Mi alapján válasszunk életbiztosítást?

augusztus 9, 2013

Az életbiztosítási szerződés megkötése egy hosszútávra szóló elhatározás, így alapos megfontolást igényel. Az életbiztosítási piac folyamatosan fejlődik és rendkívül változatos képet mutat. A számtalan lehetőség közül nem könnyű választani, éppen ezért fontos, hogy néhány eshetőséget még a szerződés megkötése előtt mérlegeljünk. Az életbiztosítás kiválasztását érdemes alaposan megfontolni, ezzel elkerülve a bármilyen szinten is elhamarkodott döntést.

Az életbiztosítás célja

Először is tisztázzuk azt, hogy a mi a célunk az adott életbiztosítással. Nem mindegy, hogy szeretteink megélhetését kívánjuk-e biztosítani vele, vagy a családfenntartó munkaképtelensége, halála utáni jövedelem kiesésre készülünk-e fel. Ilyen esetekben érdemes a kockázati életbiztosítások mellett letennünk a voksunkat, hiszen ezek az alap biztosításon felül akár egészség- és balesetbiztosítási funkcióval is kiegészíthetőek. A kockázati életbiztosítások ráadásul az egész családra kiterjeszthetőek, ami azt jelenti, hogy nem csak a szülő, hanem a gyermekek is életbiztosítási védelemben részesülhetnek.

Az életbiztosítás összege

Azt is a szerződés megkötése előtt kell tisztáznunk, hogy mekkora összeget vagyunk hajlandóak az életbiztosításra rááldozni. Ez persze annak is a függvénye lehet, hogy milyen értékű szolgáltatásra van szükségünk az életbiztosítás kapcsán. Fontos a díjfizetés gyakoriságának meghatározása is, ami ugyan biztosító függő, de legtöbbször történhet havi, negyedéves és éves rendszerességgel is.

Az életbiztosítás díja

Nem csak az életbiztosítás rendszeres díját, hanem magát a biztosítási összeget is meg kell határoznunk még a szerződés aláírását megelőzően. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy fel kell mérnünk, hogy mekkora biztosítási összegre lehet szükségünk egy adott káresemény bekövetkezése után. Célszerű abba belegondolni, hogy mi történik akkor, ha a család elveszíti a kereső tagját, vagy a családfő lerokkan, esetleg megbetegszik. Általánosságban elmondható, hogy nagyjából a családi költségvetést legalább két évre előre érdemes bebiztosítani, tehát a havi kiadások alapján tanácsos ilyen mértékű biztosítási összegben gondolkodni.

Életbiztosítás megtakarítással kombinálva

Nem elhanyagolható kérdés az sem, hogy az életbiztosítás megkötésével arra is kívánunk-e vállalkozni, hogy az életbiztosítási védelem mellett anyagi tartalékot is képezzünk. A megtakarításos életbiztosítások pontosan erre nyújtanak lehetőséget, hiszen a megtakarítási funkció, tetszőleges mértékben az életbiztosítási opcióval is egybeköthető. Azt azért jó tudni, hogy a kockázati életbiztosításoknál maga az életbiztosítási jelleg dominál, míg a kombinált megtakarításos életbiztosítás kapcsán ez egy kiegészítő lehetőség. A megtakarításos életbiztosításba befizetett pénzünket a biztosító egyrészt a kockázati díjak fedezésére fordítja, másrészt a befektetési politika alapján befektetési eszközalapokba fekteti és befektetési egységekre váltja.

Nézessük át meglévő szerződésünket is!

Meglévő életbiztosítási szerződés kapcsán fontos lehet ugyanakkor az is, hogy ez a család életében bekövetkező változásokkal is lépést tudjon tartani. A még néhány éve megfelelő életbiztosítások ma már nem biztos, hogy megállják a helyüket, így ezt is célszerű akár évente pénzügyi tanácsadó közreműködésével átvizsgálni.
Amennyiben szeretne Ön is többet megtudni az életbiztosítások működéséről, kérjen egyedi ajánlatot tanácsadóinktól, akik egy személyes találkozás keretén belül készséggel felvázolják lehetőségeit.


Deák Ferenc István

Életbiztosítás kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …