Nyugdíj befektetések

március 5, 2014
Nyugdíj befektetés

2014-ben még az eddigieknél is nagyobb hírverést kaptak a nyugdíj célú befektetések. Mivel egy ilyen befektetéssel 10-15 évünket igyekszünk anyagilag megalapozni, ezért ezt a befektetést gondosan kell felépíteni és ápolni. Mi most ebben nyújtunk Önnek segítséget, megmutatjuk milyen portfóliókat, mikor érdemes használni.

Miért van szükségünk nyugdíj célú befektetésekre?

Azért van szükségünk rá, mert a bismarck-i nyugdíjrendszer összeroskadóban van. Egy időzített „demográfiai-bomba” ketyeg, ami rövid időn belül aktiválódik. Nagyon kevés gyermek születik, és öregszik a társadalom, ez azt jelenti, hogy nem lesz, aki megtermelje a nyugdíjasok ellátásához szükséges mennyiségű tőkét. Itt tud olvasni a nyugdíjtanácsadásunkról.

Milyen a jó nyugdíj befektetés?

A jó nyugdíj célú befektetés igazodik a befektetőhöz. Rögtön az elején tisztában kell lennünk egy-két fontos dologgal:

    1. milyen összeget szeretnénk befektetni?
    2. egyösszegű befektetés, vagy folyamatos?
    3. pontosan milyen futamidőben gondolkozunk?
    4. milyen a kockázattűrő képességünk?

Addig, amíg ezeket nem tisztáztuk még befektetési formát sem igazán tudunk választani, nemhogy konkrét befektetést, vagy egy portfólió összetételt.

Milyen nyugdíjbefektetést javaslunk hosszú távra?

Alapvetően hosszú távon egyszerűbb dolgunk van, mint a rövidebb futamidőknél, ugyanis maga az idő is egy kockázat diverzifikáló (kockázat porlasztó) tényező.

Alapesetben úgy gondoljuk, hogy egy 15 éves megtakarítási időszaktól felfelé egy részvény-súlyos befektetési portfóliót érdemes választani, ahol a befektetésünk 60-75%-a valamilyen részvényben vagy abszolút hozamú alapban van elhelyezve.

A maradék 25-30% esetén érdemes valamilyen kötvény, vagy vegyes, esetleg pénzpiaci eszközalapot választani.

Milyen befektetést javasolunk középtávon?

Pénzügyi középtávnak az 5-15 éves futamidőt nevezzük. Erre a futamidőre egy jóval megfontoltabb és konzervatívabb portfóliót érdemes összeállítani.

Véleményünk szerint itt a részvény-kitettség maximálisan 40% legyen, természetesen az abszolút hozamú alapot is beleértve. Ennél a futamidőnél egy normális piaci környezetben reálisan lehet még bőven nyereséget termelni.

A maradék 60% felosztásánál olyan 30-35%-ot érdemes vegyes, vagy árupiaci eszközalapban tartani és 25-30%-ot különböző állampapírokban és pénzpiaci alapokban.

Milyen befektetést javaslunk rövidtávon?

Értelem szerűen a pénzügyi rövidtáv alatt azt értjük, ha kevesebb, mint 5 évben gondolkozunk. Itt érdemes leginkább pontosan meghatározni a kockázatvállaló képességünket.

Alap esetben itt nem a minél nagyobb nyereség szokott a cél lenni, hanem az, hogy minél biztonságosabban érjünk el hozamokat.

Ha átlagos kockázatvállalóak vagyunk, akkor olyan 20-30%-ot érdemes kockázatosabb alapokba fektetni. (abszolút hozam, részvény…) A maradék 70-80%-ot pedig értelemszerűen alacsonyabb kockázatú alapokba, mint hozamvédett alapok, kötvények.

Van olyan befektetési alap, ami minden távon jó?

Meglátásunk szerint ez úgy működik, mint a bokszban. Minden bokszolónál van jobb bokszoló. Így ez az összehasonlítgatás nem teljesen állja meg a helyét.

Amire viszont itt szeretnénk felhívni a figyelmet azok a különböző menedzselt és ún. célpont befektetési alapok. Ezekről annyit kell tudni, hogy a futamidő alatt helyettünk változtatják az összetételét, így nekünk erre nem kell külön odafigyelnünk. A felosztása pedig kb. megfelel annak, mint amit itt a cikkben is taglaltunk.

Legyen hatékony a nyugdíj befektetésünk!

Rövid elemző cikkünkben bemutattuk Önnek, hogy egy átlagos kockázat vállalású nyugdíj befektetést hogyan érdemes felépíteni. Ez egy olyan sablon, amit érdemes lehet használni. Viszont mivel minden dolgozó ember más és más, ezért nem biztos, hogy ez a felosztás lesz Önnek is a leghatékonyabb. Kérjen konzultációs időpontot szakértő kollégánktól, aki ezután találkozik Önnel, és felépíti az Önhöz legjobban passzoló, leghatékonyabb nyugdíj befektetést.


Deák Ferenc István

Befektetés kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …