Nyugdíj előtakarékosság 2014

május 19, 2014
Nyugdíj előtakarékosság 2014

Amennyiben Ön is nyugdíj megtakarításon töri a fejét, 2014-ben kicsit nehezebb dolga van, mint tavaly volt, hiszen már 3 államilag támogatott nyugdíj előtakarékossági forma közül választhat. A nyugdíjbiztosítás megjelenésével még több opcionálisan jó megoldási lehetőség vár ránk. Nézzük, hogy mit kell tudnunk a nyugdíj előtakarékosságokról 2014-ben!

Miért pont nyugdíj előtakarékosság?

 

Mostanában elég felkapott téma a nyugdíj megtakarítás, ami 2 okra vezethető vissza. Az első, hogy 2014.01.01-től már választhatunk államilag támogatott befektetéses életbiztosítást nyugdíj megtakarításnak, a másik pedig, hogy a Ratkó gyerekek (akik sokan vannak) lassan elkezdenek nyugdíjba vonulni, és mindenki érzi, hogy ez jelentős változást hoz a honi nyugdíjrendszerben.

 

Milyen változás várható?

 

Mivel a dolgozók-eltartottak aránya jelentős változáson megy keresztül, ezért fel kell készülnünk arra, hogy arányaiban még a jelenleginél is kevesebb állami nyugdíjat fogunk kapni. Ezt azonban tudjuk ellensúlyozni egy jól megválasztott nyugdíj előtakarékossággal, ráadásul az állam preferálja az öngondoskodást, hiszen az éves befizetéseink 20%-t adókedvezmény formájában visszaigényelhetjük a megtakarítási számlánkra. Összegezve az új rendszerben nagy hangsúlyt, kiemelt szerepet kapnak a nyugdíj előtakarékosságok.

 

Milyen nyugdíj előtakarékosságok közül választhatunk?

 

Érdemes a fent is említett 20%-os adókedvezményt kihasználni, ezért a nyugdíj előtakarékossági számla, önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás hármas egyikét válasszuk saját megtakarításunknak. Ez a három megtakarítás sok mindenben különbözik egymástól, de ez nem könnyíti meg a választást, hiszen érdemes komoly és megfontolt döntést hozni, mert több éves megélhetésünkről van szó.

 

A nyugdíj előtakarékossági számla

 

A maximálisan igényelhető adókedvezmény évente 100.000 forint (2020-ig nyugdíjba vonulók esetén 130.000 forint), amit könnyen kiszámolhatóan éves 500.000 forintnál tudunk kihasználni.

 

Ideális választás befektetési tudással, és tapasztalattal rendelkező emberek számára, ugyanis ez egy olyan értékpapírszámla, amin aktívan kereskedni kell a nyereség eléréséhez. A jelenlegi szabályzás szerint csak magyar értékpapírokba fektethetünk, külföldibe nincs lehetőség.

 

Az önkéntes nyugdíjpénztár

 

Az adókedvezményünk plafonja éves 150.000 forint, ami azt jelenti, hogy 750.000 forintnál tudjuk az adójóváírást maximálisan kihasználni. Arra figyeljünk, hogy az adókedvezmény csak a saját befizetéseinkre vonatkozik, tehát a cafeterián belül fizetett nyugdíjpénztárra nem áll módunkban visszaigényelni.

 

Befektetési szempontból meglehetősen konzervatív, hiszen általában 3 portfólióból választhatunk, aminek az összetételét az állam határozza meg, (nagyon kockázat kerülően) így nagyobb nyereséget csak ritkán érhetünk el.

 

A nyugdíjbiztosítás

 

A 2014. január elsején életre hívott nyugdíjbiztosítás esetén éves 650.000 forintnál tudjuk a maximális adójóváírást kihasználni, hiszen ebben az esetben az adókedvezmény mértéke 130.000 forint. Az éves befizetéseinkbe mind a folyamatos, mind az eseti befizetések beleszámítanak.

 

A lejáraton kívül (szerződés indulásakor aktuális nyugdíjkorhatár elérése, jelenleg 65. születésnap), szolgáltat halálesetkor, rokkantság estén (TB szerint legalább 40%-os), és ha hivatalosan nyugdíjba vonulunk a nyugdíjkorhatár előtt.

 

Befektetési szempontból jó választás, hiszen egyaránt fektethetünk magyar és külföldi eszközalapokba az egyénileg összeállított portfóliónkon keresztül, amit aztán befektetési szakemberek kezelnek.

 

2014: Válasszunk nyugdíj előtakarékosságot!

 

A politikai, gazdaság politikai, és demográfiai változások mind előrevetítik számunkra, hogy minél előbb bele kell vágjunk egy nyugdíj előtakarékosságba. Ebben a cikkben megmutattuk, hogy melyik az a 3 megtakarítási lehetőség, amiből érdemes választani, de óvatosan válasszon hiszen két előtakarékosság között több millió forint különbség is kialakulhat a futamidő végére. Igényeljen egy személyes konzultációt nyugdíj előtakarékossági szakértőnktől, aki megismeri az Ön lehetőségeit, igényeit, és megtalálja az ehhez leginkább passzoló nyugdíj előtakarékosságot!


Deák Ferenc István

Élőtakarékosság kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …