hiszen egy olyan állampapírba fektetik a gyermek pénzét, ami infláció feletti 3%-os hozamot garantál, sőt az állam a befizetéseink 10%-át, de maximum havi 500 forintot még támogatásként ad is hozzá. A felhasználását viszont szabályozzák, nem szabad felhasználású.

 

Mikor ajánljuk? Ha kevesebb, mint 7-8 évünk gyermekünk élet-, vagy felsőfokú tanulmányai kezdéséhez.

 

A gyermek megtakarítási program

 

Ez a biztosítóknál vezethető gyermek megtakarítás. Előnyeként mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy ez az egyetlen olyan gyermek megtakarítás ahol, ha a szülő elhalálozna a megtakarítási időszak alatt, akkor a biztosító a szülő helyett befizeti a díjakat, így a gyermek mindenképpen magasabb pénzösszeghez jut. Befektetésnek is ideális, hiszen mi állítjuk össze a befektetési portfóliót, amit szakemberek kezelnek.

 

Mikor ajánljuk? Amikor gyermekünk legfeljebb 8-9 éves, hiszen 10 éves távtól kezd igazán hatékony lenni ez a megtakarítási forma.

 

Használjuk a gyermek megtakarításokat!

 

A legfontosabb, hogy valamilyen formában pénzt gyűjtsünk gyermekünk számára, mi ebben a bejegyzésben igyekeztünk a döntését egy kicsit megkönnyíteni. Egy konkrét gyermek megtakarítás kiválasztásához azonban átfogó piaci ismeretre van szükség, hiszen jó esetben 18-19 évünk van gyermekünknek megtakarítani. Egy rossz választással ebből veszíthetünk el éveket, ami a lejárati összegen meg fog látszani. Igényeljen egy személyes konzultációt, ahol gyermek megtakarítási szakértőnk tudása, és felkészültsége révén a legjobb gyermek megtakarítás lesz az Öné!


Deák Ferenc István

Élőtakarékosság kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …