Nyugdíj előtakarékosság adókedvezménye

február 28, 2014
Nyugdíj előtakarékosság adókedvezménye

Mi sem bizonyítja jobban a jelenlegi nyugdíjrendszer hanyatlását, mint hogy már nem csak a NYESZ-re és az önkéntes nyugdíjpénztárra lehet adókedvezményt igénybe venni, hanem a 2014.01.01 után kötött nyugdíjbiztosításokra is. Az adót nem szeretjük, az adókedvezményt viszont sokkal inkább. Nézzük meg, hogy ki tudja igénybe venni, hogyan tudja igénybe venni, és mekkora kedvezményre vagyunk jogosultak. Ez a cikk arra hivatott, hogy pénzt jutasson az Ön zsebébe.

Mekkora adókedvezményre vagyok jogosult?

Az adókedvezmény mértéke minden esetben az általunk befizetett díjakra vonatkozóan van megadva. Nézzük meg, hogy melyik nyugdíj előtakarékosságnál mekkora összeget tudunk visszaszerezni az államtól:

  1. Önkéntes nyugdíjpénztár 20%, maximum éves 150.000 Ft
  2. Nyugdíj Előtakarékossági Számla 20%, maximum éves 100.000 Ft (2020-ig nyugdíjba vonulóknál, legfeljebb éves 130.000 Ft)
  3. Nyugdíjbiztosítás 20%, maximum éves 130.000 forint

Ha kombinálni szeretnénk a nyugdíj előtakarékosságokat, azért hogy minél több adó visszatérítéssel élhessünk, akkor ez bármely kettő esetén összeadódnak az együttes maximumok, ha mindhárom előtakarékossági formával rendelkezünk, akkor is 280.000 forint a plafon. Egy rövid számolás után rájövünk, hogy a maximális összeg visszatérítéséhez 1.400.000 forintot kell évente félretennünk.

Hogyan tudjuk igénybe venni az adókedvezményt?

Itt fontos tisztázni, hogy ez az adókedvezmény nem alanyi jogon jár, hanem egy rendelkezési jog. Ez azt jelenti, hogy minden egyes évben, amikor adóbevallást készítünk, akkor fel kell tüntetni, hogy szeretnénk visszaigényelni a megfelelő összeget.

Arra is figyeljünk, hogy nyugdíjbiztosítás esetén nem csak a rendszeres díjak után vagyunk jogosultak adójóváírást igényelni, hanem az eseti díjak után is.

Ki tudja igénybe venni az adókedvezményt?

Mindössze 3 kritériumnak kell megfelelni, hogy az adókedvezmény jóvá legyen írva. Ez a 3 pedig nem más, mint hogy:

  1. Minden évben fizessünk a nyugdíj előtakarékosságunkat
  2. Minden évben legyen adónk, amiből visszaigényelhetünk (SZJA)
  3. Minden évben jelezzük az visszaigénylési szándékunkat az adóbevallásunkban

Az adókedvezményt minden naptári évben a SZJA-nkból utalja vissza az állam, tehát felmerül a kérdés, hogy van- e elég adó befizetve utánunk, hogy ki tudjuk használni a maximális lehetőségeket. Akkor nézzük:

Egy bruttó 68.000 forintos bér ( nettó 44.450 Ft) után 10.880 Ft SZJA kerül befizetésre havonta, azaz éves szinten 10.880*12= 130.560 Ft. Ez azt jelenti, hogyha van Önnek egy olyan ismerőse, aki minimálbérre van bejelentve, de véletlenül, valahogy több bevétele van, akkor egy nyugdíjbiztosítás esetén ki tudja használni a maximális 130.000 forint adó visszatérítést.

Egy bruttó 147.000 forintos jövedelem után (ami 96.285 Ft nettó bérnek felel meg) már kicsit több mint 280.000 forint az utánunk SZJA-ként befizetett adó, így ekkora bérnél, már több nyugdíj előtakarékosság esetén, mind a 280.000 forintot van lehetőség visszaigényelni.

Kérdésével forduljon hozzánk!

Ebben a cikkben alaposan körbejártuk a nyugdíj előtakarékosságokat az adókedvezmények szempontjából. Arra jutottunk, hogy minimális azoknak a száma, akik nem tudnak élni az adókedvezmény nyújtotta lehetőségekkel. Az viszont nem mindegy, hogy melyik nyugdíj előtakarékosságot választjuk, mivel a nyugdíjkérdés nem egy olyan probléma, amivel érdemes kísérletezni. Szakértőnk készséggel áll az Ön rendelkezésére egy órás kötetlen nyugdíjkonzultáció keretein belül, ahol minden kérdésre választ kap. Azzal a megnyugtató érzéssel fog felállni az asztaltól, hogy megtalálta az Ön számára leginkább testhez illő nyugdíj előtakarékosságot, és már nem kell félnie a nyugdíjas időktől.


Deák Ferenc István

Élőtakarékosság kalkulátor

Kérjük, adja meg a havonta megtakarítani kívánt összeget és a megtakarítási időtartamot, majd kattintson a "Kalkuláció indítása!" gombra!

4% 6% 8%
Kalkuláció indítása

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot és kollégáink 1 munkanapon belül megkeresik Önt a legjobb ajánlattal! Kérje díjmentes ajánlatunkat!

Adatvédelmi szabályzat elfogadása

Legnézettebb Cikkeink

7 megdöbbentő tény a nyugdíjról
7 megdöbbentő tény, amit nem tudtál a nyugdíjról!

Az eddigi magyar nyugdíj Guiness-rekordot egy 57 éves munkaviszonnyal bíró honfitársunknak osztották ki: a havi nyugdíjszelvényen pontosan 789.870 Ft áll. Vajon mi …

Gyerek megtakarítási számla, melyiket válasszam?
Gyermek megtakarítási számla, melyiket válasszam?

Nagyon fontos kérdés, a baba megtakarítás, ezért írunk róla kicsit bővebben. A két legfontosabb tényező, amikor gyermekünk számára szeretnénk pénzt félretenni, nem más, …

Szolgáltatás alapú egészségbiztosítások összehasonlítása

Biztos Ön is találkozott már a Társadalombiztosítás (TB) által finanszírozott egészségügyi szolgáltatással. Meg volt elégedve? Gondolom Önt is gyorsan, sorban állás nélkül, emberien, …

5 millió forint: Ennyit spórolhatsz Unit-linked biztosítással
5 millió forint: Ennyit spórolhatsz unit-linked életbiztosítással

Rengeteg helyen lehet olvasni az interneten, hogy milyen nagyon drága a befektetéses életbiztosítás, sokan még ki is számolják nekünk egy konkrét példán keresztül. …

Életbiztosítás elszámolása költségként
Életbiztosítás elszámolása költségként

2014-ben nem egyszerű a kis- és középvállalkozások (KKV) élete. Ezzel a ténnyel mi magunk is szembesülünk, és pont ezért gondoltuk, hogy segítőkezet nyújtunk …

Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása
Egyszeri díjas befektetéses életbiztosítások összehasonlítása

Mit tegyünk, ha van egy kis megtakarított pénzünk? A kérdés aktuálisabb, mint valaha. Mivel a mai Magyarországon levő kamatkörnyezet nem ideális, (alacsonyak a …