Nyugdíj előtakarékosság 2014-ben

július 9, 2014
Nyugdíj előtakarékosság 2014-ben

2014-ben az átlag állampolgár is egyre gyakrabban foglalkozik a nyugdíjkérdéssel, és a különböző nyugdíj előtakarékosságokkal. Köszönhető ez részben annak is, hogy 2014.01.01-től bevezették az államilag támogatott nyugdíjbiztosításokat, illetve annak is, hogy minden jel arra mutat, hogy nem számíthatunk jelentős állami nyugdíjra. Miért kell nyugdíjra félretenni? Milyenek a nyugdíj előtakarékosságok? A cikk végére minden kiderül.

 

Miért takarítsunk meg a nyugdíjunkra?

 

Azért, hogy idős korunkban ne éljünk rosszabb körülmények között, mint aktív, dolgozó éveink alatt. A jelenleg hatályos felosztó-kirovó rendszer olyan, mint a klasszikus példában a lyukas dézsa, hiába öntik bele a vizet, mind elfolyik, nem marad meg semmi. Egy friss adat szerint a magánnyugdíjpénztárak beolvasztásából befolyt 3000 milliárd forintból mindössze 176,7 millió forint maradt meg röpke 3 év alatt. Ez azt jelenti számunkra, hogy messze nincs elég fedezet arra, hogy megfelelő mértékű állami nyugdíjat kapjunk.

 

A megoldás az öngondoskodás

 

Bármennyire is szeretnénk tudomást sem venni erről a problémáról, ez létezik, és minél később reagálunk annál fájdalmasabb lesz. A megoldás mi más is lehetne, minthogy a felmerülő problémát saját önerőből oldjuk meg. Szerencsére nem maradunk teljesen egyedül, hiszen az állam egy minimális nyugdíjat szinte biztosan folyósít nekünk, és a saját nyugdíjcélú előtakarékosságainkat pedig 20%-osan támogatja, adókedvezmények által. Jelenleg 3 ilyen nyugdíj előtakarékosság létezik, az önkéntes nyugdíjpénztár, a NYESZ, és a nyugdíjbiztosítás.

 

Az önkéntes nyugdíjpénztár

 

Erre a nyugdíj előtakarékosságra a befizetéseink 20%-át, évente legfeljebb 150.000 forintot tudunk visszaigényelni. Az önkéntes nyugdíjpénztár egy konzervatív befektetés, ahol 3-4 portfólióból választhatunk magunknak, amiknek az összetételét az állam szigorúan szabályozza. Ez az egyetlen nyugdíj előtakarékosság amelyet a munkáltatónk is fizethet, igaz ilyenkor nincs adókedvezmény.

 

A nyugdíj előtakarékossági számla

 

A profi befektetők ideális nyugdíj előtakarékossága, hiszen ez egy olyan értékpapírszámla, amin aktívan kereskedni kell ahhoz, hogy nyereséget termeljen számunkra. Az adókedvezmény szintén a befizetéseink 20%-a, maximuma 100.000 forint. (1955 előtt születetteknek 130.000 forint) A NYESZ-szel részletesebben itt ismerkedhet meg.

 

A nyugdíjbiztosítás

 

A legfiatalabb nyugdíj előtakarékosság a befektetéses életbiztosítás alapú nyugdíjbiztosítás, amire az éves befizetéseink 20%-át, legfeljebb 130.000 forint adójóváírást vehetünk igénybe. A biztosítók különböző bónuszai, a szabadon választható és variálható befektetési portfólió mind-mind a megtakarítani vágyók előnyére válik. Minden fontos információt itt megtalál a nyugdíjbiztosításról.

 

Ideje megtakarítani a nyugdíjunkra!

 

2014-ben szinte már nem is az a kérdés, hogy megtakarítsunk-e a nyugdíjunkra, hanem az, hogy mekkora összeggel indítsuk a nyugdíj előtakarékosságot. Szerencsére ebben a cikkben meg tudtuk mutatni, hogy 3 államilag támogatott nyugdíj előtakarékosság közül választhatunk, amihez megfelelő pénzpiaci ismeret és tudás szükséges. Igényeljen egy személyes nyugdíj konzultációt, ahol szakértőnk a megfelelő számítások után megtalálja az Ön számára optimális nyugdíj előtakarékosságot!


Deák Ferenc István

Élőtakarékosság kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …