Nem akarok adósságot hagyni a családra – milyen biztosítások közül választhatok?

március 17, 2017

Általában azt gondoljuk a tragikus eseményekről, hogy velünk sosem történhet ilyesmi, de az élet erre sajnos nem egyszer rácáfol. A biztosításokat arra találták ki, hogy megvédjenek a váratlan, gyakran nagyon is kellemetlen történésektől. Ám pont amiatt, hogy sokféle biztosítás létezik, nem mindegy, mikor melyiket választjuk. Tekintsük át tömören, milyen fajta biztosítások léteznek.

1. A kockázati életbiztosítás egy bizonyos időtartamra szól, és csak a biztosított halála esetén fizet. Ha ez a megadott időintervallumban nem következik be, az egyfelől jó hír, mert az illető életben maradt, másfelől viszont a pénz odaveszett, miközben akár kamatozhatott is volna máshol. Ha mégis bekövetkezik a tragédia, akkor a családot valamennyire tehermentesíteni tudja a biztosító, például egy esetleges bankkölcsön esetén nem adósságot örököl a család. Megtakarításra tehát nem jó ez a megoldás, de biztosítási védelmet nyújtani tud – viszonylag olcsón.

2. Az elérési életbiztosítás nemcsak halál esetén, hanem a biztosítási időtartam lejártakor is fizet. Ebben az esetben, ha a biztosított életben maradt, nagyjából annyit kap vissza, mint amennyit befizetett (az infláció miatt még kevesebbet). Olyan, mintha a biztosított nem csinált volna semmit a pénzével. A biztosító csak akkor fizet – meglehetősen alacsony – hozamot a befizetett biztosítási összegre, ha a biztosított meghal. Ilyen esetben a kedvezményezett kapja meg a pénzt. Nem véletlen tehát, hogy a magyar piacon ilyen szolgáltatást önmagában nem is nagyon árulnak.

3. A vegyes életbiztosítás a kockázati és az elérési életbiztosítás kombinációja. A biztosító halál és a biztosítási időtartam lejártakor is nyereséggel növelt biztosítási összeget fizet. A probléma az, hogy ez a nyereség igen alacsony lehet a befizetett összeghez képest. Ennek az az oka, hogy a pénznek csak kis részét fordítja a biztosító befektetésre, viszont fix hozamot garantál.

4. A unit-linked életbiztosítás, vagy más néven befektetési életbiztosítás lehetővé teszi, hogy a befizetett biztosítási díj egy részét, vagyis az életbiztosítási díjtartalékot befektessük egy általunk megválasztott, tetszőleges típusú és kockázatú eszközalapba.

Ebből több dolog is következik:

– Egyszerre életvédelmi és befektetési megoldás, ami nyugdíj-, lakás- vagy gyermekcélú előtakarékosságra is alkalmas.

– Az 5-6%-os banki hozamokhoz képest hosszabb távon 12-14%-os éves növekedés is megvalósítható. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a befektetés értéke csökkenhet is attól függően, hogy milyen eszközalapot választunk.

– A hozam a 10. év után teljesen kamatadó-mentessé válik.

– A befizetésekhez könnyebben hozzáférünk: a lejárat előtt többször vehetünk ki kisebb összegeket.

– Ennek az életbiztosítási formának is vannak speciális költségei, mivel befektetésen alapszik, amikkel jó tisztában lenni.

A unit-linked életbiztosításhoz nem kellenek mélyreható pénzügyi ismeretek, de lehet jól és felelőtlenül is kezelni. A döntés előtt érdemes kikérni tanácsadóink véleményét, akik a befektetési tippek mellett felhívják a figyelmet a potenciális kockázatokra is.

5. A járadékbiztosítás lényege, hogy a biztosító a befizetett összeget rendszeres időközönként (például havonta) visszafizeti a biztosítottnak egy meghatározott időpontig vagy időtartamig. Csak abban az esetben tekinthető biztosításnak, ha a járadék visszafizetése valamilyen módon a biztosított halálával van összefüggésben.

6. A kiegészítő biztosítások az előzőek mellé köthetők. Ezeket a baleset vagy betegség okozta rokkantság, kórházi ápolás vagy műtét fedezésére hozták létre.

Nem mindegy…

…melyiket választod. Ahogy cikkünkből is láthatod, sokféle életbiztosítási típus létezik, és ezeken belül számos termék érhető el a piacon. Érdemes az életbiztosítást a céljaidhoz és élethelyzetedhez rendelned. Lehet, hogy nagyon megbánsz egy döntést, ami először jó ötletnek tűnik, de azzal sem vagy előrébb, ha nem biztosítod be magad bizonyos váratlan eseményekkel szemben.

Tanácsadóink pont azért dolgoznak, hogy el tudj igazodni a biztosítások sokaságában. Ha díjmentes tanácsot szeretnél olyanoktól, akik sok éve napi szinten követik a biztosítói piacot, akkor keress minket!


Deák Ferenc István

Életbiztosítás kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …