Nem csak a fiataloké a világ – sosem késő plusz pénzt keresni

június 8, 2017

Bár sokszor úgy tűnik, hogy minden kedvezmény a fiatal, családos embereknek szól, az élet 60 felett sem áll meg. Még akár több évtized áll előtted, ezért teljesen érthető, ha ezt az időt ki szeretnéd használni, és valahogyan támogatnád a gyerekeidet, unokáidat. Van is erre mód, csak nem biztos, hogy úgy, ahogy gondolod.

Sok idős elköveti azt a hibát, hogy a megtakarítás kapcsán kockázati életbiztosítás jut eszükbe. Pontosabban lehet, nem is tudják, hogy ezt így hívják, ők csak annyit tudnak, hogy ezek általában baleset és halál esetén fizetnek.

„Milyen jó lenne egy kis örökséget magam után hagyni”

– gondolják sokan. Aztán közlik velük, hogy milyen magas lenne a kockázati életbiztosítás havi díja, és rögtön elmegy tőle a kedvük. Pedig a magas díj egyáltalán nem meglepő: ez egy olyan szolgáltatás, ami a kor előrehaladtával egyre drágábbá válik. Harminc évesen elenyésző, 55 felett horribilis. És a legtöbb szolgáltatónál 60-65 éves kor felett nem is lehet már kötni.

De neked ennyi idősen nem is erre van szükséged, hanem egy megtakarítási célú életbiztosításra. Ennél is van életvédelmi (kockázati) elem, ám itt a hangsúly inkább a megtakarításon van.

A megtakarítási célú életbiztosításoknál nincs korlát a szerződő életkorára nézve. Megteheted például, hogy a gyermekedet adod meg biztosítottként (az ő életkora számít kizárólag), a szerződő pedig te leszel, vagyis a befizetéseket te intézed. Ha veled történne valami, akkor a gyermeked veszi át a szerződést, és az övé lesz a befizetett pénz is.

Mitől megtakarítási célú?

Attól megtakarítási célú egy életbiztosítás, hogy nemcsak baleset, betegség vagy halál esetén fizet, hanem a szerződésben foglalt időtartam lejártakor is megkaphatod a befizetéseidet, sőt még annál akár többet is. A pénzed nem áll tétlenül, hanem folyamatosan befektetik, ami szintén egy fontos szempont.

Melyiket válasszam?

A megtakarítási célú életbiztosításoknak kétféle fajtája létezik. Mindkettőnek megvan a maga erőssége és gyengesége is. A személyes preferenciádon múlik, neked melyik lesz az előnyösebb.

Egyik módja a vegyes, más néven hagyományos életbiztosítás, ami garantált kamatot fizet neked, igaz ennek nagysága nem feltétlen kiemelkedő. A kamaton felül többlethozamot is termelhetnek a megtakarításod befektetésével, de ezt sajnos nem tudják neked biztosan garantálni.

A befektetési egységekhez kötött életbiztosítás annyiban más, hogy ennél nincs garantált kamat, ám a hozampotenciál általában magasabb, mint a vegyes életbiztosítások esetében. Vagyis hosszú távon több pénzed lehet. A megtakarításod teljesítményére te is hatással lehetsz, mert eldöntheted, milyen kockázati besorolású befektetésbe szeretnél belevágni.

Elég egyszer is fizetni

A 60 év körülieknek általában már van némi megtakarítása. Ha neked kényelmesebb, hogy nem rendszeres díjat fizetsz, akkor megteheted azt is, hogy a megtakarításodat egyszeri díjként fizeted be. Akár már 200 ezer forint is elég lehet ahhoz, hogy ezt igénybe vedd, és onnantól nincs rá gondod, mégis jobban járhatsz, mintha a bankban tárolnád. Ha mégis úgy döntesz, hogy további pénzt fizetnél be, akkor eseti számlán ezt is megteheted. Erről itt írtunk bővebben.

Versenyeznek a kegyeidért

Mint látod, a megtakarítások terén sem kell úgy érezned, hogy kihagynak valamiből csak azért, mert már elmúltál 50. Sőt, a legtöbb biztosító össze is állított kifejezetten időseknek szóló életbiztosítási csomagokat. A kínálat bőséges, még választani sem egyszerű.

Mielőtt választasz, kérj segítséget

Olvastál számodra új, hasznos dolgokat a fenti cikkemben? Ha igen, akkor van egy jó hírem: ennél még sokkal többet is megtudhatsz a segítségemmel. Írj nekem üzenetet, és tedd fel a konkrét kérdéseidet, hogy megválaszolhassam őket, akár egy ingyenes tanácsadás keretében.


Deák Ferenc István

Életbiztosítás kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …