Miért jó a nyugdíj előtakarékosság adókedvezménye?

május 28, 2014
Miért jó a nyugdíj előtakarékosság adókedvezménye?

A nyugdíj előtakarékosságokat két csoportra lehet bontani, az első csoportban vannak azok, amire adókedvezményt lehet igénybe venni, a másikban pedig a többi. Elég nagy a szakadék a két csoport között, és ez az adókedvezmény miatt van. Most megmutatjuk, hogy mekkora is ez a bizonyos szakadék, hogy mekkora a különbség.

 

Milyen nyugdíj előtakarékosságok vannak?

 

Alap esetben több olyan megtakarítási forma is van, amivel a nyugdíjas korunkba tudunk félretenni, ilyen például egy befektetéses életbiztosítás, vagy akár a TBSZ számla, de az állam 3 nyugdíj előtakarékosságot honorál 20%-os adókedvezménnyel. Ez a három az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíj előtakarékossági számla, és a nyugdíjbiztosítás.

 

Mit jelent az adókedvezmény?

 

Az adókedvezmény egy ösztönző eszköz az állam kezében, hiszen a jelenlegi nyugdíjrendszer nem fenntartható a jelenlegi keretek között, mindenképp szükség van, hogy az állami nyugdíjpillér mellett a privát öngondoskodás is helyet kapjon.

 

A gyakorlatban az adókedvezmény egy adóról való rendelkezési jogot jelent, úgy kell elképzelni, mint amikor a személyi jövedelemadónk 1%-áról nyilatkozunk. A nyugdíj előtakarékosságok után is az adóbevallásunkban kell nyilatkozni, hogy az állam a megtakarítási számlánkra utalja az adójóváírást.

 

Mekkora az igényelhető adókedvezmény?

 

Mindhárom nyugdíj előtakarékosságra a befizetett díjaink 20%-a igényelhető vissza, de az állam külön-külön összegben maximalizálta az adó visszatérítés legfelső értékét. Az önkéntes nyugdíjpénztárnál évente legfeljebb 150.000 forintot tudunk visszaigényelni, a nyugdíjbiztosításnál 130.000 forintot, míg a NYESZ-nél 100.000 forintot. (NYESZ esetén, ha 1955 előtt születtünk, akkor 130.000 forint)

 

Az adókedvezmény, az extra befektetés

 

Az első és legnagyobb előny maga az a tény, hogy az állam a befizetéseink 20%-át odaadja számunkra egy vissza nem térítendő támogatásként. (csak abban az esetben kell visszafizetni, ha hamarabb hozzányúlunk a megtakarításunkhoz) Ezzel a hozzáadott értékkel jelentősen könnyebb megfelelő mértékű nyugdíj kiegészítést kiépíteni.

 

A másik kimondott előnye, hogy a visszaigényelt SZJA kedvezmény további hozamokat, nyereséget termel számunkra, hiszen az állam nem a bankszámlánkra utalja az adókedvezményt, hanem a nyugdíj előtakarékosságunkra.

 

Az adókedvezményt érdemes kihasználni

 

Megmutattuk ebben a cikkben a legfontosabb tudnivalókat a nyugdíj előtakarékosságok adókedvezményeiről. Számoljon csak bele ha évente 200.000 forintot félretesz 20 évig, akkor 20 évig évi 40.000 forintot kap az államtól pluszban, ami 800.000 forint, nos ilyen nagy a bevezetőben említett szakadék. Ha a lehető legjobban szeretné kihasználni a nyugdíj előtakarékosságok adókedvezményét, igényeljen egy személyes konzultációs időpontot! Itt nyugdíj előtakarékossági szakértőnk felméri az Ön igényeit, és céljait, és megtalálja az ezekhez legjobban illő nyugdíj előtakarékosságot!


Deák Ferenc István

Élőtakarékosság kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …